Läs om lunnefågelfångst på Färöarna

Lunnefågelfångst på Färöarna


Olle Mårtensson 2022-06-09
Lunnefågeln (Fratercula arctica) har tillsammans med andra sjöfåglar ofta stått på matsedeln i många nordatlantiska kustländer. Färöarna (Dk) hör till denna kategori av länder liksom Norge, Scottland och Island. Numera är detta förhållningssätt till naturen kraftigt begränsat på grund av de olika fågelpopulationernas nergångar under senare år. Olika metoder för fångst av lunnefågel har utvecklats genom erfarenheter som lokalbefolkningarna tillskansat sig. Metoderna skiljer sig också åt mellan olika länder.


 

Lunnefågelfångst och lundehunden beskrevs, vad man hittills vet, för första gången 1591 av fogde Erik Hansen Schönneböl vid en resa i Nordnorge.

På Färöarna var det vanligast med fångst med håv liksom i Norge och på Island. Emellertid använde man vid jakt på Lofoten även en endemisk hundras, lundehunden. Jakt på lunnefågel med lundehund är numera förbjuden i Norge. På Färöarna tillåts fritidsjakt mellan den 1 oktober till 20 januari. Dagens lundehundar härstammar alla från de yttre öarna i Lofoten och de nu levande avkommorna av lundehund kommer alla från Måstad på Väröy (de kallas därför också för Måstadhund).

Jaktmetoderna skiljde/skiljer sig åt mellan Färöarna och Lofoten. På Färöarna fanns inga lundehundar till hjälp så därför var fångsthåv det främsta jaktvapnet. På Färöarna tog/tar man sig antingen land- eller sjövägen till lunnefågelkolonin.

På Färöarna tog/tar jaktlaget sig ut till lunnekolonin, lottar om bästa platserna och ber en traditionell bön om god jaktlycka. Man sätter sig på en grässlänt och fångar inflygande lunnefåglar.

Hur vet man vilka fåglar som man kan fånga?

Jo, alla lunnefåglar som kommer flygande rakt in mot land med tobis i näbben (kallas sildberin) flyger utan omväg rakt mot boplatsen där den hungriga ungen väntar. Dessa sildberin får inte fångas. Lunnefåglarna gräver djupa hålor in i rasbranten ((steinuren, norska) ; (urdin, färöiska)) och lägger endast ett ägg djupt inne i bohålan. Lunnefåglar som flyger utefter land är oftast ungfåglar och kan däremot fångas. Lunnefågeln kan hålla upp till 20 små tobis i näbben samtidigt.

Lundaprofessorn Sven Nilsson (1787 - 1883) har en lång och realistisk skildring i sin ”Dagboksanteckningar under en resa från södra Sverige till Nordlanden i Norge” 1816,  av hur en sådan lunnefågeljakt kunde gå till på Röst på den norska nordlandskusten: ” Pigan som följer hundarna” alltså lundehundarna  ”upphemtar hvad som fångas, vrider halsen kring på hvarje fogel, sticker hufvudet under ett band, som hon bär kring midjan och har på detta sätt inom kort, en krans af lunnefoglar kring lifvet. Genom detta sätt att bära sin fångst har hon armarna lediga att hantera den käpp hon bär, och i vars ena ända är fästad en jernkrok, som hon använder att fatta och utdraga foglar ur uren” (bergsluttningen, rasbranten).

 
På Färöarna finns på ett frimärke, utgivet 2018, beskrivet på bild den fångstutrustning som användes för lunnefågelfångst och hur det kunde/kan se ut i verkligheten. Först och främst gällde det att hitta en plats (fleygingarsessur) som inte var alltför synlig för de inflygande fåglarna. På fötterna hade jägarna valkade ullskor (skölingar) för att inte halka vid klättringen i fågelberget. Jägaren på frimärket är utrustad med en 4 meter lång fångsthåv (fleygingarstong) och på ryggen har han en fyrkantig spjälkorg (leypur). Den bärs med ett band över pannan. I leypurn kan han lägga grissleägg, som han, i mån av tid, passar på att plocka samtidigt som han ändå är ute på lunnejakt. Runt midjan har han också ett ullband där han kan hänga de infångade fåglarna efter att de avlivats genom att nacken brutits.

På ett andra frimärke, också det utgivet 2018, ser man hur man är på väg ut i båt mot fågelkolonin och samtidigt fångar lunnefåglar med sina långa fångsthåvar. Fångsthåvarna har två fångstarmar längst ut på stången och mellan dem finns ett nät.

 

Idag:

På Färöarna är det lovligt att fånga lunnefågel mellan 1 oktober -- 20 januari. Jakten har ingen ekonomisk betydelse längre som förr i tiden. Den är numera begränsad på grund av kraftigt minskat fågelbestånd under de senare åren. En anledning till begränsningen är bland annat överfiske och minskad tillgång på tobis. Dock är råttornas utbredning kanske det största hotet mot livet i fågelkolonierna

 

Vill ni höra och se mera om traditionell fågelfångst och äggplockning på Färöarna kan ni gå in på länken här under och titta på Sten Nordenskölds filmer från 1961. Öar i Atlanten.

https://www.samfundet-sverige-faroarna.se/mediamm/video

 

Litteratur/referenser:

  • Lunnefångst på Färöarna.  Gunnel Wallén, Samfundet Sverige- Färöarna 21 jan. 2019.
  • Lundefangst – en fangstdag på Nólsoy, Jens Kjeld Jensen.   Nanna Hermansson, Samfundet Sverige- Färöarna, 1 nov. 2008.
  • Dagboksanteckningar under en resa från södra Sverige till Nordlanden i Norge 1816, (tryckt Lund 1879), Sven Nilsson (1787 – 1883).
  • Lunnefågeln, Veckans pausfågel, Västerbottens-Kuriren 4 nov. 1977, Wilhelm Fischer.
  • Öar i Atlanten, film del 1-5 av Sten Nordensköld 1961, Samfundet Sverige – Färöarna.
  • Färöisk frimärksutgivning, 2018

https://samfundet-sverige-faroarna.se/images/s_artiklar/18_frimarke/frimarke_2018_lundafleyg_10kr_44kr.jpg

 

 

 


Skriv utVirkad lunnefågel

Gör som Inez Ahlquist!


Inez Ahlquist har tillsammans med sin lillasyster virkat en lunnefågel efter mönster från tidningen Lundehunden nr: 3 / 2021.. Lundehundarna Ceasar och Dexter gillade den skarpt.

Läs mer
Stickgarn av ull från Norsk lundehund.

Vill du kanske sticka nåt med garn från din norska lundehund?


Selbu spinneri är ett litet lokalt maskinspinneri i Klaebu cirka 15 km från Trondheim och som gör ullgarn från gamla norska fårraser. 

Läs mer
Lundehundsträff i norra Tyskland i september

Internationell lundehundsträff i norra Tyskland i september


Den 7 - 11 september kommer det att hållas en internationell lundehundsträff i Wittenborn, Tyskland. Det är våra tyska vänner Steffi och Fredrik Wallenburg som står...

Läs mer
Utställning i Sverige och Norge.

Välkomna till:

Svenska Lundehundsällskapets
utställning 31 juli i Morokulien


Morokulien ligger mitt på den svensk-norska gränsen mellan orterna Eda glasbruk i Värmland och Magnor i Inlandet Fylke  i Norge. Morokulien är lite speciellt på...

Läs mer
Lundehundsträff i norra Tyskland i september

Internationell lundehundsträff i norra Tyskland i september

Den 7 - 11 september kommer det att hållas en internationell lundehundsträff i Wittenborn, Tyskland. Det är våra tyska vänner Steffi och Fredrik Wallenburg som står...

Läs mer
BPH- Beteende – och personlighetsbeskrivning hund.

BPH

Espen med sin fina rosett efter genomfört BPH.

BPH-bidraget fortsätter utbetalas under 2022 och är höjt till 40%.


Det är upp till varje arrangör att sä...

Läs mer
Utställning i Sverige och Norge.

Välkomna till: 
Svenska Lundehundsällskapets utställning
31 juli i Morokulien.

 


Morokulien ligger mitt på den svensk-norska gränsen mellan orterna Eda glasbruk i Värmland och Magnor i Inlandet Fylke  i Norge. Morokulien är lite speciellt på...

Läs mer
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Skicka bildinsändare

Tipsa redaktionen

Kalender.

Måndag 15/8
Manusstopp nr 3 2022
Onsdag 7/9
Träff i norra Tyskland
Torsdag 8/9
Träff i norra Tyskland
Fredag 9/9
Träff i norra Tyskland
Lördag 10/9
Träff i norra Tyskland
Söndag 11/9
Träff i norra Tyskland
Tisdag 15/11
Manusstopp för nr 4
Lördag 10/12
Stockholms hundmässa
Söndag 11/12
Stockholms hundmässa


Snart kommer enkäten ut till våra medlemmar om vår medlemstidning


Nr 2 Nya medlemmar hälsar välkomna

Nya medlemmar som hälsas hjärtligt välkomna till SLS:
Maj Svensson, Kristianstad
Sanna Nordli, Fränsta
Anna Nilsson Kleiberg, Göteborg
Inger Vahlquist, Henån
Vivian Wollmo, Vällingby
Solveig Bjørkenes Steinnes, Liland Norge.
Åsa Häggström, Jokkmokk

Nr 2 Morokulien vår egen

Nr 2 Tack för bidrag till fonden för friska lundehundar.

Fonden har fått en fin donation från Tove och Morten Strandmoe, kennel Syrinborgs. De valde att SLS skulle få en gåva vid en omplacering. Det tackar vi för.

Klubben tackar även Cecilia Odenfelt Obitz som skänkt pengar till fonden.

Påminnelse om att ta med ull till Morokulien


Träff i Norra Tyskland


Stöd SLS och köp Bingolott


Lunnehundendigital behöver dej


Lundehundboka


Morokulien

En ledlös lundis

En vig lundehund

Båttur

Tryggt med flytväst på, i båten.

Mette

Mad as a Hetter of Vorkosmia

Lunnefågel

Fotograf:Christer Larsson

Aroma

Aroma

Toves hundar

När kommer du hem matte?

Lunnefågel

Fotograf: Christer Larsson

Våfflan

Sova i solen känns skönt

Mjöskastellets Dage

Mjöskastellets Dage

Wavey Davey´s On Fire Of Vorkosmia

Valp på upptäcktsfärd

Lunnefågel

Fotograf: Christer Larsson

Maja

Tre fina blommor

Ankis hundar

Trångt och varmt

Lundeöra

Klassiskt vikt lundehundsöra

Bay Breeze of Vorkosmia

Lundis på spaning

Fina labbar

Fina "labbar"

Trött lundis

Trött "lundis"

Våfflan igen

Varmt på klipporna

Tass under

Trampdyna på en lundehund

Lundehundendigital
Ansvarig utgivare:   Mimmi Eriksson
Webmaster:   Jonna Stigborg
Redaktion:   Jonna Stigborg, Claes, Mimmi , Jörgen, Olle