AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Kräftornas tid är nu


Cityredaktionen 2020-07-27


Redan på medeltiden var kräftor festmat för kungligheter. Första gången de omnämns i skrift i Sverige var 1562 i ett brev från Erik XIV till fogden på Nyköpingshus. Där kräver han att man skulle skaffa fram så många kräftor som möjligt till hans syster Annas bröllop. Man åt dock inte ­kräftorna hela, utan de var istället huvudingrediens i olika färser och stuvningar.

Någon som också gillar kräftor är Lotta Sturnegk – ett välbekant ansikte ­sedan länge, både för kunder hos Fisk & Sånt och de som följer Sveriges Mästerkock. Lotta föredrar vanligen havskräftor, men just den här tiden på året väljer hon insjö.
– Jag är född i Göteborg och havskräftor äter man ju året runt. Men när jag tänker kräftskiva och premiären i augusti, då väljer jag insjö. Egentligen kanske mer för traditionen än smaken.

I våra svenska vatten bor det två olika arter – flodkräftan och ­signalkräftan.
– Flodkräftan är den riktigt svenska kräftan, medan vi har planterat in signalkräftan. Smakmässigt vill jag säga att de skiljer sig lite från varandra. Jag tycker att flodkräftan har en lite renare, mildare smak. Eller så är det bara inbillning.
Något som definitivt inte är inbillning är att flodkräftor är mer sällsynta – och därmed dyrare.
– Så är det. Dessutom behöver du beställa flodkräftor i förväg för att vara säker på att få dem. De gäller även om du vill ha större mängder av signalkräftor eller havskräftor.

Förutom själva kräftorna hittar du massor av goda tillbehör till kräftskivan på City.
– När jag tänker kräftskiva vill jag ha ett gott bröd, inte vanlig barkis utan något åt surdegshållet. Och så knäckebröd eller spisbröd. Gärna nån härlig kryddost och så klart en paj. En ljus lager passar fint att dricka till maten, eller vitt vin i form av en riesling eller chardonnay. Och som­ ­inramning får det gärna vara lite fånigt med hattar och sång.

Tipsa en vän     Skriv ut



Vinjett Butiken


Pandemin en prövning för Citys ”nätplockare”

Josephine Lindberg och Linn Andersson är två av Citys medarbetare som ser till att näthandeln snurrar för fullt.

Läs mer


Malin och Hannah letar guld i skogen

De två City Brämhult-medarbetarna har längtat efter svampsäsongen

Läs mer


Tidiga morgnar för Johan och gänget i bageriet

Läs mer

Från delikatessen till polisen


Alva har jobbat på City sedan hon började gymnasiet. Snart byter hon bana – till polisyrket.

Läs mer


Klassiskt och kreativt i storköket

Citys kök lagar 800 lunchportioner om dagen

Läs mer


ActionRun nästa för Caroline och personalen?

Caroline Grönberg är en av medlemmarna i Citybutikernas nya gemensamma friskvårdsgrupp.

Läs mer


Kräftornas tid är nu

Läs mer


Johan tipsar om kålgrillat i sommar

Läs mer


Rebecka glassar i juicebaren i sommar

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen