AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Starkt engagemang för årets rosa månad


City Redaktion 2019-10-07


I Citybutikerna ska kampanjmånaden för Rosa Bandet inte gå någon obemärkt förbi. Kassorna frontas med årets Rosa band, designat av Ben Gorham som grundade parfymföretaget Byredo, och runt om i butiken trängs produkterna med rosa tema, där en del av priset för varan går till cancerforskningen. Dessutom har den som vill möjlighet att skänka summan på sin Ica-bonuscheck till Cancerfonden.

Yvonne Heitsch, Jenny Källberg och Christina Irehall är anställda på City Knalleland och delar ett särskilt band – de har alla tre genomgått påfrestande cancerbehandlingar. Egentligen skulle vi träffa dem alla tre för en intervju inför årets Rosa Bandet-månad, men Christina mådde tyvärr för dåligt för att kunna närvara just den dagen.

– Kampanjen har verkligen vuxit. Det beror väl delvis på att cancern är så nära och påtaglig. Nästan alla har ju en släkting eller vän som har drabbats, säger Yvonne.

Jenny, som är ansvarig för avdelningen Hälsa och Skönhet, har börjat fixa bland gavlarna för ge utrymme åt de nya kampanjförpackningarna.

– Det är kul att se att flera stora varu­märken har Rosa Bandet-produkter. Som Yes, Always, Gilette, Sensodyne, Tena, och Ica själva, säger Jenny.

Både Jenny och Yvonne kommer allt för väl ihåg hur situationen såg ut när de genomgick sina behandlingar. Jenny fick sitt cancerbesked för bara några år sedan. Yvonne fick sitt besked 2003, blev friskförklarad en tid senare, för att sedan insjukna igen 2015.

– Det är oerhört tufft förstås. Världen vänds upp och ner. Men för mig har det hjälpt att vara öppen, och prata om det. Och ta chansen att göra saker som får en att tänka på annat, inte bara sitta hemma, säger Yvonne.

– Ja, det värsta är när man sitter själv med sina tankar. Det blir en väldig massa grubblande, säger Jenny.

När Jenny var under behandling fick hon prova på flexibel sjukskrivning, ett projekt som innebar att sjukskrivnings­dagarna inte var förutbestämda utan styrdes av hur Jenny mådde för dagen.

– Jag är glad för den möjligheten, jag behövde komma ut i vardagen, säger hon.

– Sen så går det ju inte alltid att jobba även om man mår hyfsat på ett kroppsligt plan, säger Yvonne.

– Cancern drabbar en psykiskt såväl som fysiskt. Jag kommer själv ihåg när jag satt i kassan och fick ett utbrott. Allt blev bara svart. Det var huvudet som sa stopp, berättar hon.

Både Jenny och Yvonne mår bättre idag. Och även om det inte går att avgöra hur framtiden ska se ut, är de båda övertygade om att Rosa Bandet gör oerhörd skillnad för cancerdrabbade.

– Jämfört med hur vården såg ut 2003 har vi gjort stora framsteg. Jag har själv sett skillnaden. Det är fantastiskt, säger Yvonne, men tillägger att det är viktigt att stödet till Rosa bandet-kampanjen fortsätter.

– Om forskningen ska framåt krävs det att vi fortsätter köpa band eller stödjer på andra sätt. Det räcker inte med att man nöjer sig med ett band från tidigare år.


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Butiken


Sabina guidar till godaste gröna maten

Läs mer

De vill underlätta ditt vardagspussel


Oscar och Mathias plockar varorna du beställer online

Läs mer

Elin hjälper dig med delikatesserna till ost- och charkbrickan


Lördag? Eller bara lill-lördag? En ost- och charkbricka passar oavsett. Gott, enkelt att förbereda och riktigt lyxigt och socialt att äta.

Läs mer


Quesadillas och fruktspett är vinnare i mello-soffan


På lördag är det äntligen dags: Melodifestivalen 2020 drar igång! 

Läs mer


Rutinerad trio som kan fira 120 år på City

Marie Lindblom, Lars Josefsson och Carina Källid tillhör en riktigt rutinerad skara. Tillsammans har de jobbat i 120 år på City!

Läs mer

Säg hej till Citys nya kompis: Friskis!

Citybutikerna har fått en ny ­kompis! Och inte vilken kompis som helst, utan en riktigt peppande och pigg vän: Friskis&Svettis i Borås.

Läs mer

Citys miljöarbetet växlar upp


Citybutikerna har jobbat aktivt med att minska sin miljöpåverkan i många år. Nu tas ytterligare ett steg, med en ny­startad hållbarhetsgrupp.

Läs mer

Åke är alltid på väg


För precis ett år sedan, i Citybladet nr 1 2019, berättade vi om Åke Englunds bucket list.

Läs mer


Svampen från Sätila blir lyxig soppa

Visste du att du kan köpa närodlade, färska champinjoner på City året om?

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen