Lördagen den 22 september 2018 - klockan 17:34

Välkommen till LearningNet.
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Utveckling

RSS/Webb feed – nu även för LearningNet.


Lasse Bourelius 2006-08-30


Vi lanserar nu RSS eller webbfeed, som en del föredrar att kalla det. RSS är ett sätt att följa många webbsidor samtidigt och se när det kommer ut nytt material. Istället för att du behöver gå in på sidan så kommer materialet till dig. Du får en uppdatering i din speciella nyhetsläsare eller en påminnelse i din browser.

RSS är praktiskt om du vill följa webbsidor som ofta lägger ut nytt material eller webbsidor som uppdateras väldigt sällan.

För att du ska kunna prenumerera RSS-flöden krävs att du har en nyhetsläsare. Den läser sedan av vad som är nytt på sidan du prenumerar på och genererar ett flöde, en feed, från sidan. Man kan jämföra det med ett nyhetsbrev som uppdateras i realtid.

På vissa sidor kan man se en liten ikon, ofta orange, som det står Web feed, RSS, XML eller Atom på. Om man klickar på den får man upp en sida som mest ser ut som html-kod.

Kopiera adressen till den sidan, klistra in den i din nyhetsläsare och sedan är det klart. Du kommer när du vill ha de senaste rubrikerna i din läsare. I många läsare kan du också bara dra in den oranga lilla bilden så startar prenumerationen automatiskt.

Vi har tillsvidare valt att lägga ut länkarna var koden för RSS genereras. Kopiera denna URL-adressen till din nyhetsläsare
http://webnews.textalk.com/rss20.php?id=1954

För den mer avancerade kan man också göra enligt nedan: Man kan komplettera denna adress om man vill ha ett specifikt antal artiklar endast. För de fem senaste nyheterna t.ex. lägger man till parametern "num" på följande sätt:
http://webnews.textalk.com/rss20.php?id=1954&;num=5  

Idag finns det också webbaserade och browserbaserade läsare. Där är det ännu lättare att lägga till flöden. Firefox, Safari och Opera har detta och i kommande version av Internet Explorer finns det också installerat.

Vad ska jag använda för nyhetsläsare?

Det finns mängder av olika nyhetsläsare, eller RSS-läsare, men man kan lite grovt dela upp dem i tre olika kategorier.

Egna program. Du måste ladda ner ett speciellt program och installera det i din dator. Testversioner gratis men efter en månad kostar det.

Windows:

Feeddemon
- Newscrawler

Mac:
- Netnewswire 

Webbaserade. Fungerar som en webbmejl, som till exempel Hotmail. Du skaffar dig ett konto på en webbsida och loggar sedan in varje gång du vill nå alla dina prenumerationer. Är extra praktiskt om du har flera datorer som du byter mellan, eftersom du alltid har med dig alla dina prenumerationer. Gratis webbsidor, men kräver registrering

- Bloglines
- My Yahoo

Läsare inbyggda i din webbläsare. Vissa webbrowsrar, som till exempel Firefox och Safari (Mac-läsare)har byggt in RSS i sina webbrowsrar. Firefox kallar sin prenumerationsmöjlighet för RSS för aktivt bokmärke.

Det finns också mobila RSS-läsare. De har fortfarande begränsat med användning, men snart kanske var man/kvinna kan läsa webbfeeder i sin telefon.

Vi är tacksamma för kommentarer om hur det fungerar, vilka andra förslag till nyhetsläsare som finns och också hur man enkelt ska kunna komma igång med användningen och användningsområden. Är det exempelvis någon lärare som använder RSS i sin undervisning?

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
Kommentarer
4. Två sätt att läsa Peter Giger 2009-02-09
3. Gratis nyhetsläsare Keith bryant 2007-05-14
2. Netvibes samlar alla webbflöden på ett ställe Peter Johansson 2007-04-27
1. Det beror på vad menas med RSS i undervisning … David Richardson 2006-09-07


Konferenskalender. Tipsa oss gärna om kommande arrangemang/konferenser

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Tipsa redaktionen
Skicka insändare


Rss-feeds


Länka till ossAlastairs blogg


UPC-blogg


PU-blogg


George Siemens blogg


Terry Anderson


Tony Karrer blog


Elza Dunkels blogg

Connect-resurser


UR-samtiden


Studera på distansNÄTVERK

Include


Swednet


ÖPPNA LÄRRESURSER

Digiref


Lärobjekt.se


PUBLIKATIONER

Educase Review


Horizon


Högskoleverkets rapport


Learning Net
Ansvarig utgivare:   Lasse Bourelius
Webmaster:   Lasse Bourelius
Redaktion:   Peter, Ann-Sofie, Åsa , Johan