AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Alla får vara med i scouternas gemenskap


Cityredaktionen 2020-04-27


Jonas Hellman har varit scout så gott som hela sitt liv. Åtta år gammal klev han för första gången in i scoutstugan i Svenljunga, efter att ha fått tips från en granne som var engagerad, och sedan dess har han varit kvar i verksamheten.
– Det bästa är gemenskapen och alla upplevelser man får tillsammans, konstaterar han.
Jonas beskriver sig själv som en ”­bekväm scout”. Han är lika gärna på spelkväll inne i scoutstugan som på vandring i naturen. Det är umgänget och vänskaperna man bygger i Scouterna som väger tyngst för honom.
– En jättestor del av min vänkrets är ­scouter, berättar han.
Sommaren, som ofta är fylld av olika scoutläger, brukar vara årets höjdpunkt.
– Jag är en riktig lägerperson! Ibland har jag lagt hela sommarlovet på läger, först har jag åkt med min egen kår och sen följt med vänner och deras kårer på läger.
Ett av Jonas allra bästa lägerminnen är från förra sommaren. Då arrangerades Scoutiwood, ett läger med filmtema, på Apelhult som är en lägergård strax utanför Rydal. Jonas satt med i projektgruppen som planerade lägret. Barnen och ung­domarna som deltog fick träffa både skurkar och ­superhjältar från filmens värld, och gå på röda mattan på filmfestival. En hel dag vigdes också åt gameshows, där läger­deltagarna fick testa på att vara deltagare i olika tv-tävlingar.
– Det var första gången jag var med och byggde ett läger från start. Det var mycket att göra, och det blev många nätter med lite sömn... Men det blev väldigt bra, säger Jonas.
Som vuxen scout åker man ofta på läger som ledare, arrangör eller funktionär av något slag. Men det finns faktiskt även läger för äldre ungdomar och vuxna. Ett sådant är Boomerang, som hålls då och då på Vässarö i Roslagens skärgård. Jonas var där för några år sedan och stortrivdes, och nu hoppas han på att kunna åka tillbaka nästa sommar.

Jonas fick sitt första ledaruppdrag i Svenljunga scoutkår som 16-åring, när han började vara med och arrangera aktiviteter för de yngsta barnen. I takt med att barnen blev äldre följde Jonas med dem upp ­genom avdelningarna.
Idag är han ledare för Utmanarna, den grupp ungdomar som är mellan 15 och 18 år. De träffas varannan vecka och hittar på olika aktiviteter. Det kan vara tävlingar, spelkvällar eller bara att chilla en kväll.
– Mycket handlar om att bara mötas och umgås i den här åldern. Tanken är att ungdomarna själva bestämmer vad de vill göra, jag ska mest vara där och stötta upp. Ibland vill de göra jättemycket, och ibland vill de bara slappa, säger Jonas och ler.
Med äldre scouter öppnas också möjligheter för lite flexiblare äventyr. I somras var Jonas och Utmanarscouterna på en roadtrip. De packade bilarna med tält, stormkök och annan nödvändig utrustning och drog iväg.
– Det enda målet vi hade var att vi skulle åka till Boda Borg, säger Jonas.
Förutom det fanns inget planerat. Istället fick scouternas nyfikenhet och äventyrslust styra var de hamnade dag för dag. Det resulterade i en tur runt Vättern med stopp i bland annat Karlsborg, Karlskoga, Omberg och Gränna.
Jonas säger att han utvecklats mycket som person genom sina ledaruppdrag, och fått mycket ny kunskap genom att organisera läger och andra arrangemang.
Han är också ofta den som leder scouternas lägerbål. Ett lägerbål är en kvällsaktivitet på ett läger eller en hajk, där scouterna samlas kring en brasa och sjunger, ropar ramsor och leker olika slags sånglekar tillsammans. Ibland kan hundratals, ja till och med tusentals, scouter sitta och sjunga runt samma eld.
– Att leda lägerbål har gjort att jag blivit väldigt bekväm med att stå inför folk. Det hade jag nog aldrig trott när jag var femton, att jag en dag skulle vara den som står där längst fram inför alla, säger Jonas och skrattar.

Scouterna har haft medvind de senaste åren. För sjätte året i rad ökade medlemsantalet och idag finns det fler än 72 000 scouter i Sverige.
Kanske ligger en del av populariteten i att verksamheten är såpass villkorslös, ­funderar Jonas. Här finns ingen avbytar­bänk och alla tillåts ta plats, oavsett personlighetstyp.
– Scouterna blir en frizon för många. Andan är att alla ska få vara med, och så är det verkligen. Det är väldigt kul att se, säger Jonas.

Nyfiken på scouterna?
Vill du eller ditt barn prova på scouting? Det finns många scoutkårer runt om i ­Sjuhärad. På scouterna.se/bli-scout finns kontaktuppgifter och mer information.

Vilken är den bästa hajkmaten?
Vad är egentligen godast att laga över öppen eld? Scoutklassikern pinnbröd är enkel och smidig, ­tipsar Jonas. Vetemjöl, bakpulver, salt och vatten är allt som behövs.
– Du kan förbereda allt hemma och det behöver inte hållas kylt.
Men bland Svenljungas scouter står andra rätter högst på önskelistan:
– Tacos och hamburgare är ­klassiker på våra hajker, säger Jonas.

Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Sommarfesternas sommarfest

Familjen Wiklund håller traditionerna vid liv även i annorlunda tider

Läs mer


Svenssonlivet går som en dans

Anders Svensson om livet efter spelarkarriären, den dansanta våren i Tv4, vad han lägger på grillen i sommar och vad han tror om Elfsborgs nya trupp.

Läs mer


Experten som hyllar Rocket, men föredrar mos

Fira Färskpotatisens Dag den 6 juni

Läs mer


Cityledaren som älskar folkfesten, pärlplattor och sitt pannben

Caroline Wallin om uppladdningen inför Kretsloppet

Läs mer


Ramadan går mot sitt slut – nu blir det fest!

Elmi är en av många boråsare som har fastat i en månad

Läs mer


Ambassadören för Kamomilla stad firar 17 maj

Göran Lohne om sina norska rötter

Läs mer


Ola grillar elektriskt i sommar

Bytte radhustomten mot lägenhet – men har sina knep för att få till röksmaken

Läs mer


Alla får vara med i scouternas gemenskap

Jonas Hellman har varit scout så gott som hela sitt liv. Idag leder han ungdomsgrupper med stort engagemang.

Läs mer


Maria hjälper dig att hitta rätt i bokhyllan

”Biblioteket har blivit så självklart att många glömmer bort det”

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen