Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Söndagen den 20 januari 2019 - klockan 12:04
MCPLAY - Toppbanner NY 2017

Are you talking to me? Personligt om Personligt.


ACT 2014-09-23


I ett tidigare inslag I MC presenterade vi hur event tillsammans med digitala tekniker på ett fantastiskt sätt kan ge en ökad räckvidd och en starkare effekt. För att konceptet ska bli riktigt framgångsrikt krävs enligt ACT ytterligare en ingrediens: a personal touch! Läs om ACTS grundares personliga kundupplevelser som ligger bakom deras strategier för bättre och längre kundrelationer.


Med kunden i fokus – i alla lägen

Sedan år 2006 har antalet kanaler vi kommunicerar via mer än fyrdubblats och enligt ny forskning utsätts varje svensk i genomsnitt för 254 budskap per dag (under storhelger upp till 5 000 budskap/ dag).
Samtidigt är ett av de vanligaste kärnvärdena hos svenska företag »personliga«.

Vi tycks vara eniga om att det är viktigt att leva som vi lär och skapa trovärdighet genom att agera enligt våra kärnvärden, eller? Hur kommer det sig då att vi som konsumenter (B2B och/eller B2C) allt som oftast känner oss förbisedda och långt ifrån personligt omhändertagna?

Jessica Östman, Inspired Minds: »Mötet med banken – en lektion i att vara opersonlig«
För en tid sedan deltog jag själv som gäst/kund i ett större lunchevent för en av landets största banker. Eventet riktade sig till kvinnliga företagskunder och var upplagt som en roadshow över hela Sverige.
Inbjudan som kom postalt var högst proffsig och gav känslan av ett spännande program som gick av stapeln på dåvarande Hilton i Malmö.

VIP – skapar förväntan men också hög fallhöjd.
Väl på plats letade jag och cirka 300 andra kvinnliga kunder länge efter rätt lokal.
Tre trappor och fem konferensrum senare vittnade ett par roll ups med företagets logga om att vi var på rätt väg men fortfarande fanns ingen på plats att hälsa oss välkomna.

Irritationen började nu komma krypande. Även min närmaste kontaktperson vid banken var spårlöst försvunnen och övriga representanter verkade ha mycket internt att prata om (vid ett eget lunchbord).
Jag slog mig istället ned vid några andra gäster och vi enades om att lokalen med de runda borden och det dignande buffébordet såg inbjudande ut och det skulle bli spännande att höra varför vi var VIP-inbjudna på detta sätt.

För att göra en lång historia kort - besvikelsen var stor när man efter ett anonymt
»Hej och välkommen« från scenen hoppade över introduktion, bakgrunden till VIP-inbjudan och det personliga erbjudandet.
Samtliga kring bordet blev förvånade och samtalet oss emellan fick snabbt en negativ klang.

En extern föredragshållare lättade upp stämningen något (jag är dock fortfarande ovetande om varför valet av föredragshållare föll på just denne man
– vad hade han med banken att göra och hur passade han in i erbjudandet till kvinnliga företagskunder?).
Men trots en läcker buffé och ett någorlunda positivt (men opersonligt) avslut från scenen genom bankens representant ;
»Tack och hej, hoppas vi ses snart igen«, tänkte jag och säkert många med mig: Nej, jag tror inte det!

Från VIP till VDP
För mig är ovanstående ett praktexempel i opersonligt bemötande och resultatet av detta lunchevent kan omöjligt få ett annat betyg än ett stort minus.
Man skulle t o m kunna kalla det för investering i kundförluster.
Vi gäster kom som VIP men gick hem som VDP (very disappointed person).

Personliga relationer kräver engagemang
Att leva upp till kärnvärden som »personliga« kräver eftertanke, planering och stort engagemang från samtliga medverkande.
Hela teamet måste ha samma målbild och ett gemensamt fokus på att aktivt skapa ett personligt bemötande vilket kan låta enkelt men det kräver en hel del mod och stort socialt engagemang.

För de allra flesta är det betydligt tryggare att slå sig ned med kollegorna än att affärsmingla med en helt ny kundgrupp.
Har vi dessutom som målsättning att skapa en personlig kontakt, förmedla ett specifikt budskap och knyta upp kunden till någon typ av uppföljande möte kan det bli riktigt utmanande!

Detta är dock helt avgörande för kundens slutliga upplevelse och betydligt viktigare än faktorer som val av lokal, mat/dryck etc.

ACT* arbetar aktivt med utveckling av det personliga mötet och har coachat flera starka team till framgångsrika och personliga möten (ref ABB, Länsförsäkringar Skåne, Infratek m fl).

Mia Rolf, Walking Mountain: »Bilköpet – Den digitala dialogen var personlig, men med fel företag «
För en tid sedan köpte jag en ny bil. Bilcentrat vi köpte bilen av var agentur för ett stort bilmärke med ett annat namn och registrerade min kontaktinformation.

Ganska snart fick jag ett personligt epostmeddelande från företaget som producerar bilen som tackade för min beställning och sedan i detalj med jämna mellanrum berättade i vilken produktionsfas min nya bil var och när jag kunde förvänta mig leverans.

När bilen var levererad till agenturen slutade man att kommunicera med mig.

Finn tre fel med detta förfarande.
1. Vem är det jag har relation med?
Jag knyter ett avtal med bilcentrat. De tar min epostadress men det är inte de som börjar kommunicera med mig.
Det är viktigt att som företag se affären utifrån kundens synvinkel och planera dialogen i ljuset av detta. Nu kändes det krångligt att ha två leverantörer.

2. Vad är det jag vill ha hjälp med? Vill jag verkligen veta hur produktionen går till, som bilkund?
Som företag är det viktigt att fråga sig hur kundens vardag eller arbetssituation ser ut och hur en dialog med kunden kan vara stödjande eller underlättande i kundens värld, inte i företagets värld.

3. Varför gjorde vi slut?
När produkten är levererad slutade produktionsföretaget se mig som kund. Om man påbörjar en dialog med en kund, och av någon anledning avslutar den, måste man ge en förklaring, som gör att kunden får en fortsatt god bild av företaget och kan tänka sig återkomma i andra ärenden.

Smarta dialoger är personliga
I dag är det enklare att vara personlig än tidigare. Vi kan registrera data (kunskap) på avtalsnivå, inköparnivå och till och med ner på däckdjupsnivå.
Med relativt enkla medel kan vi använda dessa data till att föra en relevant dialog med våra kunder – som i bästa fall förenklar deras vardag. »Dags för dig att köpa nya däck!«

Traditionella företag vet ofta hur snittkundens livscykel ser ut och skulle dessutom kunna föra en dialog utifrån var i relationen kunden befinner sig – helt automatiserat, via det medie som kunden föredrar bäst.
Det skulle upplevas som professionellt och personligt att bli påmind vid rätt tillfällen med riktade erbjudanden.

Varje relation bygger på att mottagaren fortsätter att vara intresserad av kommunikationen och högre relevans ger bevisat högre intresse från målgruppen/ kunderna.

Så varför fortsätter vi att kommunicera i massbudskap och i massmedier?

Personliga relationer kräver engagemang
Jessica har redan nämnt det, men att bygga relationer kräver engagemang.
Det kräver också entusiasm, ett enat team som frontar kunden, en helhetssyn på all dialog som förs med kund (processen genom företaget) och en initial strategisk investering.

En långsiktig relation lönar sig inte år ett. Det är varje gång kunden återkommer, år två, tre och framåt som vi når lite mer lönsamhet.
Vi är aldrig starkare än vår svagaste länk. Relationen är heller aldrig starkare än vårt senaste möte, eller vår senaste kommunikation med kunden borgat för.

Låt inte mängden arbete att komma dit hindra er från att nå de framgångar ni skulle kunna nå.


*ACT
Konceptet ACT (Analyse, Communicate, Trust) är ett aktivt samarbete mellan Inspired Minds, en event- och kommunikationsbyrå med strategisk inriktning och Walking Mountain,
ett strategiskt konsulthus inom lojalitetsoch förändringsarbete med digital expertis.

Med en gemensam helhetssyn på kommunikations- och förändringsarbete skapar ACT med utgångspunkt från kundens specifika behov, mål och förutsättningar ett unikt koncept för varje enskild uppdragsgivare.
Grunden till ACTs framgång ligger i kompetens och erfarenhet i kombination med ett 100 procentigt engagemang och ett kreativt mindset.

Ett samarbete med ACT gör skillnad.

Varumärken som ACT arbetat med är bl a Länsförsäkringar Skåne, Indiska, EON, ASSA ABLOY Entrance Systems och Bilia.

Tipsa en vän     Skriv utMarknadscheferna Nr 2 - 2018

Stefan Einhorn om konsten att göra skillnad


Vilken värld vill vi lämna vidare till våra barn? Vilket ansvar har jag själv för utvecklingen? Det är frågor vi måste ställa oss, skriver Stefan Einhorn i sin angelägna bok ”Konsten att...

Läs mer
Updatum - Förstasidan
Baserad på svar från 562 marknadsförare

Färsk rapport om marknadsförarnas arbetssituation


7 av 10 marknadsförare känner sig stressade över förväntningarna som finns på dem i deras yrkesroll. Det visar en färsk undersökning av marknadsförarnas...

Läs mer
Digital Brain Nordic

När Facebook och Google inte räcker till


Google och Facebook levererar fantastiska annonsprodukter för stora som små företag, enkelt att agera och enkla rapporter som är lätta att förstå. Men dessa...

Läs mer

Hur mycket vet du om den sociala generationen?


Johannes Gustavsson är 21 år och har redan mångårig erfarenhet av att jobba med digitala fenomen, som en av personerna bakom en av Sveriges första ungdomspoddar, en...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2018

Lär dig förstå kundens beteenden

INGELA MAURITZON - Innovation Director, Danji

Att företag idag väljer att bygga sin verksamhet baserat på djup förståelse om sina kunder är för de mest framgångsrika organisationerna ingen nyhet. Det...

Läs mer

FILM: EXPERIENTIAL MARKETING - Paul Little 10 oktober 2018
(frukostseminarie)

>> Klicka på bilden för att se filmen

>> SE FILMEN (55 minuter frukostseminarie)

Experiential marketing är ett sätt att skapa genuina, minnesvärda upplevelser som involverar både varumärket och...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2018

Därför fungerar Experiential Marketing

JCP’s projekt The Restaurant för Volvo tog Experiential marketing till sin spets.

Experiential marketing, upplevelsemarknadsföring, har de senaste åren blivit stort både i Sverige och internationellt. Traditionell reklam handlar om att verbalt och visuellt...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2018

Samma utmaningar oavsett bransch


”Vilka är dina största utmaningar som marknadschef just nu? Och vilka utmaningar har dina kolleger?” De två frågorna lockade mer än ett dussin marknadschefer...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2018

Bättre försäljning om hela företaget arbetar med Social Selling

Patrik Nordkvist, grundare av Försäljningschefen, hjälper individer och företag att öka sin försäljning och vinst. Han har över 20 års erfarenhet som försäljningschef och VD på flera snabbväxande bolag och är kursledare på IHMs nya kurs Digital and Social Selling.

En av de största förändringarna inom marknad/sälj är användandet av sociala medier för försäljning och marknadsföring. Här dyker ord som Content...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2018

Ska marknadschefen bygga B2B-lojalitet
...är det värt det och i så fall hur?


Studier visar att lojala kunder handlar upp till 6 gånger mer än de kunder som bedöms som nöjda. Men vad är det som påverkar kundupplevelsen och gör en kund...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2018

”Probably the best team in the world”
– svenska Red Reserve utmanar världslagen

Red Reserves lag i Call of Duty, med bland andra Matthew ”SKRAPZ” Marshall , rankas som ett av världens bästa.

Nu utmanar ett svenskt företag världens stora inom esport. Med topprankade lag har Red Reserve, som är noterat på Spotlight Stock Market (tidigare Aktietorget), på kort tid...

Läs mer
Frågor och svar från Setterwalls Advokatbyrå

EU-regler för digital upphovsrätt verkar vara att vänta. Vad innebär dessa regler mer konkret och kommer de att påverka vårt företags möjligheter till marknadsföring i sociala medier?


Det har varit många turer kring förslaget om en EU-rättslig harmonisering av den digitala upphovsrätten. Redan i september 2016 presenterade EU-kommissionen ett direktivfö...

Läs mer
Marketmatch 1
MCPLAY höger
Mest lästa