AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

En Västerbottensost vill jag alltid ha hemma


Kristina Einarsson 2020-02-03


Ska det vara en Grevé eller en Präst till frukost? Jag pratar naturligtvis om ost. Jag föredrar smakrika ostar före mycket milda, som hushållsost. Ost är ju ett livsmedel som man använder till mycket och som de flesta har hemma i någon form. Det gäller att man tar den ost som passar bäst för ändamålet så slutresultatet blir bra.
Det som är viktigt är att man förvarar ost på rätt sätt. Hård-, kitt- och blåmögelostar bör förvaras i plastfolie för att inte torka ut medan vitmögel-, färsk- och getostar inte alls trivs i tät plast. Använd hellre smör- eller bakplåtspapper som låter osten andas.

För att osten skall komma till sin rätt bör den tas fram i rumstemperatur 15 minuter till en timme före servering. Om osten serveras för kall så dämpas smakerna, och konsistensen påverkas om den är för varm. En brieost som serveras för kall exempelvis blir smaklös och lite gummi­aktig i sin konsistens, men om den är rumstempererad är den mjuk, krämig och med goda smöriga och nötiga smaktoner.
Om du skall bjuda på en ostbricka kan du med fördel skiva upp ostarna i mindre skivor/bitar så blir det trevligare att kunna plocka det man vill ha. Servera gärna med passande marmelader. Tänk på att använda olika knivar för varje sort så inte smakerna blandas.

Mina favoritostar just nu är Gruyère och Comté, och så har jag alltid Västerbottensost hemma. Gruyère och Comté är inte så starka men mer smakrika medans Västerbotten kan ju bli rätt stark i smaken beroende på hur länge den har varit lagrad. Västerbotten är ju ”Sveriges parmesan”. Ett gott snackstilltugg är att grovriva lite Västerbotten och lägga i små högar på bakplåtspapper och ha på några pinjenötter. In ugnen och låt osten smälta och få lite färg, ta ut och låt svalna. Gott till lite bubblig dryck.

Kristina Einarsson
Butikschef City Centrum

Tipsa en vän     Skriv ut



Vinjett Krönikörer

Vi borde engagera oss för miljön varje timma, hela året

Krönika: Håkan Englund

Läs mer

Krönika: Daniel Merking

Läs mer

Bjud hem vännerna på en korvprovning!


Krönika: Caroline Grönberg

Läs mer

Orättvisorna i världen är fortfarande stora

Krönika: Kristina Einarsson

Läs mer

Spåren var bakhala och utan glid i 9 mil ...

Krönika av Håkan Englund

Läs mer

Krönika: Med åren har jag lärt mig uppskatta fisk

Läs mer

Caroline Grönberg: Fira dina allra käraste med kladdkaka och sällskapsspel

Läs mer

En Västerbottensost vill jag alltid ha hemma

Kristina Einarsson: Ska det vara en Grevé eller en Präst till frukost? Jag pratar naturligtvis om ost.

Läs mer

Även de små
gåvorna bidrar till stora förändringar


För några veckor sedan visades Cancergalan i tv. Då fick jag en bra känsla av...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen