De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Tappa mobilen i toan och skaffa dig ett liv!

Artiklar

Tappa mobilen i toan och skaffa dig ett liv!


Ida Turesson 2014-05-28


Smartphones har gjort att vi inte är lika närvarande i nuet som vi borde vara. Du kanske missar din buss för att du scrollar i flödet på Instagram, eller inte lägger märke till någon vän som går förbi på andra sidan gatan bara för att du tittar ner i mobilen.


Jag tycker att vi använder våra mobiler alldeles för mycket. Vi lever inte lika mycket i nuet längre, vi smsar med varandra istället för att träffas, och när man väl träffas så sitter man oftast med varsin mobil och kollar alla sociala medier. Det är så himla tråkigt. När man är på en fika eller middag med någon eller några man tycker om, måste man ta bilder och lägga upp på någon social medie för att visa världen hur mysigt ni har det?

På konserter ser man att de flesta står nästan med varsin mobil och filmar och tar bilder och kollar på konserten genom mobilen. Jag tycker det är helt fel. Fokusera på det som händer på scenen istället för att filma eller fota allt som händer.

 I skolan på lektionerna sitter många med sina mobiler och lyssnar på musik och koncentrerar sig inte alls på själva lektionen. Vi måste sluta använda mobilerna så mycket, vi förstör bara för oss själva genom att använda dem så mycket. 

 

Jag har själv testat att inte ta med mig mobilen ibland när jag ska åka och handla eller bara åka iväg en liten stund och det har nästan varit stunder av lättnad. Jag har inte saknat min mobil alls, det har bara varit skönt att inte vara tillgänglig hela tiden. 

 

När jag tappade min gamla mobil i toaletten för ungefär en månad sen var jag utan mobil i två dagar. Det var väldigt skönt! Jag saknade den knappt. Det enda som var jobbigt var att jag inte kunde prata med min pojkvän lika lätt men det kunde jag ju ändå göra genom datorn när jag ville. Man är inte lika beroende av sin mobil som man tror, man kan lämna den ibland och fokusera på nuet. Jag kan i alla fall göra det, och ni som inte kan det borde fundera lite på ert mobilanvändande och kanske börja trappa ner på det. 

 

Vi vet inte hur vi kommer påverkas av vårt mobilanvändande i framtiden, vilket är oroande. Barn som använder surfplattor och smartphones tidigt får deras syn skadad och många får nackproblem för att man ständigt tittar ner på något.

 

Så, titta upp istället och umgås med de personer du har runt omkring dig. 

Vem vet vad du går miste om när du tittar ner på din mobil?

 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin