De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Egenföretagare - men aldrig ensam


Emma Ljungberg 2012-10-24

Bild:Emma Ljungberg

När jag förberedde mig inför min intervju, googlade efter fakta och laddade upp med frågor insåg jag att jag egentligen inte hade en aning vad en redovisningskonsult jobbar med. Den perfekta kontorsinredningen och de färgkoordinerade pärmarna är imponerande, men vad är det egentligen som pågår bakom de där nyputsade panoramafönstren?

Annika Ljungberg är nyss fyllda 40 och mitt uppe i karriären. Hon jobbar som auktoriserad redovisningskonsult på sitt eget företag Ekonomibryggan, som inte ens har funnits i ett år. Men efter 19 år i branschen har hon mycket erfarenhet. Dessutom är hon uppväxt i en entreprenörsfamilj, så att starta eget var aldrig en fråga om det skulle ske, utan snarare en fråga om när.

-Jag har alltid tänkt att när jag blir stor, då ska jag starta eget. Och nu när jag fyllde fyrtio blev jag ju stor, så då var det dags!

 

Att arbeta på ett kontorshotell

Jag anländer till kontorshotellet Stjärnan en tisdagseftermiddag, med en påse fylld med diverse smaskiga fikabröd i den ena handen och min kamera i den andra. Det obligatoriska eftermiddagsfikat närmar sig, så vi rör oss direkt mot fikarummet. Bakom alla dörrar som vi passerar när vi vandrar genom de långa och något futuristiska korridorerna sitter andra företagare, djupt försjunkna i arbete. Man kan nästan känna hur fokusen strömmar ut genom springorna under de stängda dörrarna. Kontorshotellet är en plats där olika företagare kan hitta gemenskap med varandra genom att dela de sociala utrymmen som finns, samt genom att dela erfarenheter och allt vad en småföretagares vardag innebär.


Roligare än vad man kan tro

När kaffemaskinen har vrålat klart och vi har satt oss tillrätta börjar jag fråga ut Annika och Alexandra om vad det innebär att jobba på en redovisningsbyrå. Utifrån sett verkar det vara ett tråkigt kontorsjobb, men Annika berättar att det är mycket roligare än vad man kan tro.

-Eftersom vi bara är två stycken på byrån så blir det stor variation på arbetsuppgifterna. Dessutom så träffar vi kunder flera gånger i veckan som alla är i olika branscher och dessutom olika stadier i livet. Det är som ett smörgåsbord!


Kunden i fokus

Ekonomibryggans kunder sträcker sig mellan många olika branscher, omfattningar och företagsformer. Ingen är den andra lik. Några av kunderna är ensamma egenföretagare, helt utan anställda.

-Åt de som är ensamma blir man nästan som en företagscoach. De har ju ingen annan att bolla tankar och idéer med.


Annika tar en klunk av sitt kaffe och poängterar att bra relationer är extremt viktigt inom den här branschen. Man ansvarar för andras ekonomi, vilket innebär ett väldigt stort förtroende. Många driver ett företag för att man har en affärsidé som man tror på och som man brinner för, men alla som driver eget är inte bra på bokföring. Därför är det många som väljer att anlita en redovisningsbyrå för att slippa ge sig in i ännu en bransch.

Har aldrig varit ensam

När jag frågar Annika om det inte blir ensamt att vara egenföretagare svarar hon att hon nästan aldrig har varit ensam. Bara några veckor efter uppstarten kom Alexandra och hade sin praktik på Ekonomibryggan. När praktiken var slut gick hon från att vara praktikant till att vara anställd, och nu jobbar hon två till tre dagar i veckan.

-Man skärper faktiskt till sig lite när man är två, sträcker på ryggen och jobbar bättre. Dessutom peppar vi varandra och det är skönt att ha någon att bolla med, säger Annika.


Annika började jobba med bokföring 1993, innan allt blev datoriserat. Istället för att knappa in allt direkt i ett program på datorn hade man en stor blå bok med gula sidor och kolumner, där man skrev in allt för hand.

-Det var roligt men väldigt abstrakt. Jag fick aldrig riktigt grepp om helheten.

Litet är bra

Både Annika och Alexandra ser många fördelar med att jobba på ett litet företag.

-Man har så många olika arbetsuppgifter, det blir aldrig blir tråkigt, säger Annika.

Jobbar man istället för ett större företag blir det lätt enformigt, man kanske jobbar endast med till exempel leverantörsfakturor. På ett litet företag får man göra allt. Men att göra allt tar tid.

-100% i det här yrket betyder att man jobbar 160% på våren och 110% på hösten.

Men det finns också många fördelar med att vara egenföretagare. Enligt Annika så har man en enorm frihet när man är sin egen chef, man får en helt annan kontroll över sitt eget liv.

-Det bästa är att man kan jobba när det regnar och vara ledig när solen skiner.








Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin