Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Tisdagen den 25 september 2018 - klockan 16:31
MCPLAY - Toppbanner NY 2017
Marknadscheferna Nr 1, 2016

DEMOKRATISERA DATA En hållbar datadriven utveckling


Creuna 2016-04-15


I takt med att fler företag och myndigheter expanderar sina digitala ekosystem till att idag mer likna galaxer, kommer krav på uppföljning hack i häl. Många skyndar med sin digitala expansion för att lansera lösningar till ett utsatt datum helt utan karta och kompass mot tydligt definierade effektmål.

ENLIGT EN UNDERSÖKNING nyligen genom- förd av Acando styr enbart hälften av företag och myndigheter sina digitala insatser baserat på mätbara mål och enbart tre av tio anpassar utvecklingen utifrån insamlad data.
Att blunda för kvalitativa och kvantitativa insikter inför arbetet med till exempel sin nya webbplats, kampanj eller produkt är både oansvarigt och direkt dumt.

Har du skyldighet att rapportera hur en investering betalat sig måste du kunna visa på insikter innan någon förekommer dig med frågor. Det är nu hög tid att demokratisera och tillgängliggöra data till hela organisationen.

En undersökning genomförd av Geckoboard (verktyg för beslutstöd) visar att anställda idag hellre lyssnar till dåliga nyheter än inga nyheter alls.
I USA och England svarade nio av tio anställda att de är intresserade av att följa hur det går för företaget.
Samma studie visade att nästan åtta av tio anställda inte litar på ledningen i de fall rapportering om nuläget uteblir. Det går otroligt snabbt idag och att manuellt skapa sig en nulägesbild av kanalers effekt är enormt tidskrävande.
Dessutom blir statiska rapporter snabbt daterade och med det även sitt erkännande i organisationen. Lösningen på dessa utmaningar är att automatisera relevant visualiserad data och att tillgängliggöra den i rätt kontext till rätt mottagare.
Att följa sina nyckeltal och förutspå trender för att till exempel justera trafikdrivande initiativ är att hushålla klokt med sina ekonomiska resurser.

■ RÄTT DATA I RÄTT (REAL)TID
Att följa marknadsinitiativ i realtid är fortfarande något av den heliga graalen på många marknadsavdelningar idag, produktbolag undantagna.
Att rapportera i realtid ger en förenklad bild av vad som händer här och nu och med det en större möjlighet att snabbare agera på avvikande trender.
Det kan exempelvis innebära att följa effekten av ett riktat innehåll, resultatet av ett pågående A/B test eller att studera besökarantalet under en tv-kampanj.

Företag har historiskt haft svårt att nå ut med budskap till sina anställda i önskad omfattning, men trenden att presentera information med hjälp av skärmlösningar ökar.
Från vissa delar av Europa kommer nu krav från myndigheter att informera anställda, elever och medborgare via digitala skärmar.
Att visualisera hur digitala initiativ bidrar till nytta och effekt förändrar kommunikationen i det dagliga arbetet.
Skärmarna bör placeras på platser där medarbetare samlas eller passerar samt innehålla tillräckligt med information för att möjliggöra dagliga beslut.
De bör också vara intressanta nog för att skapa kännedom och kunskap.

VAD VISUALISERING I REALTID LÖSER
Målstyrt arbetssätt: Visualisering av data förenklar möjligheten för hela arbetsteamet att gemensamt peka ut en riktning och arbeta målstyrt.
Det förändrar kommunikationen kring lösningar och tjänster.

Stödfunktion: Tydligt rapporterade resultat hjälper oss att bygga en ny typ av medvetenhet kring effekter och nytta. Synliga trender hjälper teamet att snabbare fatta rätt åtgärder i det dagliga arbetet och blir i förlängningen en centraliserad källa för kvalificerat beslutsunderlag.

Transparens: Insikterna stannar inte längre hos några få utvalda personer utan delas till hela organisationen. Enkelheten skapar ett bredare intresse och förståelse för digitala kanalers effekt på affären.

VÅGA VARA TRANSPARENT Många resonerar att det man inte ser, mår man inte dåligt av. Ett tankesätt som inte drar jämnt med ökade krav på ROI.
Är du ansvarig för att rapportera om nytta bör du inte fastna i diskussioner om exakta tal utan snarare fokusera på att berätta en historia bakom statistiken.

Förmedla det du vill få sagt och tänk ut vilken åtgärd som behöver kopplas till det visade resultatet. Är det viktigt att leverera insikter ut i organisationen så gör det viktigt.
Sätt in rätt resurser i tid och planera noga för hur ett datadrivet arbetssätt ska implementeras i verksamheten och hur rutinerna bör se ut för teknikval, uppföljning och åtgärder.
Med alla dessa viktiga delar på plats kvarstår enbart den egna förmågan att genomföra en kulturell förändring i hur ni arbetar med uppföljning för att på allvar demokratisera er data.

FREDRIK CEDERLÖF Head of Analytics & SEO, Creuna
JONAS FRANKLIN Digital Analyst Lead, Creuna
www.creuna.se


Tipsa en vän     Skriv utMarknadscheferna Nr 2 - 2018

Stefan Einhorn om konsten att göra skillnad


Vilken värld vill vi lämna vidare till våra barn? Vilket ansvar har jag själv för utvecklingen? Det är frågor vi måste ställa oss, skriver Stefan Einhorn i sin angelägna bok ”Konsten att...

Läs mer
Updatum - Förstasidan
Ny forskning

Digitala produktupplevelser kan sudda ut gränserna mellan fysisk och digital handel


Handeln har idag stora utmaningar. Fysiska butiker lägger ner samtidigt som e-handel brottas med felköp, returer och utländsk priskonkurrens. Nu visar forskning från...

Läs mer
Möte med Marknadscheferna i Malmö

Varumärkesbyggande genom CSR


Marknadschefernas frukostmöte på Saturnus i Malmö blev en intressant och viktig förmiddag. Nyfikenheten på hur man kan bidra i stort och smått till en hållbar...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2018 (Rutasoka Coffee)

Hans kaffe räddar liv i Kongo-Kinshasa


Han har tvingats fly för sitt liv från krigets Kongo. Levt som barfotaflykting i Tanzania. Och tvingats spendera ett år ensam, flera hundra mil från sina föräldrar....

Läs mer
SXSW 2018 (In English)

ELON MUSK - 12 minuter frågor och svar om SpaceX, Artificiell Intelligens samt att civilisera Mars.

Klicka på bilden för att se filmen.

>> Se filmen direkt på YouTube (på engelska)
Detta är en klippt version på knappt tolv minuter från Elon Musks intervju på SXSW i USA 2018.

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2018 (Danji)

KÄNSLA - Den saknade parametern.


Känslor dyker just nu ofta upp i kölvattnet av falska nyheter, inflytande och jakten på uppmärksamhet. Sentiment och känslor ses som motsatsen till logik och är fö...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2018 (Perspective Communication)

E-sporten tar plats i finrummet.

>> Red Reserve AB Skandinaviens första noterade e-sportbolag.


Nu tar e-sporten plats i finrummen på allvar. Det som för några år sedan var något som ungdomarna sysslade med framför datorn och tv-skärmen är idag...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2018

GKSS MATCH CUP SWEDEN - Bygger näringslivets svar på Almedalen.


Den 4e till 8e juli kommer World Match Racing Tour till Sverige och Marstrand.


För 24e året bjuder Marstrand, strax norr om Göteborg på seglingstävlingar i världsklass....

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2018 (Marknadsinformation Sverige)

Fem tips inför GDPR
- Att tänka på vid marknadsföring, DM och TM aktiviteter.

Niklas Linder, VD på Marknadsinformation i Sverige AB <br />Foto: Jan Beinö

Vid det här laget vet alla att PuL ersätts av en ny Dataskyddsförordning den 25e maj i år. Många utbildningar riktar in sig på information om grundläggande...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2018 (Elanders Sverige)

Globalt företag med lokal förankring

Mattias Olofsson, VD för Elanders Sverige, ser ljust på framtida satsningar.

Allting började med en statlig telefonbok för över 100 år sedan. Sedan dess har Elanders växt på höjden och framförallt på bredden. Idag är...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2018 (Meg 2018/Bokmässan)

Han testar boken på läsarna - medan den skrivs

Stora bilden: Joe Posner, videochef på Vox, medverkar vid Meg 2017Lilla bilden: Alfred Ruth (Foto: Sofia Runarsdotter)

Alfred Ruth är journalisten som blev framgångsrik IT-entreprenör. Nu är han investerare och författare som vill sprida kunskap och göra världen bättre. Och...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2018 (Inspiration Company)

Lojalitetsprogram för återförsäljare och partners som konkurrensmedel.

Staffan Wikström, marknadschef på Release Finans.

I en allt mer komplex köp- och säljvärld söker vi alla efter de bästa sätten att fånga och bibehålla kunden. Men det finns sätt att påverka dina...

Läs mer
Jernhusen Media
Marketmatch 1
MCPLAY höger
Mest lästa