AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Hon gör ljuvlig gårdsglass


Julia Clausén 2014-02-23

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. <div> </div>

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. 

 


När Gitta och hennes familj köpte Borrarps gård och flyttade från Tyskland till Sverige fick de 38 kor på köpet. Med tiden har antalet ökat och nu har de 138 ekologiska kor på gården som drivs av sonen. Huvudproduktionen är mjölk men sedan förra året används mjölken också i glasstillverkningen som Gitta och maken startade. Eftersom många tyska bönder säljer glass och för att svenskarna också är svaga för glass tyckte de att glasstillverkning kändes helt rätt att satsa på.

– All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser, berättar Gitta. 

På Borrarps Gårdsglass används enbart naturliga råvaror och deras sorbeter görs på svenska jordgubbar, och på hallon och svarta vinbär från den egna trädgården. 

– Sorbeten består alltid till minst hälften av bär, så om det är hallonsorbet så smakar det verkligen hallon. Den industriproducerade glassen innehåller bara 10-15 procent bär så då smakar det mer socker och vatten, säger hon. 

Och när det gäller sorbeten så är smakkvaliteten på bären avgörande för hur mycket glassen smakar. 

– I år var de svarta vinbären jätte-bra med mycket arom, så vi gjorde väldigt god svartvinbärsglass, säger Gitta. 

Att använda färska bär från trädgården kräver sin man, eller kvinna i det här fallet.

– När man ska göra hallonsorbet så är det en del arbete med att sila ut kärnorna ur hallonen manuellt, så man får ha tålamod, berättar hon.  

Och Gitta fyller även varje burk med glass för hand.

– Gårdsglassen blir mycket mer kompakt än industriglassen som innehåller massa luft. En burk med 500 ml gårdsglass väger nästan dubbelt så mycket som samma mängd industriglass.

 

Har du några nya glassidéer som vi kommer få se i sortimentet framöver?

– Jag har tänkt ta in glassbakelser i sortimentet. Kaffe och en glassbakelse passar perfekt ihop! Jag har många grannar som kommer och köper glass om de inte hinner baka innan de ska ha besök så det blir ett bra alternativ för dem. 

 

Hur är det att både bo och jobba på en gård? 

– Jag är aldrig ledig, jag hjälper sonen i lantbruket när jag inte tillverkar glass. Men det är ett bra liv tycker jag! Jag längtar inte tillbaka till Tyskland och mitt jobb som lärarinna där.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut








Musse fyller flaskorna med nypressad frukt

i Herrljunga tillverkas juicen på hantverksmässigt sätt.

Läs mer

Ann-Sofie fixade triathlon-utmaningen

Triathlon. En vansinnessport bara för elitidrottare. Eller?
Inte alls, faktiskt.
Det är Ann-Sofie Bylund ett utmärkt bevis på.

Läs mer


Julens rester får nytt liv i Lottas kök

Tänk nytt – och njut av smörrebröd, marmelad och italiensk kaka

Läs mer


Redo att roa i årets revy

Håll i er, Boråspolitiker!
På söndag är det premiär för årets nyårsrevy.

Läs mer


Medelhavssoppa med saffran

Apelsin sätter smak på billiga vardagssoppa

Läs mer


Rutinerad trio som kan fira 120 år på City

Marie Lindblom, Lars Josefsson och Carina Källid tillhör en riktigt rutinerad skara. Tillsammans har de jobbat i 120 år på City!

Läs mer

Säg hej till Citys nya kompis: Friskis!

Citybutikerna har fått en ny ­kompis! Och inte vilken kompis som helst, utan en riktigt peppande och pigg vän: Friskis&Svettis i Borås.

Läs mer


Fira in 2020 med ­nyårsfin frisyr

Frisörens bästa gör det själv-knep

Läs mer

Citys miljöarbetet växlar upp


Citybutikerna har jobbat aktivt med att minska sin miljöpåverkan i många år. Nu tas ytterligare ett steg, med en ny­startad hållbarhetsgrupp.

Läs mer

Åke är alltid på väg

Inget julbord utan sill och lax!

Bjud gästerna på en lågtempererad oxfilé

Köp favoritäpplet och gör din egen must

Röd linssoppa & mackor med hummus

Den bästa träningen är den som blir av!

Auberginetagine med getostyoghurt

”Träning är något som ska vara lika naturligt som att borsta tänderna.”

Gänget som gräddar 50 000 lussekatter

Emma är City Fristads största julfantast

Wellington på rödbetor och linser

No bake cheesecake med apelsin & fikon

Svampen från Sätila blir lyxig soppa

Göran leder luciaföljet – för 30:e året i rad

I Gäsene härad görs traktens egna julostar

Skapa din egen vackra adventsljusstake

Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen