Tisdagen den 26 september 2017 - klockan 20:06

Välkommen till LearningNet.
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Sommar, Cybook och en himla massa PDF:er


Peter Giger 2009-08-24

Apple tablet rumor summer 2009
Apple tablet rumor summer 2009

I nedanstående artikel tar Peter Giger, forskande bibliotekarie på BTH upp e-bokens historia, utveckling och användning. Han filosoferar kring hur e-bokläsaren borde fungera och vad som ska hända med biblioteken. Artikeln ger en bra dagsöversikt över olika lösningar. Vad tror och tycker ni läsare om e-böcker? Kommentera gärna!


Det är det sista halvåret på det första årtiondet av 2000-talet. Jag skulle snabbt behöva få tag i bokenKonstarternas moderna system av Paul Oskar Kristeller och kastar ur mig titeln i Google i hopp om att få napp någonstan där man kan köpa den som ebok. Jag vill ha boken direkt i handen och börja läsa genast. Dröm om min förvåning när jag träfflistan dök upp och en av de första träffarna var en länk till Elib där man kunde provläsa en bit av boken. Jag visste att Elibs eböcker finns på folkbiblioteken och hos vissa bokhandlare. Just den boken fanns däremot inte i sortimentet på de bibliotek jag har tillgång till, och när jag tittar närmare på bokens sidahos Elib så står det faktist att det inte finns något exemplar för utlåning". Det slutade med att jag köpte den på Adlibris för 74 kr. Pappersversionen kostar 96 kr. Jag tjänade drygt 20% på priset och fick boken genast, men vad är det egentligen jag får för pengarna? Boken fanns bara tillgänglig i Adobe Digital Editions. Eftersom jag inte använder Adobe Reader normalt så var jag tvungen att ladda ner den och den stjäl 209 mb av min hårddisk, en närmast absurd siffra för ett simpelt program för att läsa dokument av ett specifikt format.


Adobe Digital Editions

Vid en första anblick ger läsprogrammet ett ganska trevligt intryck. Det är rent, avskalat och har bra rendering av fonterna. Men sen tar "lovorden" slut. Det går visserligen att göra någon slags "highlighting" om man är mycket fantasifull i förhållande till det som Adobe kallar "bookmarks", och på samma sätt kan man också få till något som i andra program liknar en anteckning. Men sen när jag försöker kopiera en liten textsnutt blir det stopp. Här är det Elib som tvärbromsar, inte mjukvaran. Anledningen till att Elib bromsar är däremot för att mjukvaran inte klarar av att skilja på att ta en liten snutt för citering mot att kopiera stora textchok i syfte att kopiera hela texten. Adobe Digital Editions fungerar bara på Windows och Mac. ADE summerar ganska bra den återvändsgränd som en stor del av eboksbranchen är inne i. Genom att ständigt sträva efter världsherravälde målar man in sig i ett hörn. Den enda medicinen tycks vara en större öppenhet eller en bättre ekologi när det gäller helheten i distributionskedjan.


Microsoft Reader

För ungefär tio år sedan var det en riktig eboks-hype. Många av oss trodde då att eboken var på gång "big time". Då hette den bästa läsaren, enligt mitt tycke,Microsoft Reader. Ms Reader hör man sällan talas om nu för tiden. Med tanke på att Adobes eboksläsare ser ut och beter sig ungefär som för 10 år sedan är den tillsammans med Ms Reader mer som några slags övervintrande hippies som inte längre lyckas övertyga någon om sin användbarhet.


Mobipocket

En annan mjukvara för eböcker är windows-plattformen Mobipocket. Den använde jag ganska flitigt ett tag när jag använde Windows. Den har en högre grad av öppenhet än Adobe Digital Editions, men eftersom även Mobipocket ger friheten till eboks-distributörerna att stänga av vissa funktioner så är det mest fria böcker som fungerar godtagbart, precis som en vanlig pdf fungerar skapligt i en vanlig pdf-läsare med kommenteringsfunktioner som Skim (för mac) eller Foxit Reader (för Windows). En av de stora fördelarna med Mobipocket är att den fungerar med en öppna hårdvaruläsaren Cybook.


Cybook Gen3

Cybooken är en underbar liten sak, i teorin. I praktiken är den mest irriterande. På Windows är Mobipocket och Cybook en skapligt radarpar. Mobipocket är förvåndsvärt bra på att konvertera pdf-filer till ett ordbehandlar-format som fungerar bra på Cybooken. Med ordbehandlarformat menar jag text som flödar över skärmen på så sätt att text-kolumnen blir smalare och sidan längre på den lilla Cybook-skärmen. Detta är en central funktion för att läsa pdf-filer på Cybooken. Den klarar visserligen att läsa pdf-filer, men det är i princip teoretiskt i och man måste skrolla även i sidled eftersom layoutformatet på en pdf är “låst”. Visst går det att skala så att man ser hela pdf-sidan på en skärmbild, men då blir texten så liten att den i princip är oläslig. Och som sagt, Mobipocket fungerar bara på Windows. Mitt exemplar av Cybooken är dessutom mycket instabilt. Ibland när jag monterar bort den från datorn så är “connect-skärmen” kvar och omöjlig att få bort - även fast man tar ur batteriet!!! Den lilla egenheten beror förstås på att det är e-paper som bara behöver ström för att ladda sidan, inte för att hålla sidan igång.

Det som slutligen dräper Cybooken som en positiv tillgång i forskarens verktygslåda är att det inte går att göra understrykningar eller anteckningar. För mig är det absolut centralt att vara aktiv när jag läser en text. Ibland kan det nästan kännas sämre att läsa en artikel utan understrykningspenna, än att läsa den överhuvudtaget! Jag har nog prövat alla pdf-läsare som finns med kommenteringsfunktion. På Linux-sidan finns det nästan ingen att nämna, eftersom de få som finns är undermåliga. För Windows finns det några, av vilka den fria Foxit Reader är en självklar vinnare om man inte behöver de grupp-funktioner som betalversionen av Adobe Acrobat erbjuder. Mina favoriter är emellertid Skim för OS X och Preview. Den förstnämnda är open source och den andra är inbyggt i OS X. En 24-tums skärm och Skim slår allt jag har stött på i eboks-hårdvara med hästlängder. Även Adobe Digital Editions funger bra här, vilket ger en bra läsupplevelse. Med stor skärm - och stort teckensnitt - kan man sitta en bit ifrån vilket gör att ögonen inte påverkas så mycket av den upplysta skärmen.

För mig är Cybooken en ren jobb-grej, ett sätt att (försöka) dra igenom alla artiklar jag måste läsa utan att slita ut ögonen på en upplyst skärm. Men om du har Windows och läser mycket deckare så finns det en hel del att låna på de kommunala biblioteken. Då måste du ha Mobipocket. Jag var visserligen tvungen att mickla lite med konfigurationsfilen för att få datumen att stämma, vilket är centralt i och med att låneböcker bara är aktiva under en begränsad tid, en månads lånetid är vanligt. Köpa engelskspråkiga böcker av förlag som Routledge är ofta otroligt dyrt. Flera av de böcker jag kunde ha tänkt mig att köpa kostar dubbelt så mycket på Mobipockets sidor än på en av de svenska nätbokhandlarna. Och då rinner liksom köplusten ur en ganska snabbt.


Kindle DX: Amazon's 9.7

Vi Europeiska eboks-wanna-have:s sneglar dreglande mot det stora landet på andra sidan Atlanten. Den senaste versionen av Amazons Kindle verkar som en dröm jämfört med Cybooken - om nu en teknisk manick kan jämföras med en dröm. Den största modellen av Kindle knappt 10 tum, vilket gör att läsupplevelsen måste bli bättre än i de flesta pappersböcker - om man inte är en sån som gillar doften av gammalt matspill i biblioteksböcker eller nytryckta bläckdoftande böcker, eller liknade. Dessutom går det att kommentera, vilket nog måste räknas som en förutsättning. Tyvärr har jag inget större hopp om att Kindle kommer att landa i Sverige såsmåningom. Det beror dels på hur förlagsindustrin ser ut och dels på att Kindle är tätt sammanlänkad med mobiloperatörerna. Man kopplar den alltså inte till Internet för att köpa böcker, utan alla bokköp sker direkt i läsapparaten via mobil uppkoppling till Amazons speciella Kindle-butik. Dessutom finns ju inte Amazon i Sverige och har inga planer på att etablera sig här, vad jag vet.


Apple Tablet Rumor Summer 2009

Personligen tror jag att det krävs en mycket stor aktör för att kunna göra någonting åt situationen på kort tid. Det krävs en ekologi av såväl böcker som läsapparat, typ Amazon. Det enda hoppet jag kan se i horizonten är ryktet om Apples tablet som enligt utsaga kommer att släppas om en inte allt för avlägsen framtid (se ex Financial Times). Apples tablet ska enligt ryktena vara en korsning mellan en mini-laptop och en iPhone. Ryktena säger också att Apple kommer att ta upp kampen med Amazon när det gäller eböcker. Eböcker skulle vara pricken över i:et i iTunes store. Formatet på tablet-datorn borde vara ungefär som den stora versionen av Kidle när det gäller bildytan, men helheten borde bli mindre i och med att den har ett virtuellt tangentbord. Skillnaden mellan Kindle och Apple Tablet är emellertid stor. Kindle har en svart-vit skärm byggd på e-pappers-tekniken, vilket innebär läsvänlighet och lång batteritid. E-papperstekniken har tyvärr så dålig uppdateringsfrekvens av sidorna så att den knappast kan ses som en dator. Det går till exempel inte att visa rörliga bilder - ännu. Apple Tablet blir en riktigt dator med upplyst skärm, relativt dålig batteritid - jämfört med e-pappersläsare - och förstås en större komplexitet än en dedicerad eboksläsare med en dedicerad eboksbutik direkt i läsplattan.

Om förlagen väljer göra det andra årtiondet på detta årtusende till ebokens årtionde, då skulle det kunna gå i ett rasande tempo. Distributionskedjor som iTunes och Amazon finns redan, liksom teknik i form av e-pappers-läsare och billiga mini-laptops. Det finns en stor marknad för den som kommer först och får ordentligt fotfäste. Och vi som teknikanvändare blir allt mindre främmande för stora förändringar i vår användning av kulturprodukter som TV, musik, film och böcker

Undrar var biblioteken kommer in...? :) eller :(

E-post: peter.giger@bth.se


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Konferenskalender. Tipsa oss gärna om kommande arrangemang/konferenser

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Tipsa redaktionen
Skicka insändare


Rss-feeds


Länka till ossAlastairs blogg


UPC-blogg


PU-blogg


George Siemens blogg


Terry Anderson


Tony Karrer blog


Elza Dunkels blogg

Connect-resurser


UR-samtiden


Studera på distansNÄTVERK

Include


Swednet


ÖPPNA LÄRRESURSER

Digiref


Lärobjekt.se


PUBLIKATIONER

Educase Review


Horizon


Högskoleverkets rapport


Learning Net
Ansvarig utgivare:   Lasse Bourelius
Webmaster:   Lasse Bourelius
Redaktion:   Peter, Ann-Sofie, Åsa , Johan