Måndagen den 20 augusti 2018 - klockan 17:00

Välkommen till LearningNet.
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Att studera på nätet kan också vara socialt


Lasse Bourelius 2011-06-18


Nu har de nätbaserade sommarkurserna kommit igång på Mittuniversitetet i Härnösand, Sundsvall och Östersund. 
- Det gäller att kunna skapa ett socialt sammanhang för studenterna även om utbildningen sker på nätet, säger Jimmy Jaldemark som är universitetslektor i pedagogik i Härnösand och som har forskat om deltagande i nätbaserade utbildningar.

Det finns fördelar för studenterna med att delta i nätbaserade seminarier. Man slipper restiden och det kan många gånger vara lättare att ta till sig det som sägs och skrivs. Samtidigt är det viktigt att studenterna vågar delta aktivt. Risken finns att en del studenter tar för stor plats på andras bekostnad.

- I en grupp kan man lyfta varandra. I distansutbildningar är det fysiska mötet obefintligt. Det gäller i ännu högre grad vid sommarkurser. Det handlar mycket om gruppsykologi. Hur ska man våga öppna sig när man inte ens har träffat oss som är lärare, säger Jimmy Jaldemark.

Dagens studentgeneration är uppvuxen med nätet och datorer. Ändå hävdar Jimmy Jaldemark att snittstudenten gynnas av det sociala sammanhanget. Stjärnorna tar sig igenom oavsett hur undervisningen bedrivs.

- Det handlar om nätbaserade lärgemenskaper. Det är en teoribild som har växt fram i den pedagogiska forskningen - att kunna skapa en lärgemenskap - Learning Communities. Än så länge har nätbaserad undervisning större avhopp bland studenterna än den traditionella undervisningen, säger Jimmy Jaldemark.

Vad innebär egentligen nätbaserad lärgemenskap?
- Vi kan organisera möjligheter till socialt samspel mellan studenterna, uppmuntra studiegruppers ansvarstagande att genomföra studierna och stödja studenternas nätbaserade kommunikation. På så vis kan vi motivera dem till att bidra med sina idéer och lära av och med varandra. Det kan handla om uppgifter som de till en början inte klarar av på egen hand, men när deras kunskaper fördjupas blir det möjligt för studenterna att klara av och förstå självständigt, säger Jimmy Jaldemark som tror att med detta arbetssätt skulle även avhoppen minska.

Mittuniversitet är det lärosäte i Sverige som har störst utbud när det gäller sommarkurser på nätet.

- Vi vill att det ska vara ett alternativ både för våra studenter och bland redan yrkesarbetande att komplettera sina studier på detta sätt. Det passar in bra i ett modernt samhälle, säger Kristina Albertsson som är chef för universitetsledningens kansli.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Konferenskalender. Tipsa oss gärna om kommande arrangemang/konferenser

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Tipsa redaktionen
Skicka insändare


Rss-feeds


Länka till ossAlastairs blogg


UPC-blogg


PU-blogg


George Siemens blogg


Terry Anderson


Tony Karrer blog


Elza Dunkels blogg

Connect-resurser


UR-samtiden


Studera på distansNÄTVERK

Include


Swednet


ÖPPNA LÄRRESURSER

Digiref


Lärobjekt.se


PUBLIKATIONER

Educase Review


Horizon


Högskoleverkets rapport


Learning Net
Ansvarig utgivare:   Lasse Bourelius
Webmaster:   Lasse Bourelius
Redaktion:   Peter, Ann-Sofie, Åsa , Johan