Tisdagen den 25 september 2018 - klockan 16:48

Välkommen till LearningNet.
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Förstasidan
Artiklar
  Nästa »


Kommunikation på nätet!

Högskolan Dalarna arrangerar på Campus Falun 5 december en konferens om kommunikation på nätet såväl praktiskt som teoretiskt.


Kommunikation på nätet

En allt större del av Sveriges befolkning spenderar allt mer tid uppkopplade. Med sociala medier, anvä...

Läs mer
Call for papers

Designs for learning


En gemensam svensk-dansk konferens om att utveckla och utforska lärmiljöer anordnas 25-27 april i Köpenhamn. Arrangörer är DidaktiskDesign vid Stockholms universitet och DPU, Århus Universitet. Det är nu dags att skicka in abstracts och sista dag för detta är 15 december 2011.

Läs mer

Betalande studenter valde Internationella Handelshögskolan.


Internationella Handelshögskolan i Jönköping (JIBS) har lyckats med vad de flesta andra svenska lärosäten haft svårt att klara - att ta emot lika många utländska studenter som tidigare år. Det betyder att det i augusti anlände 60 betalande studenter som kommer utanför EU-området.

Läs mer

Högskolan Dalarna satsar på forskning om lärande och ny pedagogik.


Inom 50 miljoner kronors satsningen på programmet Nästa Generations Lärande finns ett antal utvecklingsprojekt. Förutom dessa genomförs nu en Sverigeunik satsning på forskning. Temat är "teknikburna kunskapsprocesser. I slutet av augusti presenterades de 11 doktorander från Örebro Universitet och Högskolan Dalarna som ingår i forskningsprojektet och tillhör den gemensamma forskarskolan.

Läs mer


Megakurser på nätet.

Runt om i världen så läggs mer och mer kurser ut på nätet. En rad varianter finns och de är av oerhört skiftande kvalitet. Olika affärsmodeller tillämpas med allt från peer to peer universitet till öppna kurser där innehållet finns tillgängligt via nätet, men vill man examinera sig så får man ofta ta fram plånboken. 3 kommentarer!

Läs mer

Next Generation Learning Conference 2012


Den 21-23 februari 2012 arrangerar Högskolan Dalarna i samarbete med KTH " Next Generation Learning Conference", en nordisk konferens om den digitala revolutionens konsekvenser för utbildning och lärande. Konferensen välkomnar såväl utvecklingsprojekt som forskningsprojekt inom ramen för nästa generations lärande.

Läs mer


Mini conference Gothenburg University:
Changing Practices of Higher Education Learning, 20-21 sept 2011

The conference offers insights from higher education research and development on changes throughout different disciplinary fields. We present results on, and discuss implications for, student learning and teaching, innovative IT use, ways of enhancing student learning, staff training - the present challenges facing the practices of higher education learning.

Läs mer

Första numret av den nya tidskriften Högre Utbildning.


I början av sommaren kom det första numret av Högre Utbildning ut. Det är en vetenskaplig e-tidskrift som är fritt tillgänglig enligt Open Access-principen.
Tidskriftens övergri­pande syfte är att stödja framväxten av kunskap om lärande och undervisning inom högre utbildning och därigenom bi­dra till utvecklingen av högskolan.

Läs mer

Wikipedia - alla vill använda, få vill skriva.

Wikilove - virtuellt märke för att uppmuntra alla som vill skriva och som gillar wikipedia<br /><br />

Wikipedia fortsätter att växa i antal läsare, men allt färre skribenter bidrar med innehåll. Dessutom är det en majoritet av män som skriver (90%). Den typiska wikipedia-editorn är en 26-årig nörd med doktorsexamen. Allt enligt Wikipedias grundare Jimmy Wales som är orolig över tappet av skribenter.

Läs mer

SVERDS Höstkonferens 21 oktober

Keynote: Andreas Ekström

Sveriges Riksorganisation för Distansutbildning (SVERD) håller sin årliga höstkonferens fredagen 21 oktober på Saturnus konferens, Hornsgatan 15 i Stockholm. Förutom årsmöte, rapporter om aktuell forskning inom distansutbildning så håller Andreas Ekström, kulturskribent och författare till boken Googlekoden,  ett föredrag.

Läs mer

Högskolepedagogisk utveckling och Learning Lab på BTH go English!


Första delen av ett högskolegemensamt projekt om att undervisa och utveckla en kurs på engelska är nu klar. Till kursen finns ett antal filmer (TEACHING IN ENGLISH - When English is a second language) om olika lärsituationer som är viktiga att beakta då undervisningen sker på engelska oavsett om det är lärare eller studenter som är "andraspråkstalare".

Läs mer

Vässa pennorna - snart dags för konferensbidrag till NU2012


Sveriges största mötesplats för utveckling av högre utbildning - NU2012 öppnar 30 september möjligheten att lämna konferensbidrag. Kanske behöver man inte vässa pennan ännu eftersom sista dag för bidrag är 1 mars 2012, men det är aldrig fel att börja fundera över vad man vill presentera.

Läs mer

Att studera på nätet kan också vara socialt


Nu har de nätbaserade sommarkurserna kommit igång på Mittuniversitetet i Härnösand, Sundsvall och Östersund. 
- Det gäller att kunna skapa ett socialt sammanhang för studenterna även om utbildningen sker på nätet, säger Jimmy Jaldemark som är universitetslektor i pedagogik i Härnösand och som har forskat om deltagande i nätbaserade utbildningar.

Läs mer

Mer om nätbaserad utbildning - fördjupning och exempel!
Antologi med Stefan Hrastinski som redaktör.


Studentlitteratur har kommit ut med en antologi med många författare välkända inom nätbaserat lärande. Boken presenteras så här av studentlitteratur: 

Undervisning och lärande via nätet har blivit ett vanligt inslag inom olika utbildningstyper. I
Mer om nätbaserad utbildning delar författarna med sig av sina erfarenheter och aktuella forskningsresultat för att skapa fördjupad förståelse av vad undervisning och lärande via nätet kan vara. Kapitlen går bland annat in på ämnen som sociala medier i undervisningen samt dialog, kamratgranskning, bedömning och handledning via nätet.

Boken vänder sig till lärare, studenter och andra som arbetar med utveckling av nätbaserad utbildning. Den är även relevant för företag och andra organisationer som utvecklar eller bedriver utbildning på nätet. 1 kommentar

Läs mer

Antagningsreglerna till högskolan motverkar sitt syfte


De nya antagningsreglerna, som infördes i höstas, har fått en annan effekt än vad som var tänkt. Det lönar sig nämligen att komplettera sina gymnasiebetyg vilket är tvärtemot regeringens intentioner. Nu måste antagningssystemet till högskolan göras om från grunden, menar Högskoleverket.

Läs mer

Studiemotiverade distansstudenter!
Undersökning vid KAU visar intressanta fakta.


I debatten brukar andelen distansstudenter lyftas fram som en faktor som drar ner högskolans effektivitet. Men distansstudenter vid Karlstads universitet presterar över rikssnittet.

Lena E Johansson, utbildnings- och forskningssamordnare, och Lars Haglund, professor i ekonomi, har undersökt hur distansstudenterna upplever sina studier och vilka resultat de gör. Undersökningen visar att programstudenter på distans hade 85 procents genomströmning och att siffran för fristående kurser på distans var 55 procent 2009.

Läs mer

Avtalet med Bonus presskopia uppsagt!


Det har under åren varit en hel del debatt om villkoren för kopiering. Högskolornas avtal med Bonuspresskopia har ifrågasatts och enligt ett regeringsbeslut har uppsägning av avtalet nu skett.Nu stundar förhandlingar.

Läs mer

Nytt utvärderingssystem ställer nya krav


Utdrag från Klara Bolander Laksovs blogg om medicinsk pedagogik.

22 mars 2011 vid KI:s utbildningskongress talade universitetskansler Lars Haikola på temat 'Nytt kvalitetsutvärderingssystem 2011-2014'.
KI 'drabbas', som Haikola uttryckte det redan i första cykeln nu i vår genom att psykologprogrammet ingår i granskningen. Tanken för systemet är att kontrollera slutproduktens resultat, sade Hakikola, och det måste vara ett likvärdigt, förutsägbart och transparant system. Alla 1600 svenska examina ska utvärderas under 3 och ett halvt år, vilket ju kan tyckas vara en helt omöjlig uppgift i mina öron.

Läs mer


CSN slopar pappersblanketter!

IT-stödet utvecklas allt mer inom utbildningssektorn. Från och med i höst slopas de traditionella pappersblanketterna till förmån för en förbättrad tjänst på webben. Förändringen påverkar cirka 350 000 studerande i sommar och höst.

Läs mer


En dag i en students liv.

Denna film är av och med med studenter fra BI i Oslo som är Norges motsvarighet till vår Handelshögskola.

Det är lite nya grepp för att rekrytera studenter och säger kanske inte så mycket om varken utbildning eller lärosäte, men mer om studentliv. Filmen skildrar en students liv från det han vaknar på morgonen till sena kvällen.

Läs mer


Inspelning från lunchseminarium för lärare om studieteknik.

Tisdagen 12 april genomfördes ett intressant lunchseminarium med Björn Liljeqvist från KTH. Heldagen på BTH samlade många studenter. Det pedagogiska cafeet som hölls för lärare samlade ett 40-tal personer i Högskolebiblioteket och det var ett 20-tal platser med via nätet (flera lärcentra).

Läs mer

Online Educa Berlin - Call for papers


För sjuttonde gången arrangeras Online Educa i Berlin mellan 30 november och 2 december.
Call for papers är nu öppen och deadline är 1 juni. Online Educa är den största internationella konferensen om e-learning för utbildningssektorn, företag och offentlig verksamhet. Årets tema är "New Learning Cultures".

Läs mer

Läser du avtalsvillkoren?

Some rights reserved CC Attribution Noncommercial Share Alike by Auntie P

Innan du använder en ny tjänst eller laddar ner ett nytt program till datorn måste du godkänna villkoren. Men hur många av oss läser dessa villkor? Vet du vad du godkänner egentligen? Ett intressant nytt projekt ska ta tag i problemet kring obegripliga villkor på nätet.

Läs mer

Söktjänsten Summon nu på fyra högskolebibliotek i Sverige.


BTHs bibliotek har skrivit utvecklingsavtal med söktjänsten Summon. BTH blir därmed det fjärde högskolebiblioteket i Sverige som börjar använda Summon. Tidigare har både Chalmers, Göteborgs universitet och högskolan Borås tecknat avtal. Summon är en söktjänst som gör det enklare att hitta allt material som biblioteket erbjuder och gör det i samma sökgränssnitt.

Läs mer
Konferenskalender. Tipsa oss gärna om kommande arrangemang/konferenser

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Tipsa redaktionen
Skicka insändare


Rss-feeds


Länka till ossAlastairs blogg


UPC-blogg


PU-blogg


George Siemens blogg


Terry Anderson


Tony Karrer blog


Elza Dunkels blogg

Connect-resurser


UR-samtiden


Studera på distansNÄTVERK

Include


Swednet


ÖPPNA LÄRRESURSER

Digiref


Lärobjekt.se


PUBLIKATIONER

Educase Review


Horizon


Högskoleverkets rapport


Learning Net
Ansvarig utgivare:   Lasse Bourelius
Webmaster:   Lasse Bourelius
Redaktion:   Peter, Ann-Sofie, Åsa , Johan