AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Malin och Hannah letar guld i skogen


Cityredaktionen 2020-09-07


Hösten är på ingång och många längtar tillbaka till sommaren och varma dagar. Men för Hannah Moors och Malin Källberg på City Brämhult innebär hösten att de får tillfälle att utöva sitt absolut största intresse, svampplockning. De fick båda upp ögonen för svampplockning redan som barn.

– Vi är båda mer eller mindre uppväxta i skogen med båda våra respektive föräldrar och även mor- och farföräldrar så det har blivit väldigt naturligt för oss att fortsätta med det. Vi hade båda en tid under tonåren där vi hade andra intressen såklart men nu när vi blivit äldre så är det roligt igen. Jag har också en partner som är intresserad, även om han vägrar rensa svampen, haha. Men då kan man ta ett glas vin eller lyssna på musik så blir det en väldigt skön stund, säger Malin.

Hannah är gärna ute i skogen med sin hund, som hon faktiskt planerar att börja träna i kantarellsök.

Men även om många främst pekar på att det är för stillheten i skogen som man ger sig ut så är det inte den främsta anledningen till det stora intresset. För Malin är det något helt annat som lockar.

– Det är främst jakten som är rolig. Tanken från början är att komma ut och få lite frisk luft och och ha en mysig stund men det övergår snabbt till att jaga efter svamp. När man sen hittar ett stort och nytt fält som är fullt av svamp så går det knappt att beskriva lyckan. Det är en otrolig känsla.
Den svenska svampplockningen är en folkrörelse där fler och fler intresserar sig för att försöka hitta ”skogens guld”. Hannah har några tips för de som ska ge sig ut för första gången.

– Såhär tidigt på säsongen behöver man inte gå långt in i den mörkaste av skogar. Jag har upptäckt att det framförallt finns mycket svamp i diken kring grusvägar. Annars är nog tipset att vara ute tidigt. Vissa är ute redan kring midsommar och plockar men det tycker jag är lite för tidigt. Jag försöker vara ute i juli och i år lyckade jag nog få ihop ungefär ett kilo första gången jag var ute. Sen är ett annat tips att plocka taggsvampen, det är inte många som känner till den så den finns oftast kvar ute i skogen efter att alla plockat sina kantareller.

Det finns två saker som svensken absolut inte pratar om, vad hen röstar på samt var man plockar sin svamp. Varför just svampställen har blivit ett sådant tabu är ganska enkelt enligt Malin.

– Man får ju inte ha dem i fred annars. Jag och Hannah pratar inte ens med varandra om var vi har våra svampställen. Det är en tyst överenskommelse att man inte gör det. På min möhippa i somras fick jag svara på en massa svåra frågor men den absolut svåraste var nog när jag skulle avslöja mitt kantarellställe. Jag fick svara väldigt svävande där.

För Malin är intresset så starkt att hon till och med valt att föreviga en kantarell på armen. Det var när hennes mormor gick bort i vintras som det kändes viktigt att alltid bära med sig sin favoritsvamp.

– Mormor älskade att vara ute i skogen och plocka svamp och det var ett sätt för oss att umgås. Det har även blivit min absoluta favorit och jag hade gärna tatuerat hela armen i ett skogstema men min man är inte så förtjust i den tanken så vi får se.

Så håll utkik i höst när ni ger er ut och letar i skogen. Chansen är väldigt stor att ni kommer se Hannah och Malin i full fart att rensa markerna på ”skogens guld”.


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Butiken

Fiskhandlaren som är inne i ett stim


Minst fyra gånger i veckan besöker Jonas Karlman Göteborgs Fiskauktion. Just nu är det högsäsong för en av höstens läckerheter: Hummer.

Läs mer


Citys vegetariska sortiment fortsätter växa

"Jag tycker det känns fel att kalla det för en trend, det vegetariska har kommit för att stanna", säger avdelningsansvarig Claes Armå

Läs mer


City Knalleland går mot en juice höst

Rebecka Nilsson i Juicebaren på City Knalleland pressar juice av allt från avokado till selleri.

Läs mer


Pandemin en prövning för Citys ”nätplockare”

Josephine Lindberg och Linn Andersson är två av Citys medarbetare som ser till att näthandeln snurrar för fullt.

Läs mer


Malin och Hannah letar guld i skogen

De två City Brämhult-medarbetarna har längtat efter svampsäsongen

Läs mer


Tidiga morgnar för Johan och gänget i bageriet

Läs mer

Från delikatessen till polisen


Alva har jobbat på City sedan hon började gymnasiet. Snart byter hon bana – till polisyrket.

Läs mer


Klassiskt och kreativt i storköket

Citys kök lagar 800 lunchportioner om dagen

Läs mer


ActionRun nästa för Caroline och personalen?

Caroline Grönberg är en av medlemmarna i Citybutikernas nya gemensamma friskvårdsgrupp.

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen