Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Söndagen den 17 december 2017 - klockan 22:33
Marknadscheferna Nr 3 2016

Fyra saker transformativa ledare gör


IHM Business School 2016-12-11


Med tekniska genombrott inom allt från AI till nanoteknik och IoT, är det lätt att tro att digital transformation bara handlar om teknik. Men det gör den inte. Och trots läckra gränssnitt, molnbaserade tjänster och urstark dataanalys – är inte heller detta en bra utgångspunkt för att stöpa om en befintlig verksamhet. Långsiktigt förändringsarbete handlar om HUR du arbetar mer än VAD du gör.

Visst, i de flesta organisationer övergår snart HUR:et till en fråga om affärsmodeller, processer, infrastruktur och organisationsmodeller. Men innan allt detta, och långt viktigare, är att ledarskiktet i verksamheten omfamnar nya tankesätt och att de sedan genom handling inspirerar andra att följa. Så, vad utmärker transformativa ledare?

DE LÄMNAR LÄKTAREN OCH GER SIG IN I MATCHEN
Många chefer tänker länge och intensivt på hur de ska ta sig an digitaliseringen. De går på seminarier och workshops men tillbringar nära noll minuter på att leka runt med digitala verktyg själva. Likt besökare på zoo vill vi kategorisera, diskutera och inspireras.
Men vi vill gärna undvika att agera. Och ju längre vi sitter på läktaren desto svårare blir det att komma igång. Vi skapar lätt ett vi-och-dom tänkande. Vi börjar prata om skillnader i ålder som generationer med olika egenskaper och olika förväntade förmågor.
Så småningom leder myset på läktarplatsen till det mest bedrägliga beslutet av alla: att anställa digitala personer för att rodda förändringsarbetet åt dig.

Framgångsrik förändring börjar med att ledaren själv ger sig in i matchen och börjar spela. Med verktyg som Squarespace eller Wix kan du ha en egenbyggd sajt uppe på två timmar. Ge det en dag till och du kan sköta din egen e-handel, skapa Facebookkampanjer och analysera splittester i Google Analytics. Framgångsrik transformation handlar om att kasta sig ut från klippan och blöta ner sig rejält med egna praktiska erfarenheter.
Det kommer att gå fint, och du kommer inspirera andra att följa efter.

DE SÄGER ATT DE INTE VET
I en alltmer komplex värld kan chefen inte längre veta allt. Men en del tror sig fortfarande göra så. De berättar gärna för sina ”underställda” vad de borde göra eller borde ha gjort.
Inte minst stora organisationer göder hierarkiska normer. Ett bolag kan vara så stort att det bildar ett eget universum, med egna lösningar och egna avdelningar för allt. Hemkokade sanningar får flöda fritt och extern input tycks överflödig när svaren på alla frågor redan finns.
Sådana miljöer utgör grogrund för vad som kallas Hippofenomenet (Hippo = the Highest Paid Person’s Opinion). Ingen behöver tänka längre eftersom chefen redan vet allt, och gamla sanningar förs omsorgsfullt vidare från nuvarande chefsled till nästa.

Men för konkurrensutsatta företag (läs alla företag) utgör Hippon ett stort problem. Att förlita sig på åsikter när det finns tillgång till fakta lämnar spelfältet öppet för mer datadrivna och sanningssökande konkurrenter att fatta smartare beslut. Att diskutera vilken produkt-innovation som skulle dra mest kunder när du kan A/B testa på din egen sajt, är som att diskutera i 2 timmar hur mycket en afrikansk elefant väger när alla sitter med en smartphone i handen.

Transformativa ledare stimulerar sanningssökande och kontinuerligt lärande. De vet att ju snabbare de lär sig vad som verkligen fungerar, desto starkare blir deras konkurrenskraft och ju högre blir deras avkastning. De är på jakt efter det som är sant och rätt och använder realtidsrapportering, optimering och öppna externa partnerskap för att tillfredsställa sin nyfikenhet. De har modet att säga ”jag vet inte ...” och den genuina nyfikenheten att fortsätta med ”... men låt oss ta reda på det!”.

DE SPELAR MED DE BÄSTA
Känner du de tre bästa personerna i världen inom ditt verksamhetsområde? Om du är som folk är mest, är svaret nej. Men om du vill bli bäst, måste du lira med eliten. Många startups vet detta. De går all-in med både pengar, tid och hjärta och gör allt i sin makt för att lyckas.
De vet att på en global marknad är det meningslöst att sparras med butiken på hörnet.
Din nästa konkurrent kan komma varifrån som helst. Oavsett bransch eller verksamhetsfält, om du så jobbar med UX design, telefonförsäljning, HR frågor, ledarskap eller med nya tekniker för proteinberikning – det kommer alltid finnas människor som kan delar av ditt jobb bättre än du.

Att aktivt ta kontakt med okända människor bara för att lära sig något nytt är sällan något merparten av oss gör. Men börja ta kontakt med några av dem. Lär känna dem. Lär av dem och bygg ömsesidiga partnerskap. För som basketlegenden Kobe Bryant upptäckte när han som 20-åring ringde upp och bad coacher på rivaliserande lag om råd: även när det verkar tämligen osannolikt, kommer andra ofta att hjälpa till.

DE SÄTTER SINA KUNDER FRÄMST
Vet du vad syftet är med din verksamhet? Kan du förklara det så att dina barn eller barnbarn förstår varför det är så viktigt? Om du är som de flesta av oss kan detta te sig något klurigt. Många chefer lever fortfarande i tron att deras jobb först och främst går ut på att tillfredsställa aktieägare och tjäna mer pengar. Detta är en dålig utgångspunkt för digital transformation. Det leder till ett inifrån-och-ut tänk och ett synsätt på innovation och digitalisering som blir viktigt endast för att se bra ut på ytan och tillfredsställa investerare.

Med ett konstant fokus på kundens bästa och med kunden i centrum lägger du energi på verkliga problem och resurser på verkliga lösningar. Och ytterst sällan kommer den lösningen i grunden handla om ny teknik. Företag som StitchFix, Foodora och Spotify har inte börjat sälja nya saker men de skapar nya och mer kraftfulla marknader genom att bättre förstå och tillgodose människors faktiska behov. Sätt kunden främst, så ser du snart hur du börjar organisera dig runt kundupplevelsen och bryter upp funktionella silos. Vilka investeringar och förändringar som ska prioriteras, blir i ljuset av mervärdet för kunden både enklare och roligare beslut. Ta hand om din kund och upplev hur er bästa affärsidé någonsin kommer rätt från hjärtat.

SAMMANFATTNINGSVIS
De mest transformativa ledarna som jag har träffat är som drivna av en inre röst. De tycks identifiera sig mer med sina kunder än med andra bolagschefer, och de verkar lägga all sin vakna tid på sin kund och sin produkt. Med ambitiösa planer och ett oslagbart engagemang skapar de buzz och väcker känslor. Och när andra knackar på och vill vara med, blir de helhjärtat insläppta. Med ett högre syfte i blicken framstår de mer som ledare för en storslagen rörelse, än som vanliga chefer med budgetproblem och överhängande kvartalsmål.

För mer information:
www.ihm.se

Tipsa en vän     Skriv utMarknadscheferna Nr 2 - 2017

Därför ska du som marknadschef hålla koll på medierna.


I det nya medielandskapet räcker det inte för marknadschefen att ha koll på de egna, köpta, kanalerna. Hela mediebilden av varumärket måste bevakas – inklusive...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Att göra rätt (och inte fel!)
- viktigare än någonsin


”Allt är ändrat – ingenting är nytt!”.
Kommunikationslandskapet och dess förändring och förflyttning är ett kärt ämne bland oss som...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Förena marknad & sälj och använd drivkraften till att fokusera på befintliga och potentiella kunder.


Mål sätts upp och storslagna planer görs, men hur vet man vilka parametrar som styr om målen kommer nås eller inte? Om avdelningarna har egna mål som inte sätts...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

ETNOGRAFI - ett effektivt sätt att skapa en genuin kundrelation.


Vad skulle vara annorlunda i din organisation om du kunde uppleva det din kund upplever? Vilka erfarenheter har de som du inte vet något om? Vilka innovationer, möjligheter till merfö...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Framtiden för e-handeln:
Fysiska butiker?


KONKURRENSEN HÅRDNAR 
E-butikerna lever i en extremt konkurrensfylld miljö. Det finns över en miljon e-butiker, och de ligger, kan man säga, vägg-i-vägg. Prisjä...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Marknadsföring som gör skillnad.


Konsumenter har gått från att bara köpa det du säljer till att köpa vad du står för. Därför är det helt naturligt att de skickligaste...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Gamification för ökad kundlojalitet
Ny standard gör marknadschefen till hjälte!


Gamification, eller spelifiering, är inte bara ett modeord utan på väg att bli en standard som verktyg för att öka människors engagemang. Det gäller såvä...

Läs mer
Intervju med Göran Garberg

Adjöss traditionellt kontor. Hej utvecklande mötesplatser!


Sverige är ett av världens mest innovativa länder, vi har ett ledarskap som bygger på rivna pyramider och empowerment, vi litar på att medarbetare gör sitt bästa...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Rätt byrå för uppdraget.
(Marknadscheferna och BONZAI BD inleder exklusivt samarbete).


I dagens strida ström av ständigt nya kanaler och plattformar är det inte alltid lätt att veta vilken byråpartner man ska välja. Det finns ett enormt utbud av byrå...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Hur du höjer engagemanget på ditt företag utan bättre chefer.
(Ett alternativt sätt)


Arbetsglädje och engagemang är heta ämnen idag. Engagemanget på svenska företag är alldeles för lågt. Siffror visar att bara en av sex anställda kä...

Läs mer
Om framgångsrik varumärkeskommunikation i sociala medier

"Var en rebell inom ramen"


Användningen av sociala medier fortsätter att öka och den digitala publiken är kräsnare än någonsin. Nya funktioner så som möjligheten att livesä...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Alla pratar om rörligt - men är det rätt?


Det kan inte ha undgått någon som jobbar med kommunikation att man de senaste åren lyft upp film som räddaren i alla möjliga nödiga sammanhang. Den här produkten...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Frölunda Torg satsar på upplevelsebaserad marknadsföring


FÖR TIO ÅR SEDAN KUNDE DU SPENDERA HELA LÖRDAGEN PÅ ETT KÖPCENTRUM I JAKTEN PÅ DEN PERFEKTA OUTFITEN. IDAG ÄR SAMMA OUTFIT BARA EN GOOGLING OCH NÅGRA KLICK...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Packat & klart.


Målet är lika enkelt som genialt – att effektivisera såväl lagerhållning som distribution så att kunderna i stället kan fokusera på det de sjä...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

DÅLIGA MÖTEN – Nutidens största tidstjuv och arbetsmiljöfråga.


Scandic Triangeln i Malmö lanserar Magic Room, receptet för tröstlösa mötesledare.


I SVERIGE SPENDERAS cirka 30 procent av vår arbetstid på...

Läs mer
Marknadscheferna med Mercedes-Benz i Båstad 2017

Sexton marknadschefer i Båstad med Nyström, Järryd, Pernfors och Tideman


För två veckor sedan gick nätverket Marknadscheferna ut med ett upprop till sina medlemmar. "Vi söker Sveriges mest tennisintresserade marknadschefer". Ett upprop som genererade...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

Ingen vill vara vän med någon som är perfekt.


Idag betraktas varumärken mer som vänner och bekanta som man har en levande relation till. Din trygga kompis när olyckan är framme, eller galningen som får dig att kasta dig...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

Sätter avtryck på säkerheten.

Yiwen Jin och Pether Axelsson med lösningen i hand.

ID-bedrägerierna ökar och drabbar många oskyldiga. Många förordar en tvåfaktorsidentifiering, men tekniken har tidigare inte funnits. Nu kan svenska Mark-up...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

Enhetlig varumärkeskommunikation jorden runt.


Att logistik är viktigt för en researrangör är självklart. Lika självklart är det att alla delar i ett bolag måste följa varumärkets riktlinjer...

Läs mer
inRiver

Vad är Micro-Moments?

Klicka på bilden för att se hela infographen.

När uppstår Micro-Moments och varför är det viktigt för oss? I denna infographic belyser vi utmaningarna med vår generations nya köpbeteende och hur man bör...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

10 SAKER SOM KÄNNETECKNAR EN MODERN MARKNADSAVDELNING


Att jobba digitalt kräver nya arbetssätt och nya roller på marknadsavdelningen. Fokuserar ni på rätt saker? Här är några punkter som bör finnas i...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

MOBILANNONSERING
– relevant, effektivt och prisvärt.

\

Upp till 90 procent av svenskarna surfar i den – varje dag. Mobilen är i dag en accepterad och effektiv annonskanal, men många företag tror att det är svårare att...

Läs mer

Information som går in istället för ut

<span class=\

Forskning visar att vårt arbetsminne är mycket begränsat. Kort efter att vi har hört en information så är kunskapen till största delen glömd och på...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

För dig som funderar på en kundklubb:
ALLA B2B-KUNDER ÄR OLIKA!

Precis som i ett spel styrs spelaren av regelverk och genomför diverse saker för att belönas. Med ert regelverk styr du kunden mot era mål.

Välj ett flexibelt lojalitetsprogram, med Gamification in Business, som kan matcha olika kundgrupper och behov, påverka lojalitet och öka merförsäljningen radikalt!

Läs mer
inRiver

5 nya trender inom e-handel

Klicka på bilden för att se hela infographen

inRiver presenterar 5 nya e-handelstrender som redan idag förändrar och påverkar e-handeln globalt.

Få konkreta tips på hur du kan förbättra och anpassa din...

Läs mer

Rörande e-commerce


Kommer du ihåg när vi handlade saker i butiker? Du kunde ta ner produkten från hyllan. Känna på den. Vända och vrida, trycka på knappar, öppna produkten...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

Varför vill inte alla öka sin försäljning med 64 procent?

\

Att använda film i sin marknadsföring är ett av det bästa och mest effektiva sätt man som företag kan marknadsföra sig på. Det har blivit mer och mer...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

Kombinationen av professionell SEO och PR:
Optimerar ditt bolags kommunikation


Tänk dig att du står på scen på en gigantisk arena. Publiken består av tiotusentals människor som inte vill annat än att köpa dina produkter, tjänster...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

Hur får du dina medarbetare att leva varumärket?

<span class=\

Starka, synliga och efterlevda värderingar bygger ett trovärdigt och svårkopierat varumärke. Det finns tre principer som värderingsdrivna organisationer agerar utifrån...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

”Det är dags att kommunicera jämställt”


Flera kända varumärken har den senaste tiden fått uppmärksamhet för sin normbrytande reklam. Men fortfarande bygger majoriteten av marknadskommunikationen på...

Läs mer
Textbyrån Beep

Säljtratten är en glasstrut – fyll den med smaskigt innehåll


Idag pratar alla om innehållsmarknadsföring. Är det en övergående trend? Nej, inom B2B är det ett väl beprövat sätt att marknadsföra företaget...

Läs mer
Undersökning av Bohmans Nätverk & Marknadscheferna

FRAMTIDENS MARKNADSORGANISATION - Digitaliseringen stöper om marknadsorganisationen

Bild: Pickit

Är du säljchef? Då kanske du har anledning att bevaka din position, om du inte vill bli överkörd av din kollega marknadschefen. När Bohmans Nätverk för tredje...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

Nytt koncept för effektivare möten.


När Scandic skulle lansera ett nytt möteskoncept fick kunderna vara med och bestämma. Det innebär en storsatsning där 500 mötesrådgivare kommer att utbildas...

Läs mer

”Pennpojken” väg mot världsrekord


Tioåriga Adam Karlsson från Motala har ett stort intresse för pennor och han har bestämt sig för att bli den som har flest unika reklampennor i världen och en plats i...

Läs mer
Svenskt Marknadsföringsindex 2016-2017

Svenska marknadschefer ökar budgeten 2017 – men övergången till digitala medier går långsamt


Nära 90 procent av marknadscheferna i svenska bolag planerar en ökning, eller en oförminskad budget inför 2017. Fler höjer budgeten jämfört med föregå...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2016

Marknadschefskongressen i november 2017 – En heldag med framtidsfokus på turné till Stockholm, Göteborg och Malmö


I tre års tid har Marknadscheferna arrangerat Marknadschefsdagarna på Svenska Mässan i Göteborg. Tillsammans med Meg/ Mediedagarna har de haft talare som Bruce Dickinson (Iron...

Läs mer

Fyra saker transformativa ledare gör

SKILLNADEN MELLAN NÖJD OCH LOJAL KUND KOSTAR DITT FÖRETAG PENGAR!
…kanske hundratusentals, eller t.o.m. miljontals kronor

Nya trenden: Organiserade nätverk. – en unik knutpunkt

Marknadsförarens parlör 2017. Från buzzwords till fraser med mening

Automatisera framtiden

ÄR NI I FRAMKANT?

VARUMÄRKESMÖTET

Scandic – ett möteshotell i högsta klass. Helene Arvidsson om strategier och struktur när det kommer till möten.

VAD VÄNTAR DU PÅ? DIGITALISERA NU ELLER FÖRLORA ALLT!

FINN FEM FEL

”Detta är briljant, men kunden kommer aldrig att gå med på det ”

Svaret är enkelt!

THE END OF THE EXPERT

REKLAMFÖRAKTET

Viktigt att tänka på när du väljer konferenshotell. Tänk noga igenom syftet och se till att boka tidigt.

YTA ELLER PSYKOLOGI?

BUSINESS TO CONSUMER – UTVECKLA DIN SÄLJORGANISATION

Övervinn reklamtrötthet

Ägardirektiv – ägarnas möjlighet att tydliggöra sin vilja

VAD HINDRAR SMÅ BOLAG ATT UTVECKLAS OCH VÄXA? FÖRUTOM ATT SKAFFA KAPITAL?

Historisk digitalisering

Stora utmaningar för dig som säljer via återförsäljare!

MITT AFTONBLADET.SE ÄR INTE SAMMA SOM DITT AFTONBLADET.SE

Ny undersökning visar: PRODUKTMEDIA ÄR EN AV DE STARKASTE REKLAMBÄRARNA

VÄLPLANERAD PR & KOMMUNIKATION – eller först när Uppdrag granskning ringer?

Tillhör du de 4 procenten?

FRAMGÅNG FÖR ALLA PARTER I MÅNGFILIAL- & FRANCHISEFÖRETAG

HUR FÅR MAN UTMÄRKELSEN ”NÖJDAST KUNDER” FRÅN SVENSKT KVALITETSINDEX (SKI) - SJU ÅR I RAD?

Värderingarna styr hur dina kunder förblir dina kunder.

Slaget om Kundlojaliteten

Så når du omnikanalsnirvana.

Marknadschef, hur modig är du?

Ökad lönsamhet via värderingstyrd franchise.

Impossible? It is possible.

Så hanterar du den nya köpprocessen inom B2B

Från ruinens brant till miljardomsättning via franchise – en kostnadsfri bok från Madicon

”Ett framgångsrikt event börjar med att förstå målgruppen”

VÅGA GÅ BORTOM KUNDVÅRDSSYSTEM

VIVA DIGITALA KUNDER!

Ledarskap i konfliktsituation

Bestående resultatförbättringar i mångfilialföretag/organisationer.

Så blir din reklam mer lönsam

EN WEBB FÖR ALLA

PUL 2.0: SÅ PÅVERKAS DU AV EU:S NYA DATASKYDDSFÖRORDNING

DEMOKRATISERA DATA En hållbar datadriven utveckling

MAGKÄNSLA = VARUMÄRKESEKONOMI

Från leverantör till samarbetspartner:

Så kan insikt ge nya möjligheter

VI TAR BEFÄLET!

Content Marketing B2B i tandvården

Bridging the digital skills gap

Här är årets bästa kommunikatörer

Nå framgång genom att koppla ihop marknad, sälj och kundsupport

De 10 viktigaste digitala affärstrenderna 2016

The Golden Age of Marketing

H2H ÄR SOM H2O – OMÖJLIGT ATT VARA UTAN

Marknadscheferna Nr,3 2015

Stora bolag ökar sin marknadsföringsbudget


Mer än hälften av Sveriges stora bolag, med en omsättning över en miljard, planerar att öka sina investeringar i marknadsföring nästa år. Cirka 16 procent av...

Läs mer
Dockyard Bo 795 högerbanner
MCPLAY höger
Mest lästa