Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Lördagen den 29 februari 2020 - klockan 05:25
MCPLAY - Toppbanner NY 2017
Marknadscheferna, Nr 1, 2015

”Jag tänkte hela tiden att jag skulle bli frisk”


Annika Brännström 2015-04-17


Hur reagerar mina anhöriga när de får veta att jag har en tumör? Vad händer med mina barn den dag jag inte finns längre? Varför skulle det här hända mig, jag som alltid varit frisk? Tankar rusar. Precis som alla känslor. Varje år drabbas cirka 1 300 personer i Sverige av en hjärntumör. En som fått diagnosen är Åsa Tönne. Nu berättar hon delar av sin historia för att hjälpa andra.

CANCERLIVETS BERG- OCH DALBANA
För drygt tre år sedan började Åsa må dåligt på olika sätt. Hon svimmade, ramlade av stolar, kände sig låg, lite deprimerad och fick lågt blodtryck.
Efter ett antal undersökningar fick Åsa veta att hon hade en elakartad tumör mitt i hjärnan. Beskedet kom strax efter det att Åsa och hennes familj hade flyttat hem efter ett antal år i Mellanöstern.
Efter några år på hemmaplan, svimmade hon på kontoret en vanlig dag. Det var där allt började.

DIAGNOSEN
Åsa blev sjukskrivning för ”utbrändhet” en diagnos hon accepterade trots att hon innerst inne visste att hon inte alls kände sig utbränd.
Under sjukskrivningen ledde hon renoveringen av ett drömhus och ordnade stora fester för vänner.
Hon höll ett högt tempo fram till juninatten 2011 då hon fick ett stort epilepsianfall som gjorde att hon togs in på sjukhus.
”Du har något i ditt huvud som inte ska vara där”. Så minns hon läkarens besked.
I juni 2011, två veckor efter diagnosen, opererades Åsa. En operation som tog drygt åtta timmar och där läkaren tog ut delar av en tumör som var stor som en knytnäve. Det visade sig att den vuxit inne i Åsas huvud i tysthet under nästan sju års tid.

BOKEN
För att hjälpa andra kommer nu Åsas berättelse som bok, skriven av dem som står henne nära. Barn, vänner, mamman – alla har de gett sin syn på vad som hände och hur det kändes. Precis som läkaren, neurokirurgen och kuratorn som berättar ur sina professionella perspektiv och samtidigt försöker beskriva känslorna som kommer.

Boken, som har titeln Jag gråter inte – det är bara tårarna som rinner, vänder sig både till den som fått en allvarlig diagnos, men också till dem som är anhöriga till en svårt sjuk människa.
– Jag är helt säker på att vi själva bestämmer mycket om en diagnos som min får ta våra liv eller inte. Självklart kan man komma till ett läge när man måste ge upp, men till dess kommer jag att kämpa för mitt liv. Till sista andetaget, säger Åsa.

DEN SISTA MAN TÄNKER PÅ ÄR SIG SJÄLV
Det finns studier som visar att när någon nära drabbas av en hjärntumör är den anhöriges livskvalitet oftast sämre än den sjukes.
När någon får en cancersjukdom är alla runt omkring inställda på att ta hand om den.
Som anhörig vill man hjälpa och se till att den drabbade får rätt vård, rätt läkare – ja, rätt av allting. Den sista man tänker på i kaoset är sig själv.
Åsa såg på nära håll hur människor runt omkring henne led. Hennes familj och vänner brakade ihop. Alla runtomkring henne tog sig an kaoset på olika sätt.
En del grät, andra reagerade med att söka information överallt, leta bästa tänkbara vård och några blev bara tysta och tillbakadragna. Det fanns inga rätt eller fel.

KRAFTERNA ÅTERVÄNDER
Med tiden fick Åsa tillbaka en stor del av sina krafter och kände att hon var på god väg att bli frisk. Men ett och ett halvt år efter operationen bestämde sig hennes man för att han ville skiljas, efter nästan 25 år tillsammans.
– Jag tänkte hela tiden att jag skulle bli frisk och jag gick bara framåt med fantastiskt stöd från alla, så jag levde verkligen i min egen lilla bubbla. Men min man orkade inte längre.
Vi hade helt enkelt vuxit ifrån varandra, förklarar Åsa.
I dag har Åsa en ny kärlek. En man som hon upplever nya saker med, som har samma intressen, och som får henne att skratta.
– Vi har båda ungdomar som vi måste ta ansvar för, men vi finns där för varandra.I glädje och sorg.
Vi har verkligen fått ett nytt liv tillsammans.
– Om det är något som sjukdomen har lärt mig så är det att leva i nuet. Vi vet verkligen inte vad som händer i morgon, eller ens om en sekund. Det är helt okej att vara ledsen ibland, men det är viktigt att uppskatta de små sakerna i livet. För livet är nu och det är en fantastisk gåva.

FÖRELÄSNINGAR MED INSPIRATION, ENERGI OCH KUNSKAP
Åsa jobbar i dag med kommunikation i det egna företaget Springling Inspiration och Kommunikation där hon även har populära föredrag där hon pratar om hur vi – alla – måste fånga upp och ta vara på det livet vi faktiskt har fått.
– Jag visste att jag hade grunden till en viktig historia att berätta och det är otroligt inspirerande att så många vill lyssna, avslutar Åsa.

ÅSA TÖNNE
Ålder: 46 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Egen företagare med företaget Springling Inspiration och Kommunikation.
Har nyss skrivit boken Jag gråter inte – det är bara tårarna som rinner.
Familj: Två barn, ny man och hans två barn.
Drivkraft: Känslan att jag kan få göra skillnad ibland.

Tipsa en vän     Skriv utMarknadscheferna Nr 1 - 2018 (Rutasoka Coffee)

Hans kaffe räddar liv i Kongo-Kinshasa


Han har tvingats fly för sitt liv från krigets Kongo. Levt som barfotaflykting i Tanzania. Och tvingats spendera ett år ensam, flera hundra mil från sina föräldrar....

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2018 (Tema: Entreprenörer)

Från regn i Göteborg - TILL SOLEN I GREKLAND.


>> du kan själv välja var ditt skrivbord ska stå!


Strand, turkost vatten och ljudet av havets vågor. Det är inte bara vackert. Det får oss att må...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Går i morfars fotspår.

Andreas Carlsson - Från idé till succé

Morfar och Karl-Bertil Jonsson – två personer som har format Andreas Carlsson till den inspiratör, kreatör och visionär han är i dag.

Läs mer
Marknadscheferna Nr 3 - 2017

Maxa Snacket i en uppkopplad värld.


Att vara marknadsförare har aldrig varit så utmanande som idag. Det har heller aldrig funnits så oändligt många möjligheter att lyckas. Men framgång för...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 2 - 2017

Kommunikation med hjärna – och hjärta.

<span class=\

Det har gått över 130 år sedan Carl Benz uppfann den första bilen, men omvandlingen i branschen har aldrig varit lika snabb som i dag. Framtidens mobilitet är ett ämne...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

Forskar inom den digitala handeln.


Företagen har tappat kontrollen över utvecklingen ju mer e-handeln har växt. Det menar forskaren och docenten Malin Sundström på Swedish Institute for Innovative Retailing,...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

Varför köper kunderna?
- Knäck personliga koden och sälj mer.


Hon har rest världen runt för att dela med sig av sina verktyg för hur vi alla på 90 sekunder kan skapa träffsäker kommunikation och ökat säljresultat. I maj...

Läs mer
Marknadscheferna Nr:3 2016

Lever för framtiden.


Vissa löser problem – futuristen Aric Dromi skapar dem genom att gå sin egen väg. När de flesta vill leva i nuet har han ett längre perspektiv i sin blick och det vi...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

Ett jordklot räcker.

\

Vi måste ersätta vår hotfulla stillbild av världen med nya rörliga bilder, byta vår världsbild till en världsfilm. Det kan nämligen gå snabbare...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1 - 2017

HJÄLTE.
- Anders Kompass får årets hedersutmärkelse av Sveriges Kommunikatörer

\

Med kommunikation som kännetecknas av civilkurage, respekt för människan och ihärdighet har Anders Kompass förkroppsligat ett av kommunikatörens uppdrag – att...

Läs mer
Marknadscheferna Nr:2 2016

"Har alltid tyckt om marknadsföringsbiten"


För många är det nog svårt att marknadsföra en specifik produkt. I hela livet har Lasse Åberg arbetat med att marknadsföra sig själv – och har lyckats.

Läs mer
KRÖNIKA : Marknadscheferna Nr:3 2016

Lita på dina egna instinkterJag har jobbat med marknadsföring och kommunikation inom många olika uppdrag från det att jag var drygt 20 år. Jag tycker nog att jag har hyfsad koll på vad som är...

Läs mer
Marknadscheferna Nr 1. 2016

Marknadschef på distans


Jag har så länge jag kan minnas, alltid haft en längtan ut i världen. Det har blivit ett år på High School i USA, åtta år som egenföretagare i...

Läs mer
Marknadscheferna nr:2. 2015

Ett ledarskap som har fortsatt utanför planen


Han var lagkapten när Sverige plockade mästerskapsmedaljer på löpande band under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Nu arbetar Stefan Lövgren för att...

Läs mer
Marknadscheferna, Nr 1, 2015

”Ska man lyckas måste man våga vara modig”


Svenska storstjärnor som har äkta historier att berätta – Volvos kampanjer de senaste åren har skapat ett stort eko även utanför landsgränserna. Att vå...

Läs mer
Erik Modig - Aktuell som talare på Marknadschefsdagarna-15 (www.marknadschefsdagarna.se)

Kommunikation VIKTIGARE ÄN NÅGONSIN


Forskare. Strukturerad. Kaos. Det blir lätt motsägelser när Erik Modig ska beskrivas. – Min kombination av olika yrken och intressen är ovanlig. Men för mig är det...

Läs mer

Från de Olympiska Spelen till rollen som Marknadschef

»Integritet förutsättning för demokrati«

Tänk om! Hela tiden!

”Jag tänkte hela tiden att jag skulle bli frisk”

Annika Sund - Marknadschef i familjeföretag

Kundupplevelse - Jakten på den heliga marknadsgralen

ROCKSTJÄRNA med många bollar I LUFTEN

Största mäklarföretaget i Göteborg, men Kristina vill göra Bjurfors ännu bättre

ERIKA ÄR BRAVIDAS BERÄTTARE

Elanders vill VÄXA I USA

MAGNUS ROSÉN
låter mer än basen tala

Spännade resa för den DIGITALA KAPTENEN

Merchandise som livsstil

Gör karriär åt sidan

Det är det lilla i våra liv som räknas

"Om vi värderade våra idéer bättre så skulle vi inte slösa bort dem"

Marketmatch 1
MCPLAY höger
Mest lästa