Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Tisdagen den 20 mars 2018 - klockan 14:35
Marknadscheferna Nr 3 2016

Fyra saker transformativa ledare gör


IHM Business School 2016-12-11


Med tekniska genombrott inom allt från AI till nanoteknik och IoT, är det lätt att tro att digital transformation bara handlar om teknik. Men det gör den inte. Och trots läckra gränssnitt, molnbaserade tjänster och urstark dataanalys – är inte heller detta en bra utgångspunkt för att stöpa om en befintlig verksamhet. Långsiktigt förändringsarbete handlar om HUR du arbetar mer än VAD du gör.

Visst, i de flesta organisationer övergår snart HUR:et till en fråga om affärsmodeller, processer, infrastruktur och organisationsmodeller. Men innan allt detta, och långt viktigare, är att ledarskiktet i verksamheten omfamnar nya tankesätt och att de sedan genom handling inspirerar andra att följa. Så, vad utmärker transformativa ledare?

DE LÄMNAR LÄKTAREN OCH GER SIG IN I MATCHEN
Många chefer tänker länge och intensivt på hur de ska ta sig an digitaliseringen. De går på seminarier och workshops men tillbringar nära noll minuter på att leka runt med digitala verktyg själva. Likt besökare på zoo vill vi kategorisera, diskutera och inspireras.
Men vi vill gärna undvika att agera. Och ju längre vi sitter på läktaren desto svårare blir det att komma igång. Vi skapar lätt ett vi-och-dom tänkande. Vi börjar prata om skillnader i ålder som generationer med olika egenskaper och olika förväntade förmågor.
Så småningom leder myset på läktarplatsen till det mest bedrägliga beslutet av alla: att anställa digitala personer för att rodda förändringsarbetet åt dig.

Framgångsrik förändring börjar med att ledaren själv ger sig in i matchen och börjar spela. Med verktyg som Squarespace eller Wix kan du ha en egenbyggd sajt uppe på två timmar. Ge det en dag till och du kan sköta din egen e-handel, skapa Facebookkampanjer och analysera splittester i Google Analytics. Framgångsrik transformation handlar om att kasta sig ut från klippan och blöta ner sig rejält med egna praktiska erfarenheter.
Det kommer att gå fint, och du kommer inspirera andra att följa efter.

DE SÄGER ATT DE INTE VET
I en alltmer komplex värld kan chefen inte längre veta allt. Men en del tror sig fortfarande göra så. De berättar gärna för sina ”underställda” vad de borde göra eller borde ha gjort.
Inte minst stora organisationer göder hierarkiska normer. Ett bolag kan vara så stort att det bildar ett eget universum, med egna lösningar och egna avdelningar för allt. Hemkokade sanningar får flöda fritt och extern input tycks överflödig när svaren på alla frågor redan finns.
Sådana miljöer utgör grogrund för vad som kallas Hippofenomenet (Hippo = the Highest Paid Person’s Opinion). Ingen behöver tänka längre eftersom chefen redan vet allt, och gamla sanningar förs omsorgsfullt vidare från nuvarande chefsled till nästa.

Men för konkurrensutsatta företag (läs alla företag) utgör Hippon ett stort problem. Att förlita sig på åsikter när det finns tillgång till fakta lämnar spelfältet öppet för mer datadrivna och sanningssökande konkurrenter att fatta smartare beslut. Att diskutera vilken produkt-innovation som skulle dra mest kunder när du kan A/B testa på din egen sajt, är som att diskutera i 2 timmar hur mycket en afrikansk elefant väger när alla sitter med en smartphone i handen.

Transformativa ledare stimulerar sanningssökande och kontinuerligt lärande. De vet att ju snabbare de lär sig vad som verkligen fungerar, desto starkare blir deras konkurrenskraft och ju högre blir deras avkastning. De är på jakt efter det som är sant och rätt och använder realtidsrapportering, optimering och öppna externa partnerskap för att tillfredsställa sin nyfikenhet. De har modet att säga ”jag vet inte ...” och den genuina nyfikenheten att fortsätta med ”... men låt oss ta reda på det!”.

DE SPELAR MED DE BÄSTA
Känner du de tre bästa personerna i världen inom ditt verksamhetsområde? Om du är som folk är mest, är svaret nej. Men om du vill bli bäst, måste du lira med eliten. Många startups vet detta. De går all-in med både pengar, tid och hjärta och gör allt i sin makt för att lyckas.
De vet att på en global marknad är det meningslöst att sparras med butiken på hörnet.
Din nästa konkurrent kan komma varifrån som helst. Oavsett bransch eller verksamhetsfält, om du så jobbar med UX design, telefonförsäljning, HR frågor, ledarskap eller med nya tekniker för proteinberikning – det kommer alltid finnas människor som kan delar av ditt jobb bättre än du.

Att aktivt ta kontakt med okända människor bara för att lära sig något nytt är sällan något merparten av oss gör. Men börja ta kontakt med några av dem. Lär känna dem. Lär av dem och bygg ömsesidiga partnerskap. För som basketlegenden Kobe Bryant upptäckte när han som 20-åring ringde upp och bad coacher på rivaliserande lag om råd: även när det verkar tämligen osannolikt, kommer andra ofta att hjälpa till.

DE SÄTTER SINA KUNDER FRÄMST
Vet du vad syftet är med din verksamhet? Kan du förklara det så att dina barn eller barnbarn förstår varför det är så viktigt? Om du är som de flesta av oss kan detta te sig något klurigt. Många chefer lever fortfarande i tron att deras jobb först och främst går ut på att tillfredsställa aktieägare och tjäna mer pengar. Detta är en dålig utgångspunkt för digital transformation. Det leder till ett inifrån-och-ut tänk och ett synsätt på innovation och digitalisering som blir viktigt endast för att se bra ut på ytan och tillfredsställa investerare.

Med ett konstant fokus på kundens bästa och med kunden i centrum lägger du energi på verkliga problem och resurser på verkliga lösningar. Och ytterst sällan kommer den lösningen i grunden handla om ny teknik. Företag som StitchFix, Foodora och Spotify har inte börjat sälja nya saker men de skapar nya och mer kraftfulla marknader genom att bättre förstå och tillgodose människors faktiska behov. Sätt kunden främst, så ser du snart hur du börjar organisera dig runt kundupplevelsen och bryter upp funktionella silos. Vilka investeringar och förändringar som ska prioriteras, blir i ljuset av mervärdet för kunden både enklare och roligare beslut. Ta hand om din kund och upplev hur er bästa affärsidé någonsin kommer rätt från hjärtat.

SAMMANFATTNINGSVIS
De mest transformativa ledarna som jag har träffat är som drivna av en inre röst. De tycks identifiera sig mer med sina kunder än med andra bolagschefer, och de verkar lägga all sin vakna tid på sin kund och sin produkt. Med ambitiösa planer och ett oslagbart engagemang skapar de buzz och väcker känslor. Och när andra knackar på och vill vara med, blir de helhjärtat insläppta. Med ett högre syfte i blicken framstår de mer som ledare för en storslagen rörelse, än som vanliga chefer med budgetproblem och överhängande kvartalsmål.

För mer information:
www.ihm.se

Tipsa en vän     Skriv utArtikel från IHM Business School

Den analoga hjärnan i en digital tillvaro


Hur hanterar hjärnan den nya digitala tillvaron? Vilka faktorer påverkar förmågan att tänka, möjligheten att minnas och viljan att förändras? Jag samtalar...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Nej, Facebook dör inte i år heller!


Under många år har media förhoppningsfullt skrivit på Facebooks dödsruna. Inga unga använder Facebook, inga gamla använder Facebook, medelålders anvä...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

E-sporten värd miljarder kronor
– var finns de svenska företagen?


E-sporten växer så det knakar. I år beräknas marknaden öka med 41 procent till drygt åtta miljarder kronor. 2020 väntas den vara värd 12,5 miljarder kronor,...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Vi fick tillgång till all världens data. Du kan aldrig ana vad som hände med varumärket.


Färsk forskning visar att klickjakt och kortsiktiga ROI-mål i längden leder till att varumärket utarmas. Hårt riktade digitala säljkampanjer fångar lä...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Analyser för bättre kundkännedom.


>> Författaren Stig Johansson ska en gång ha sagt, ”Vi lär oss tala någon gång i ettårsåldern - långt senare lär sig ett fåtal...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Du där, klarar ni verkligen av morgondagens utmaningar?

Robert Börjes på MCPLAY utmanar företag att bli \

Visst vill väl du bidra till ökad tillväxt i det företaget du jobbar på? Svaret är naturligtvis ja! Tillgänglig kunskapstid är en kritisk faktor för att...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Therese Manus om World Public Relations Forum 2018


Den 22–24 april 2018 arrangeras World Public Relations Forum – världens största internationella konferens för yrkesverksamma inom kommunikation och PR. Norge är fö...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Reklam har aldrig varit viktigare.

Erik Ridman, kommunikationschef HiQ

Jag vågar lova att inom några år så är HiQ även en av de ledande reklambyråerna i Norden – om till och med inte den ledande. Redan i dag är en stor...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Digitaliseringen ställer krav på hantverket.

ANDERS EKHAMMAR. PR-konsult och partner på Perspective Communication.

Alla discipliner inom marknadsföring är ett hantverk. Det finns lagar, regler och forskning som i kombination med erfarenhet och kreativitet skapar framgångsrik kommunikation. Oavsett...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

BONZAI cases


Företaget Yara, som tillverkar gödningsprodukter, och den ideella organisationen Barnfonden, som arbetar för att förbättra utsatta barns villkor, kan tyckas vara två...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Livsstilsanalys - mer information om de egna kunderna inför bearbetning av en ny marknad.

Peter Lindhe och Niklas Linder hos Marknadsinformation i Sverige AB.

De flesta företag tror att de har bra koll på sina kunder och de målgrupper de försöker nå med sina produkter och tjänster. De vet ofta inte att det nu finns...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Allt fler marknadschefer anser att videoinnehåll inte längre bara är ett alternativ - det är snarare ett måste för en framgångsrik marknadsstrategi.


Men i och med det ökade behovet av rörligt material, kan det i längden kännas ekonomiskt ohållbart att lägga ut allt på produktionsbolag och contentbyråer....

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Alltid matchdag hos Marketmatch
- hur gig-ekonomin skapar nya möjligheter inom marknad.


Alexander Johansson har en vision om den perfekta matchen – mellan marknadskonsulten som behöver stimulans och variation för att vara kreativ – och företaget som går...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Så skapar du attraktiva videoannonser för sociala medier.


Alla vill veta det hemliga receptet för att skapa attraktiva och kostnadseffektiva videos för sociala medier. I den här artikeln ska vi titta närmare på den första...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Med kunden i fokus.


De har tidigare, och var för sig, varit med om att bygga upp etablerade mediaföretag. Nu har Patric Ullaeus och Johan Jörneman slagit sina påsar ihop och ambitionen är att...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Hur skulle vår email se ut om vi lät Millennials bygga den idag?


EN FRÅGA VI STÄLLDE OSS FÖR 3 ÅR SEDAN VAR: KOMMER INTE VI ATT VILJA KUNNA KOMMUNICERA MED VIDEO ÄVEN I MAIL FRAMÖVER? Vi skulle nu vilja sticka ut hakan och på...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Därför ska du som marknadschef hålla koll på medierna.


I det nya medielandskapet räcker det inte för marknadschefen att ha koll på de egna, köpta, kanalerna. Hela mediebilden av varumärket måste bevakas – inklusive...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Att göra rätt (och inte fel!)
- viktigare än någonsin


”Allt är ändrat – ingenting är nytt!”.
Kommunikationslandskapet och dess förändring och förflyttning är ett kärt ämne bland oss som...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Förena marknad & sälj och använd drivkraften till att fokusera på befintliga och potentiella kunder.


Mål sätts upp och storslagna planer görs, men hur vet man vilka parametrar som styr om målen kommer nås eller inte? Om avdelningarna har egna mål som inte sätts...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

ETNOGRAFI - ett effektivt sätt att skapa en genuin kundrelation.


Vad skulle vara annorlunda i din organisation om du kunde uppleva det din kund upplever? Vilka erfarenheter har de som du inte vet något om? Vilka innovationer, möjligheter till merfö...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Framtiden för e-handeln:
Fysiska butiker?


KONKURRENSEN HÅRDNAR 
E-butikerna lever i en extremt konkurrensfylld miljö. Det finns över en miljon e-butiker, och de ligger, kan man säga, vägg-i-vägg. Prisjä...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Marknadsföring som gör skillnad.


Konsumenter har gått från att bara köpa det du säljer till att köpa vad du står för. Därför är det helt naturligt att de skickligaste...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Gamification för ökad kundlojalitet
Ny standard gör marknadschefen till hjälte!


Gamification, eller spelifiering, är inte bara ett modeord utan på väg att bli en standard som verktyg för att öka människors engagemang. Det gäller såvä...

Läs mer
Intervju med Göran Garberg

Adjöss traditionellt kontor. Hej utvecklande mötesplatser!


Sverige är ett av världens mest innovativa länder, vi har ett ledarskap som bygger på rivna pyramider och empowerment, vi litar på att medarbetare gör sitt bästa...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Rätt byrå för uppdraget.
(Marknadscheferna och BONZAI BD inleder exklusivt samarbete).


I dagens strida ström av ständigt nya kanaler och plattformar är det inte alltid lätt att veta vilken byråpartner man ska välja. Det finns ett enormt utbud av byrå...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Hur du höjer engagemanget på ditt företag utan bättre chefer.
(Ett alternativt sätt)


Arbetsglädje och engagemang är heta ämnen idag. Engagemanget på svenska företag är alldeles för lågt. Siffror visar att bara en av sex anställda kä...

Läs mer
Om framgångsrik varumärkeskommunikation i sociala medier

"Var en rebell inom ramen"


Användningen av sociala medier fortsätter att öka och den digitala publiken är kräsnare än någonsin. Nya funktioner så som möjligheten att livesä...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Alla pratar om rörligt - men är det rätt?


Det kan inte ha undgått någon som jobbar med kommunikation att man de senaste åren lyft upp film som räddaren i alla möjliga nödiga sammanhang. Den här produkten...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Frölunda Torg satsar på upplevelsebaserad marknadsföring


FÖR TIO ÅR SEDAN KUNDE DU SPENDERA HELA LÖRDAGEN PÅ ETT KÖPCENTRUM I JAKTEN PÅ DEN PERFEKTA OUTFITEN. IDAG ÄR SAMMA OUTFIT BARA EN GOOGLING OCH NÅGRA KLICK...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Packat & klart.


Målet är lika enkelt som genialt – att effektivisera såväl lagerhållning som distribution så att kunderna i stället kan fokusera på det de sjä...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

DÅLIGA MÖTEN – Nutidens största tidstjuv och arbetsmiljöfråga.


Scandic Triangeln i Malmö lanserar Magic Room, receptet för tröstlösa mötesledare.


I SVERIGE SPENDERAS cirka 30 procent av vår arbetstid på...

Läs mer
Marknadscheferna med Mercedes-Benz i Båstad 2017

Sexton marknadschefer i Båstad med Nyström, Järryd, Pernfors och Tideman


För två veckor sedan gick nätverket Marknadscheferna ut med ett upprop till sina medlemmar. "Vi söker Sveriges mest tennisintresserade marknadschefer". Ett upprop som genererade...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

Ingen vill vara vän med någon som är perfekt.


Idag betraktas varumärken mer som vänner och bekanta som man har en levande relation till. Din trygga kompis när olyckan är framme, eller galningen som får dig att kasta dig...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

NKI vs. Kundlojalitet och kundupplevelse

INFOGRAPHIC RECEPTET! För mer information om Gamification in Business och för att få en Gameplan i att strukturera upp arbetet för att implementera gamification – kolla här!

I en allt mer konkurrensutsatt värld, med komplexare beslutsprocesser och fortsatta försök att fånga kunder med rabatter och erbjudanden mäts ofta framgång i NKI...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

Sätter avtryck på säkerheten.

Yiwen Jin och Pether Axelsson med lösningen i hand.

ID-bedrägerierna ökar och drabbar många oskyldiga. Många förordar en tvåfaktorsidentifiering, men tekniken har tidigare inte funnits. Nu kan svenska Mark-up...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

Enhetlig varumärkeskommunikation jorden runt.


Att logistik är viktigt för en researrangör är självklart. Lika självklart är det att alla delar i ett bolag måste följa varumärkets riktlinjer...

Läs mer

Vad är Micro-Moments?

10 SAKER SOM KÄNNETECKNAR EN MODERN MARKNADSAVDELNING

MOBILANNONSERING
– relevant, effektivt och prisvärt.

Information som går in istället för ut

För dig som funderar på en kundklubb:
ALLA B2B-KUNDER ÄR OLIKA!

5 nya trender inom e-handel

Rörande e-commerce

Varför vill inte alla öka sin försäljning med 64 procent?

Kombinationen av professionell SEO och PR:
Optimerar ditt bolags kommunikation

Hur får du dina medarbetare att leva varumärket?

”Det är dags att kommunicera jämställt”

Säljtratten är en glasstrut – fyll den med smaskigt innehåll

FRAMTIDENS MARKNADSORGANISATION - Digitaliseringen stöper om marknadsorganisationen

Nytt koncept för effektivare möten.

”Pennpojken” väg mot världsrekord

Svenska marknadschefer ökar budgeten 2017 – men övergången till digitala medier går långsamt

Marknadschefskongressen i november 2017 – En heldag med framtidsfokus på turné till Stockholm, Göteborg och Malmö

Fyra saker transformativa ledare gör

SKILLNADEN MELLAN NÖJD OCH LOJAL KUND KOSTAR DITT FÖRETAG PENGAR!
…kanske hundratusentals, eller t.o.m. miljontals kronor

Nya trenden: Organiserade nätverk. – en unik knutpunkt

Marknadsförarens parlör 2017. Från buzzwords till fraser med mening

Automatisera framtiden

ÄR NI I FRAMKANT?

VARUMÄRKESMÖTET

Scandic – ett möteshotell i högsta klass. Helene Arvidsson om strategier och struktur när det kommer till möten.

VAD VÄNTAR DU PÅ? DIGITALISERA NU ELLER FÖRLORA ALLT!

FINN FEM FEL

”Detta är briljant, men kunden kommer aldrig att gå med på det ”

Svaret är enkelt!

THE END OF THE EXPERT

REKLAMFÖRAKTET

Viktigt att tänka på när du väljer konferenshotell. Tänk noga igenom syftet och se till att boka tidigt.

YTA ELLER PSYKOLOGI?

BUSINESS TO CONSUMER – UTVECKLA DIN SÄLJORGANISATION

Övervinn reklamtrötthet

Ägardirektiv – ägarnas möjlighet att tydliggöra sin vilja

VAD HINDRAR SMÅ BOLAG ATT UTVECKLAS OCH VÄXA? FÖRUTOM ATT SKAFFA KAPITAL?

Historisk digitalisering

Stora utmaningar för dig som säljer via återförsäljare!

MITT AFTONBLADET.SE ÄR INTE SAMMA SOM DITT AFTONBLADET.SE

Ny undersökning visar: PRODUKTMEDIA ÄR EN AV DE STARKASTE REKLAMBÄRARNA

VÄLPLANERAD PR & KOMMUNIKATION – eller först när Uppdrag granskning ringer?

Tillhör du de 4 procenten?

FRAMGÅNG FÖR ALLA PARTER I MÅNGFILIAL- & FRANCHISEFÖRETAG

HUR FÅR MAN UTMÄRKELSEN ”NÖJDAST KUNDER” FRÅN SVENSKT KVALITETSINDEX (SKI) - SJU ÅR I RAD?

Värderingarna styr hur dina kunder förblir dina kunder.

Slaget om Kundlojaliteten

Så når du omnikanalsnirvana.

Marknadschef, hur modig är du?

Ökad lönsamhet via värderingstyrd franchise.

Impossible? It is possible.

Så hanterar du den nya köpprocessen inom B2B

Från ruinens brant till miljardomsättning via franchise – en kostnadsfri bok från Madicon

”Ett framgångsrikt event börjar med att förstå målgruppen”

VÅGA GÅ BORTOM KUNDVÅRDSSYSTEM

VIVA DIGITALA KUNDER!

Madicon

Ledarskap i konfliktsituation


Många känner igen sig i situationer där personalen börjar prata bakom ryggen på varandra. Har svårt att samarbeta. När kafferasterna blir stela tillstä...

Läs mer
Marketmatch 1
MCPLAY höger
Mest lästa