Tisdagen den 26 september 2017 - klockan 20:06

Välkommen till LearningNet.
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Kom igång med Twitter


Alastair Creelman 2009-08-28


Twitter har blivit årets Facebook (alltså årets mest omskrivna webbfenomen). Det började som ett enkelt verktyg för mikroblogging; d v s korta meddelanden (max 140 tecken) om vad du gör just nu. Nu används det överallt; inom politik (bl a President Obamas valkampanj), marknadsföring, kändisvärlden, idrott och inte minst utbildning.

Fördelen med Twitter är dess enkelhet. Det tar bara ett par minuter att skapa en identitet (användarnamn och lösenord) och så är man igång. Principen är att du följer ett antal personer i Twitter och ser alla deras meddelanden. Du kan välja att bara följa andra utan att kvittra själv men det blir förstås roligare att delta i informationsutbytet.

Innan du börjar skicka för många meddelanden behöver du förstås skaffa dig några vänner som vill följa dig. När jag väljer att följa någon så brukar de välja att sedan följa mig (bortsett från väldigt populära personer som har tusentals följare!). Lägg gärna ut din Twitteradress på din blogg eller genom e-post och då får du flera kontakter.

Många konferenser använder Twitter som back channel för diskussion mellan deltagarna både på plats och de som följer konferensen hemifrån. Inför konferensen kommer man överens om ett Twitternamn för konferensen som alltid börjar med # (t ex #opened09). Alla meddelanden (s k tweets) ska innehålla detta kodord och deltagarna kan sedan följa hela diskussionen.

Några tips:
  • Bestäm dig för vad du vill göra i Twitter och varför. Vill du tipsa kollegor/studenter om viktiga länkar? Lägg ut diskussionsfrågor till din klass? Sprid eller kommentera nyheter? Berätta om vad du håller på med?
  • Blanda inte arbete och fritid. Skapa hellre två identiteter. Dina arbetskontakter är sällan särskilt intresserade av ditt privatliv och dina släktingar vill inte ha bra länkar om högre utbildning!
  • Det finns förstås en sökfunktion i Twitter och genom den kan du leta efter folk som kvittrar om olika nyckelord som t ex e-learning, education osv.
  • Lägg lite tid på din egen hemsida i Twitter. Folk som hittar din adress tar sig dit för att se om du är värt att följa och då är det viktigt att det står klart vem du är och varför du använder Twitter.
  • Kom ihåg att Twitter är väldigt öppen kommunikation. I princip vem som helst kan läsa det du skriver. Det finns en funktion för direktmeddelanden till en bestämd person men annars är allt öppet.
  • Lär dig Twitter-etikett. Om du vidarebefordrar någon annans tweet ska du ange källan - s. k. retweet (RT @alacre ....)
  • Använd gärna en mer avancerad applikation för att se dina Twitterflöden på din dator. Jag rekommenderar Tweetdeck som är lätt att organisera (du kan följa olika spår samtidigt), passar PC, Mac och iPhone och har en snygg layout.
Jag har spelat in en kort demonstrationsfilm Kom igång med Twitter

Följ mig på Twitter @alacre (jag skriver mest länkar till intressanta artiklar och nyheter inom nätbaserad utbildning).


Länkar till mer kunskap

Twitter in plain English (YouTube film)

25 ways to teach with Twitter av Sonja Cole (Tech & Learning)

Twitter in Education bildspel av David Hopkins (University of Bournemouth)

Twitter Tips: for Teachers and Educators av David Hopkins (University of Bournemouth)

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Konferenskalender. Tipsa oss gärna om kommande arrangemang/konferenser

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Tipsa redaktionen
Skicka insändare


Rss-feeds


Länka till ossAlastairs blogg


UPC-blogg


PU-blogg


George Siemens blogg


Terry Anderson


Tony Karrer blog


Elza Dunkels blogg

Connect-resurser


UR-samtiden


Studera på distansNÄTVERK

Include


Swednet


ÖPPNA LÄRRESURSER

Digiref


Lärobjekt.se


PUBLIKATIONER

Educase Review


Horizon


Högskoleverkets rapport


Learning Net
Ansvarig utgivare:   Lasse Bourelius
Webmaster:   Lasse Bourelius
Redaktion:   Peter, Ann-Sofie, Åsa , Johan