Annika Sund är marknadschef i familjeföretaget Leksands Knäckebröd grundat 1929. Men familjen har bakat knäckebröd i byn Häradsbygden i Leksand i minst sex generationer. Leksands Knäckebröd har som utmanare till marknadsledaren utvecklat hela knäckebröds-segmentet och är idag Sveriges näst största tillverkare av knäckebröd och den i särklass största svenskägda med drygt 24 procent av knäckebrödsmarknaden.
Familjen Joon är företagare och entreprenörer med visionen att vårda en affärsidé och ett ansvar gentemot anställda och kunder nu och i framtiden.
Vi frågade Annika – dotter och syster till företagets ordförande respektive vd: Hur det är att vara marknadschef i det egna familjeföretaget? Hur kan man skilja på jobb och privat när man hela tiden har familjen runt sig? När byter man identitet från att vara marknadschef till att vara syster eller dotter – går det? - Familjeföretag är annorlunda. Det kombinerar två världar - familjen och företaget. Detta kräver speciell uppmärksamhet av oss som driver den här typen av företag.
Mitt arbete som marknadschef ser jag som väldigt centralt, särskilt i ett familjeföretag. Det är jag som är ansvarig för företagets branding. Som jag ser det är varumärket hjärtat i verksamheten. Det ska vårdas och här vi ska berätta familjens historia. Något som vi verkligen gjort i vår senaste serie, Tre Kullor. Där går vi tillbaka till rötterna och berättar historien om familjens driftiga kvinnor som började baka vårt goda knäckebröd.
I vår familj där alla är enormt engagerade och vill vara med och tycka blir det här jobbet en extra stimulerande utmaning. Det gäller verkligen att kunna skilja på sak och person, när diskussionerna blir intensiva och alla vill hävda sin åsikt .
- Självklart är det en speciell situation att vara både anställd, syster, dotter och ägare. För att hålla isär alla dessa olika roller pratar vi oss samman så vårt gemensamma mål blir tydligt. Vi sätter upp regler, skapar vision och värdegrund. Det är oerhört viktigt att vi tre - far som är styrelseordförande, Peter som är vd och jag som är marknadschef - har ett gemensamt mål. Jag tycker vi har lyckats bra med det, säger Annika.
- Affärsplanen är än mer central i ett familjeföretag, lägg till värdegrunden, kulturen osv. Inte minst måste vi ha koll på hur vi reagerar i familjen. Det är noga med att alltid skilja på sak och person. På jobbet är jag marknadschef och Peter vd. Vid söndagslunchen är vi syster och bror. Det är utomordentligt viktigt att skilja på dessa två roller och sätta en tydlig gräns. Vi har satt den vid kontorsbyggnaden.
Respekt för klenoden - Att vara med och driva ett så här gammalt familjeföretag kräver respekt både för företaget och traditionen. Det kan kännas lite betungande, men samtidigt väldigt inspirerande. Det är en rejäl utmaning att tänka på den fina klenod som mina förfäder grundat och som jag ska föra vidare till mina barn. Jag får helt enkelt inte misslyckas. Jag förvaltar den till nästa generation, ett lån att lämna vidare i ännu bättre skick. Det taggar mig, det är roligt och engagerande. Det känns både inspirerande och ansvarsfullt, säger Annika Sund.
Annikas konkreta råd till en marknadschef i ett familjeföretag: - Viktigt att alltid hålla sig till sakfrågan.
- Förankra dina idéer i ledningsgruppen
- Vision och mål ska vara gemsamma för hela familjen.
- Skaffa en extern styrelse - det har varit av stor betydelse för oss
- Family Business Network* - har varit till stor hjälp för oss
* Family Business Network
FBN Sweden grundades 1996 och är den svenska underavdelningen i ett internationellt nätverk av 5 000 familjeföretag och forskare. Det svenska nätverket syftar till fördjupad kunskap om frågor som generationsskifte, ägarstyrning och samarbete inom familjen.
Mer om FBN hittar du här:
http://www.fbn-sweden.se/om-fbn/Rita Platzer 2014.06.16