AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Ambassadören för Kamomilla stad firar 17 maj


Cityredaktionen 2020-05-11


Chansen är stor att du hört talas om Kasper, Jesper och Jonathan. Rövarna som bor utanför Kamomilla stad, alltså. De rövar mest bröd, marmelad och sånt de kan behöva. Men annars tar de så lite de kan, så att ingen blir besviken.

Boken Folk och rövare i Kamomilla stad gavs ut redan 1955 och skrevs av den norske författaren Thorbjørn Egner. Karaktären som ska sätta stopp för röveriet är överkonstapel Bastian, men han  är mest intresserad av att alla ska vara glada. Inte så konstigt att den rollen tilldelades Göran Lohne, när pjäsen skulle turnera runt i Sverige för snart tjugofem år sen.

– Att det blev teater för mig var en slump. Det började väl egentligen med att min kompis Jonas Henriksson skulle sätta upp Rasmus på Luffen på Stadsteatern här i Borås. Jag hoppade in i en liten roll, mest för att ställa upp för Jonas. Trots att jag bara skulle vara på scen i tre minuter var jag tvungen att repetera två dagar i veckan i säkert tio veckor. Otroligt mycket tid gick åt för något så pass litet. Efteråt sa jag att om det blir någon mer teater ska jag vara mitt i smeten.

Mer teater blev det. Så här tjugofem år senare har Göran turnerat landet runt med cirka tvåtusen föreställningar av Folk och rövare i Kamomilla stad samt Karius och Baktus, båda två ursprungligen skrivna av författaren Thorbjørn Egner. Tack vare sitt arbete med pjäserna, och rollen som överkonstapel Bastian, blev Göran Lohne ett känt ansikte i både Sverige och Norge.

– Folk och rövare i Kamomilla stad är en väldigt stor berättelse i Norge och Thorbjørn Egner motsvarar väl Astrid Lindgren för norrmännen. Faktum är att jag blev officiellt utsedd till Norges ambassadör för Kamomilla stad i Sverige för några år sen. Det var högtidligt som tusan, med norska tidningar på plats vid den stora nöjesparken Kamomilla Stad, som finns uppbyggd utanför Kristiansand i Norge.

Kristiansand och Norge har dock inte bara en yrkesmässig koppling till Göran Lohne. Han är faktiskt till hälften norsk.

– Pappa kom från Norge och flyttade till Borås som 16-åring. Här träffade han en underbar tjej och lyckades lura i henne att han var 18. Sen blev hon gravid och födde min storebror. Några år senare kom även jag till världen, men då hade de flyttat till ett litet radhus i Norge. Så jag är född i Kristiansand och Norge.

Tack vare sitt läge nära havet, och de många lastfartygen som trafikerar stadens hamn, kallas Kristiansand för Norges port söderut. Här fick Görans pappa också jobb på ett lastfartyg, men de långa arbetsperioderna borta från familjen gjorde att han nästan aldrig var hemma. Äktenskapet med Görans mamma sprack och flyttlasset gick tillbaka till Borås igen.

– Jag är uppvuxen i Borås, men min pappa och släkt i Norge har alltid varit viktiga för mig. Under uppväxten åkte jag till Norge varje jullov, påsklov och sommarlov. Sen i åttonde klass fick jag en otrolig längtan efter min pappa, så jag flyttade upp till honom igen och gjorde nionde skolåret i Norge. Här landade jag i den norska delen av min identitet och jag fick många norska vänner genom idrotten.

Norges nationaldag, den 17 maj, är ett viktigt datum för Göran. Varje år då datumet ligger i nära anslutning till helgen brukar hela familjen åka upp och fira med släktingarna utanför Kristiansand.

– Folktågen är det viktigaste. Alla städer har sina egna tåg där man promenerar genom staden. Först kommer orkestern, sen kommer barntågen med skolans emblem. Efteråt kommer ungdomstågen och sist familjetågen, alla som vill får gå. Tågen blir oftast väldigt långa och de flesta brukar ha på sig folkdräkter och en norsk flagga i handen. Efteråt samlas man hemma för att äta gott och umgås tillsammans.

I år ligger 17 maj på en söndag vilket brukar vara ett perfekt upplägg för en tur till Norge för familjen Lohne. Men på grund av Corona-viruset ställs resan och det mesta av firandet in. Även den nya pjästurnén med Spara & Slösa, som Göran sätter upp för Swedbank, har skjutits ett tag på framtiden.

– Det blir ett märkligt år, men vi får fira tillsammans hemma och äta några lefser. Sen kanske jag får tid över att fila på min idé om hur vi kan starta nationaldags-tåg här i Sverige. Varför har vi inte det här också? Det är ju hur trevligt som helst.

Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Ekås egen brunchdrottning

Övernattade gryn och nybakat på menyn hos Danielle Staaf.

Läs mer


Kocken som lärde sig att plocka svamp på gymnasiet

Casper Berndtsson använder gärna svamp som smakförhöjare

Läs mer


Med fokus på helhet och glädje

Tennistränaren som vill skynda långsamt med talangerna

Läs mer


Polisen som vill bygga broar

Nadim Ghazale bär uniformen med stolthet

Läs mer


Mattanterna från Bollebygdskolan minns tillbaka

”Det är alla underbara skolbarn vi minns mest och bäst."

Läs mer


Naprapaten från OS i Nagano

”Jag korrigerar muskler och leder, som att trimma en motor"

Läs mer


Född kräftfiskare – Urban Hermansson håller familjetraditionen levande

Läs mer


Ulla-Karins lott i livet – stortrivs i grönskan på Almenäs koloniområde

Läs mer


I Gäsene är korna hjältarna

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen