AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Hon gör ljuvlig gårdsglass


Julia Clausén 2014-02-23

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. <div> </div>

”All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser” Gitta Trawniczek om glassens viktigaste ingrediens. 

 


När Gitta och hennes familj köpte Borrarps gård och flyttade från Tyskland till Sverige fick de 38 kor på köpet. Med tiden har antalet ökat och nu har de 138 ekologiska kor på gården som drivs av sonen. Huvudproduktionen är mjölk men sedan förra året används mjölken också i glasstillverkningen som Gitta och maken startade. Eftersom många tyska bönder säljer glass och för att svenskarna också är svaga för glass tyckte de att glasstillverkning kändes helt rätt att satsa på.

– All mjölk och grädde kommer från våra egna ekologiska kor, och vi använder inga tillsatser, berättar Gitta. 

På Borrarps Gårdsglass används enbart naturliga råvaror och deras sorbeter görs på svenska jordgubbar, och på hallon och svarta vinbär från den egna trädgården. 

– Sorbeten består alltid till minst hälften av bär, så om det är hallonsorbet så smakar det verkligen hallon. Den industriproducerade glassen innehåller bara 10-15 procent bär så då smakar det mer socker och vatten, säger hon. 

Och när det gäller sorbeten så är smakkvaliteten på bären avgörande för hur mycket glassen smakar. 

– I år var de svarta vinbären jätte-bra med mycket arom, så vi gjorde väldigt god svartvinbärsglass, säger Gitta. 

Att använda färska bär från trädgården kräver sin man, eller kvinna i det här fallet.

– När man ska göra hallonsorbet så är det en del arbete med att sila ut kärnorna ur hallonen manuellt, så man får ha tålamod, berättar hon.  

Och Gitta fyller även varje burk med glass för hand.

– Gårdsglassen blir mycket mer kompakt än industriglassen som innehåller massa luft. En burk med 500 ml gårdsglass väger nästan dubbelt så mycket som samma mängd industriglass.

 

Har du några nya glassidéer som vi kommer få se i sortimentet framöver?

– Jag har tänkt ta in glassbakelser i sortimentet. Kaffe och en glassbakelse passar perfekt ihop! Jag har många grannar som kommer och köper glass om de inte hinner baka innan de ska ha besök så det blir ett bra alternativ för dem. 

 

Hur är det att både bo och jobba på en gård? 

– Jag är aldrig ledig, jag hjälper sonen i lantbruket när jag inte tillverkar glass. Men det är ett bra liv tycker jag! Jag längtar inte tillbaka till Tyskland och mitt jobb som lärarinna där.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut








Vedeldad bastu och smörstekt vitkål

I den finska matkulturen handlar allt om att våga testa.

Läs mer

Fiskhandlaren som är inne i ett stim


Minst fyra gånger i veckan besöker Jonas Karlman Göteborgs Fiskauktion. Just nu är det högsäsong för en av höstens läckerheter: Hummer.

Läs mer


28 år som vegetarian – för Florence är det mer än bara en trend

Under barndomen i Ulricehamn var Florence och hennes bror de enda vegetarianerna på skolan. Då var maten som erbjöds ofta ganska torftig och tråkig – idag är utbudet ett helt annat.

Läs mer


Ugnsbakad torsk med äggsås

Ägget dag infaller alltid andra fredagen i oktober. Varför inte fira med den här fantastiskt goda klassikern?

Läs mer


”Grytor är snabbt och smidigt”

Josephine Stenström tipsar om en god och snabb vego-gryta.

Läs mer


Citys vegetariska sortiment fortsätter växa

"Jag tycker det känns fel att kalla det för en trend, det vegetariska har kommit för att stanna", säger avdelningsansvarig Claes Armå

Läs mer


En äppelmust ska vara söt, syrlig och sval

Anton Björkman pressar äppelmust på släktgården

Läs mer


Dalgona coffee – koreanskt fluffigt kaffe

Testa kaffedrinken som blev ett fenomen på Tiktok i våras!

Läs mer


City Knalleland går mot en juice höst

Rebecka Nilsson i Juicebaren på City Knalleland pressar juice av allt från avokado till selleri.

Läs mer

”Rya Åsar bjuder på de vackraste vyerna i Borås”

Ekås egen brunchdrottning

Ugnsbakade äpplen med vitlök och färska örter

Ägget – ett riktigt superlivsmedel

”De som är hungriga är välkomna att småäta av de goda färggranna grönsakerna”

Kocken som lärde sig att plocka svamp på gymnasiet

Pandemin en prövning för Citys ”nätplockare”

”Jag tycker det är gott med en räkröra med tugg i”

Malin och Hannah letar guld i skogen

Med fokus på helhet och glädje

Pasta med svartkålschips, morötter, rostade nötter med pestodip

Polisen som vill bygga broar

Tidiga morgnar för Johan och gänget i bageriet

Jag lägger till extra mycket i receptet av det allra godaste ...

En bra brunch behöver inte vara så himla avancerad

Från delikatessen till polisen

Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen