De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Utgå från röda rosor och gör något kul utav det

Artiklar

Utgå från röda rosor och gör något kul utav det


Caroline Lindén 2012-11-14

Bild:Caroline Lindén

Anna Thorstensson driver sedan 2009 Skärblacka blommor. Efter tre års utbildning till florist efterträdde hon förra ägarna som haft butiken i 30 år.


 

När jag kommer in i Skärblackas blomsterhandel är det full sjå med att hinna allt som ska fixas innan de första kunderna anländer. Anna Thorstensson som är butiksägare välkomnar mig och visar mig runt i butiken. Hon förklarar att klockan 10.00 ska allt vara i sin rätta ordning. De anställda fixar och donar, lyfter krukor och sopar. Det är både rörigt och organiserat på samma gång. Man får känslan av att de har en korrekt rutin och bra koll på klockan som tickar sig närmare öppningsdags. 

 

Ingen dag är den andra lik

Anna som är endast 26 år gammal har varit egenföretagare sedan 2009 och vet exakt vad som ska göras alla sju dagar i veckan. En vanlig dag för Anna är varierande. Vissa dagar så handlar hon blommor från blomsterleverantören, säljer varor, tar beställningar, binder och levererar buketter, städar och nästan varje dag så hinner hon med lite pappersarbete också. 

- Det är sällan som jag jobbar 8 timmar om dagen, för det mesta så jobbar jag fler timmar än så.

Det är många som drömmer om att öppna en egen blomsterbutik, men bakom den tjusiga fasaden ligger det många timmars hårt arbete.

 

En bukett värmer i alla lägen

Anna förklarar att det är ett mycket stressigt, men ändå trevligt jobb. Hon gillar att man faktiskt kan få vara med i olika skeden i människors liv, till exempel bröllop, när en bebis har kommit till jorden eller när någon har gått bort. Anna tycker inte att en bukett är mindre värmande bara för att den är till någon som gått bort. En bukett ger alltid värme och glädje på sitt sätt. 

 

Extra fina blommor lockar

Skärblacka är inte ett stort samhälle. Man kanske kan tro att kundkretsen inte är så stor, men det tycker inte Anna. Hon säger att det är många människor som bor i Skärblacka, Vånga, Kimstad, Norsholm och Skärskind, och Skärblacka blomsterhandel är den enda butiken av sitt slag i det området. Trots att det inte finns några fler blomsterbutiker så finns det ändå konkurrens. I dag är det många som tänker ekonomiskt eller helt enkelt är lata och köper blommor i mataffären eller på bensinmacken när de ändå är där. De tar för givet att det är dyrare i en riktig blomsterbutik, vilket till viss del kan stämma ibland. 

- Men om de ska ha något extra fint så kommer de ofta hit, säger Anna med ett leende på läpparna.   

 

In kommer en av de anställda som heter Eva med en stor vacker bukett i handen. Den har lila stänk i sig och man känner redan hur den milda, härliga blomdoften börjar fylla rummet där vi sitter och pratar. Jag frågar vem som har gjort buketten ochAnna svarar glatt att det är hon och att den ska till en tjej som fyller 20 år. 

-Den är från hennes pojkvän, säger Eva. 

När jag får pojkvän så hoppas jag också att han beställer en sådan vacker och framförallt stor bukett till mig, kanske 20 röda rosor på min 20 års dag, vem vet.

 

Fria händer eller inte?

En florist får möta många olika människor. Man måste vara arbetsvillig och kunna läsa av människors visioner och enkla direktioner. Ibland är det bara en känsla som ska finnas i buketten eller helt enkelt en specifik blomsort.

-Utgå från röda rosor och gör något kul av det, kan det ibland låta från en kund.

 

När jag frågar Anna om hon föredrar en kund med stark vision och egen vilja eller någon som ger henne fria händer, tänker hon efter och tvekar.

- Jag gillar så klart att ha fria händer. Då jag kan göra precis som jag vill, men det finns en charm med att samarbeta med kunden. 

 

Dekorationer efter säsong

I en liten blomsterhandel kan man alltid få ett hum om vad det är för årstid eller högtid. Är det höst så går skalorna i orange, är det vid juletider så pyntas det med söta, små tomtar och vackra blomsterarrangemang, och när det är påsk så översållas butiken med en mängd olika gula blommor. Man kan inte låta bli att bli glad av dessa fräscha färger.  

 

Tiden rullar på och när vi går in till själva butikslokalen så är allt i ordning, precis som planerat. Det är en mysig atmosfär och allt ser ut att vara genomtänkt in i minsta detalj. Det är fascinerande hur vissa människor verkligen har fått gåvan att kunna pynta vackert, veta vilka färger som går med varandra och förmedlar känslor via en konstform som denna.

Nu har klockan blivit tio och kunderna börjar strömma in. När man kommer in i en välorganiserad blomsterbutik som denna i Skärblacka centrum, så vill man bara köpa med sig en härlig, vacker och väldoftande blombukett att pryda sitt hem med. Det är vad alla borde göra. Blommor sprider verkligen glädje. 



 

Bild:Caroline Lindén




Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin