Lördagen den 18 november 2017 - klockan 10:59

Välkommen till LearningNet.
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Artikel: Verktyg för lärande

"Mitt år med ett nytt e-mötesverktyg"


Peter Carlsson 2008-11-27

Exempel på hur ett e-möte med David kan se ut (montage)
Exempel på hur ett e-möte med David kan se ut (montage)

David Richardson som undervisar i engelska vid Högskolan i Kalmar har arbetat med e-lärande och flexibla kurser i många år. 
- Jag började använda studiovideokonferenser i mina kurser våren 1992. CUSeeMe var det som gällde 1997 och i januari 2004 gick jag över till Marratech. Under hösttterminen 2008 har jag cirka 200 studenter online i det nya webbaserade e-mötesverktyget Adobe Connect.

Hur började du med Adobe Connect (AC)?
- Det hela började som en utvärdering på institutionsnivå under 6 mån. Vi var några lärare som i samarbete med våra interna IT-utvecklare redan under denna fas började jobba med AC i skarpa kurser tillsammans med studenter. Verktyget visade sig vara så pass effektivt att vi efter testfasen fortsatte jobba i verktyget under hela 2008.

Några praktiska problem?
- Ja det finns det alltid. Ett typiskt problem var att Marratech i Mac-version kan visa PDF men inte Powerpoint medan AC klarar Powerpoint med inte PDF. Det går dock att använda skärmdelning för att visa alla typer av dokument i AC oavsett om man har PC eller Mac.

Hur har ljuddelen fungerat?
- En viktig fråga. Alla webbaserade system kräver exakta ljudinställningar på deltagarnas datorer. Det kräver också headset med inbyggd mikrofon. Att få alla deltagare att göra de rätta inställningarna i sina datorer är en ny utmaning för läraren. Det har varit svårt att veta hur långt in i folks vardagsrum som institutionens tekniska och pedagogiska support skulle sträcka sig. 

Trots våra tydliga teknikkrav har det visat sig att studenter kommit online med "en ganska ny dator" - vilken senare visat sig vara upp till åtta år gammal. Det är inte ovanligt att man hör: "Jag hör ingenting!". "Håller dina barn på att använda bredbandet just nu?" "Ja, min son laddar ner en film från internet". Detta och liknande problem är frustrerande och kan göra det svårt för vissa studenter att följa undervisningen.

En av styrkorna med ett webbaserat system är ju möjligheten att använda det utan att behöva installera programmet på den personliga datorn. Hur har du upplevt detta?

- Både jag och mina studenter har uppskattat snabbheten vad gäller att komma igång med e-möten. Jag har haft mellan 2 och 30 användare uppkopplade samtidigt. De har kommit online från lärcentra, lärsosalar, aulor och förstås hemifrån med sina egna datorer. Bredbandshastigheten har varit allt från 0,5 Mbit till 100 Mbit.

Under höstterminen uppskattade jag också AC:s system med "eget rum" för läraren. Allting som jag hade förberett och använt under våren låg kvar och fanns tillgängligt i mitt virtuella klassrum inför hösten. Så det var bara att sätta igång. 

Du har också spelat in föreläsningar för att snabbt göra dem tillgängliga för dina studenter via webben.

Det stämmer. Både jag och studenterna tyckte mycket om inspelningsmöjligheterna. Mina studenter bor ibland i flera tidszoner och det är inte alltid möjligt att hålla en fast svensk tid. Jag har använt AC i över 120 timmar live under året. Det har varit från köksbordet hemma med studenter i Kina, till Aula Magna i Stockholm och från mitt kontor i Kalmar, via Växjö universitets trådlösa system i lärosalen. Vi kallades bl.a. in med kort varsel för att undervisa en campus-kurs i Växjö – med lärare som föreläste från Kalmar, Oskarshamn, Härnösand och Umeå. Vi hade också med "Internet Tutors" från Australien och Nya Zeeland. Något som varit omöjligt att göra utan rätt verktyg.

Hur ser framtiden ut?
- Jag kommer fortsätta använda AC i kombination med andra verktyg. Både jag och flera av mina kollegor ser fram emot att upptäcka ännu flera sätt att använda IT-verktyg i våra flexibla campuskurser och nätbaserade distanskurser under 2009. 

David Richardson jobbar som adjunkt i engelska på Humanvetenskapliga institutionen, Högskolan i Kalmar. david.richardson@hik.se

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Konferenskalender. Tipsa oss gärna om kommande arrangemang/konferenser

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Tipsa redaktionen
Skicka insändare


Rss-feeds


Länka till ossAlastairs blogg


UPC-blogg


PU-blogg


George Siemens blogg


Terry Anderson


Tony Karrer blog


Elza Dunkels blogg

Connect-resurser


UR-samtiden


Studera på distansNÄTVERK

Include


Swednet


ÖPPNA LÄRRESURSER

Digiref


Lärobjekt.se


PUBLIKATIONER

Educase Review


Horizon


Högskoleverkets rapport


Learning Net
Ansvarig utgivare:   Lasse Bourelius
Webmaster:   Lasse Bourelius
Redaktion:   Peter, Ann-Sofie, Åsa , Johan