Måndagen den 20 augusti 2018 - klockan 17:00

Välkommen till LearningNet.
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Högskolepedagogisk utveckling och Learning Lab på BTH go English!


Ulrica Skagert 2011-08-22


Första delen av ett högskolegemensamt projekt om att undervisa och utveckla en kurs på engelska är nu klar. Till kursen finns ett antal filmer (TEACHING IN ENGLISH - When English is a second language) om olika lärsituationer som är viktiga att beakta då undervisningen sker på engelska oavsett om det är lärare eller studenter som är "andraspråkstalare".

Med ökningen av undervisning som sker på engelska finns det ett behov av kompetenshöjning hos den undervisande personalen. Högskolepedagogisk utveckling och Learning Lab på Blekinge Tekniska Högskola driver ett projekt kring undervisning på engelska för högskolelärare tillsammans med Luleå tekniska universitet, Högskolan i Gävle och Mittuniversitetet.

Men det är inte bara i undervisningssituationer som goda kunskaper i engelska behövs. För universitetslärare är också forskningen en stor del i arbetet och om man ska kunna nå utanför Sveriges gränser med sina forskningsresultat så är det inte dumt att behärska det akademiska engelska språket. Ibland är det så att man helt enkelt bara måste lära sig hur man säger eller vilken terminologi som används i olika situationer.

Inom ramen för SNH (samverkan för nätbaserad högskoleutbildning) som var initiativtagare till projektet utvecklar nu respektive lärosäte lärobjekt för de olika delarna som ska kunna ingå i en komplett kurs. Målet för projektet är att utforma en 7.5 poängskurs som ska kunna erbjudas på de olika universiteten för lärare som har ett behov att kompetensutveckla sig i engelska. Kursen kommer att innehålla föreläsningar om engelska i undervisningssituationer med pedagogiska tips, grammatik och talövningar, vokabulärträning och en hel del skrivövningar som t. ex. att lära sig att skriva ett abstract på engelska.

Under 2011 har vi på BTH producerat ett antal filmer som man kan använda sig av på vår medieportal, och på SNH:s hemsida. Filmerna fokuserar på olika lärsituationer och på vad som är viktigt att tänka på när man dels utformar en kurs och dels undervisar en kurs. Och särskilt då med tanke på att undervisningen är på engelska med både lärare och studenter som "andraspråkstalare". Det finns även en del tips för den lärare som känner sig osäker på att undervisa på engelska. Under hösten kommer samarbetsparterna på de olika lärosätena träffas igen på UR som också är delaktiga i projektet för att sätta samman lärobjekten till en hel kurs. Vår förhoppning är sedan att kursen ska kunna erbjudas på respektive hemmahögskola/universitet till våren 2012.

Direktlänkar till filmerna
TEACHING IN ENGLISH
- When English is a second language

Vid tangentbordet: Ulrica Skagert, högskolepedagog, BTH

Medverkande i filmproduktionen:
Ulrica Skagert, Keith Comer och Peter Blaschke

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Konferenskalender. Tipsa oss gärna om kommande arrangemang/konferenser

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Tipsa redaktionen
Skicka insändare


Rss-feeds


Länka till ossAlastairs blogg


UPC-blogg


PU-blogg


George Siemens blogg


Terry Anderson


Tony Karrer blog


Elza Dunkels blogg

Connect-resurser


UR-samtiden


Studera på distansNÄTVERK

Include


Swednet


ÖPPNA LÄRRESURSER

Digiref


Lärobjekt.se


PUBLIKATIONER

Educase Review


Horizon


Högskoleverkets rapport


Learning Net
Ansvarig utgivare:   Lasse Bourelius
Webmaster:   Lasse Bourelius
Redaktion:   Peter, Ann-Sofie, Åsa , Johan