AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Ärtan är hjälten i vegokorvarna


Cityredaktionen 2020-03-09Peas of heaven skapar moderna produkter på traditionellt vis

Härryda Karlsson har tillverkat korv i 102 år. I en röd fabriksbyggnad några kilometer norr om Landvetters flygplats stoppas klassiker som falukorv, wienerkorv och köttkorv, och kryddiga favoriter som bratwurst och cabanossy.
Svenskt kött, väl beprövade recept och många års samlad kunskap ligger bakom produkterna som har blivit många korv­älskares favoriter.

Men sedan ett par år tillbaka pågår här också något helt annat: Härryda Karlsson har bestämt sig för att bli minst lika bra på växtbaserade charkprodukter.
Under varumärket Peas of Heaven säljs burgare, korvar och charkvaror med ord­vitsiga namn som ”peacon” och ”roast peaf”.
Peas of Heavens produkter är helt ­veganska. Namnen skvallrar om råvaran som är hjälten: Ärtprotein. Ärtan är en ­proteinrik baljväxt, och dessutom lätt att odla i vårt nordeuropeiska klimat.
Julia Granung är produktutvecklare på Peas of Heaven och har jobbat mycket med att utveckla både konsistensen, texturen och smaken på produkterna. Det är ingen hemlighet att de strävar efter att få de växtbaserade produkterna att likna sina köttmotsvarigheter. En av de senaste lanseringarna är en burgare, ”Burger of Heaven”, som inte bara ska likna kött i smaken, utan också ”blöder” (med färg från rödbeta) när du skär i den.
Tanken är att det ska vara enkelt att göra ett köttfritt val.
– Du ska kunna tillaga de här produkterna precis som du gör med din vanliga korv. Vi har märkt att många veganer och vegetarianer efterfrågar att kunna laga favoritmat från sin barndom, som korv stroganoff och bolognese, säger Anna Wallman, som är försäljnings- och marknadschef på företaget.

Initiativet att satsa på veganskt kom från företagets 26-årige vd Marcus Karlsson, som märkte hur allt fler av hans vänner valde bort kött helt eller delvis. Visst borde Härryda Karlsson, med sin hundraåriga erfarenhet av att tillverka korv, kunna utveckla en lika bra växtbaserad produkt, tänkte han. Och så kom Peas of Heaven till.
– Vi har en otroligt stor kunskap om hur en korv ska smaka, konstaterar Anna Wallman.
Anna berättar att trenden är att de som äter kött blir allt mer selektiva.
– När du äter korv ska det vara en korv med bra kötthalt.
Av den anledningen har Härryda Karlsson nyligen släppt en ny serie premiumkorvar, med hög kötthalt och lyxigare smaksättningar. Bland dem finns en chorizo med mustig smak av rödvin, och en lammkorv som kryddats med timjan och rosmarin.

Julia Granung och kollegan Nina Dijnér, som är media- och marknadsansvarig, visar runt i produktionsanläggningen. Båda har mössa på sig. Den behövs av hygienskäl, men värmer också skönt i det kalla kylrummet där ingredienserna förvaras.
Vego- och köttprodukterna görs på ­liknande vis och i ungefär samma ­maskiner, men på olika dagar. Däremellan görs en noggrann rengöring av utrustningen.
Just idag är det vegansk produktion som pågår. Kryddstark smet till bland ­annat chorizo och bratwurst hälls i en stor tratt och stoppas i ett slags plastskinn.
– Vegokorvarna är skinnfria. De stoppas i en plasttarm, som vi drar av efter att korven är rökt, berättar Julia Granung.
Korven hängs upp på vagnar som rullas in i röken, där den röks över alspån. Så har korv tillverkats i hundratals år, både för att förlänga hållbarheten och för att förhöja den goda smaken. Till sist kyls korven ner och förpackas för att senare skickas ut till butiker runt om i landet.

även om allt fler svenskar äter vegetariskt åtminstone ett par dagar i veckan finns det fortfarande många som är ­skeptiska. Peas of Heaven ville nyligen utmana några av dem i en reklamkampanj.
– Vi testade vår nya burgare på 80 personer i byggbranschen på ett event, berättar Nina Dijnér och spelar upp en film där snickarna, mestadels män, bjuds på varsin Burger of Heaven. ”En riktigt bra hamburgare. Det är bra kött”, ­konstaterar en av testpersonerna i filmen efter att ha smakat på den veganska burgaren, och en ­annan recension lyder ”Kan det hålla den här klassen kan jag faktiskt tänka mig att lätt gå över”.
Ett riktigt gott betyg, alltså.


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Experten som hyllar Rocket, men föredrar mos

Fira Färskpotatisens Dag den 6 juni

Läs mer


Cityledaren som älskar folkfesten, pärlplattor och sitt pannben

Caroline Wallin om uppladdningen inför Kretsloppet

Läs mer


Ramadan går mot sitt slut – nu blir det fest!

Elmi är en av många boråsare som har fastat i en månad

Läs mer


Ambassadören för Kamomilla stad firar 17 maj

Göran Lohne om sina norska rötter

Läs mer


Ola grillar elektriskt i sommar

Bytte radhustomten mot lägenhet – men har sina knep för att få till röksmaken

Läs mer


Alla får vara med i scouternas gemenskap

Jonas Hellman har varit scout så gott som hela sitt liv. Idag leder han ungdomsgrupper med stort engagemang.

Läs mer


Maria hjälper dig att hitta rätt i bokhyllan

”Biblioteket har blivit så självklart att många glömmer bort det”

Läs mer


Elfsborgs nummer 7 återvänder som 24

Johan Larsson är tillbaka på Borås Arena

Läs mer


Påsktid är fisktid!

Laxen har en given plats på helgens buffé

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen