AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Ekås egen brunchdrottning


Cityredaktionen 2020-09-14


På en av sommarens sista dagar, eller om det är höstens första, bjuder Danielle Staf in på brunch i Ekås. Den gula villan ligger i utkanten av villaområdet och gränsar mot skogens vajande björkar och djupa ormbunkshav. Tystnaden bryts endast av grannens bandsåg. Danielle kommer med snabba steg och öppnar dörren med ett stort leende. Att det vankas brunch går inte att ta miste på, doften av äggröra och nybakt bröd når oss redan i farstun.

På en plåt i köket ligger mycket riktigt bröd, både scones och baguetter.

– Just mina baguetter är väldigt uppskattade, det är ett recept jag fått av min syster som är bagare. Mina vänner tycker att de är så goda att de till och med vill ha dem på sitt bröllop nu till helgen, påpekar Danielle stolt.

Uppradat på köksbänken ligger även ett gediget sortiment av olika bakverk såsom sirapskakor och kanelbullar. Att blanda söta bakverk med salta rätter som äggröra och bacon för att få till en balanserad brunch är ett tips Danielle gärna delar med sig av. Receptet på de tidigare nämnda baguetterna är däremot lite småhemligt, och överförs enligt tradition muntligt. Men har man vägarna förbi City Knalleland där Danielle jobbar som kallskänka kan det hända att man får ta del av det den vägen.

I kallskänken såväl som i hemmet är planering en viktig del av matlagningen förklarar Danielle:
– Jag är en väldigt energisk person som tycker om att ha mycket att göra, men att förbereda så mycket som möjligt gör det trevligare när gästerna kommer.

I kylen står ett gäng färdiga rätter, bland annat overnight oats. Detta moderna alternativ till gröt är ett exempel på brunchens ständiga utveckling. I Sverige är brunch något av ett nymodigt påfund (om man inte räknar in det värnpliktiga begreppet “förstärkt frukost” som funnits längre). Brunch, som är en sammansättning av de engelska orden “breakfast” och “lunch”, är en från början brittisk företeelse med mer än hundra år på nacken. Men det är framförallt i USA som detta förmiddagsmål har utvecklats till den trendiga företeelse det är idag.

Danielle tittar till sina övernattade havregryn.

– Traditionellt ska man ju ha mandelmjölk eller sojamjölk i, men jag tycker det går minst lika bra med vanlig mjölk. Förutom havregryn så brukar jag ha i russin och färska bär, tipsar hon.

Det finns inte så mycket regler när det kommer till brunch, men traditionellt inmundigas den på söndagar och inte senare än klockan tre på eftermiddagen. Det är inget som begränsar Danielle.

– Jag kan anordna brunch vilken dag i veckan som helst, utbrister hon glatt.

Danielle, som serverar brunch “minst en gång i månaden”, brukar variera vad som serveras beroende på säsong och diet.

– För ett tag sedan höll jag på med LCHF och det gick ju bra med brunch ändå, det var mest att skippa bröd och socker.

Men nu äter Danielle vad hon känner för, så länge det blir varierat. En paradrätt från sina LCHF-dagar är dock fortfarande ett stående inslag på brunchen: keso­plättarna!

– Där blandar man keso, ägg och fiberhusk, som består av söndermalda psylliumfrön, till en supergod och nyttig pannkaka, förklarar Danielle.

Dagens brunch serveras på ­terrassen. Juicen och smoothien är upphällda i glasflaskor och smöret ligger i en elegant bytta av vit keramik. Hon delar gärna med sig av bilder på sina bruncher i sociala medier och lägger mycket tid på att få det att se snyggt ut.

– Man äter ju med ögonen också, påpekar Danielle, det blir så mycket trevligare att inte ha förpackningar framme, och sen är det ju alltid trevligt att tänka på att färgerna ska matcha. En granne dyker upp i trädgården intill och undrar klämkäckt vad det är för uppståndelse. Han borde vara van, då Danielle är en social person med en kalender full av aktiviter, ofta bjudningar.

– Jag trivs verkligen i rollen som ­värdinna, att fixa och dona och passa upp på folk, förklarar Danielle.

Matintresset har gått i arv, och hon bakar ofta med sina döttrar. De är ofta med på Danielles bjudningar.

– Att plocka ihop mat på egen tallrik, som man gör med brunch, tycker barnen är väldigt roligt.

Nu står till slut brunchen framdukad, färggrann frukt, knaperstekt bacon och lockande chokladbollar. Danielle ­granskar nöjt bordet, nu återstår endast den viktigaste beståndsdelen till en brunch: rykande hett kaffe.


/FAKTA/
Namn: Danielle Staf
Ålder: 31
Bor: Ekås
Gör: Kallskänka på City Knalleland
Familj: Sambon Christian och barnen Michelle och Mirabelle
Alltid i kylen: Ägg
Alltid i skafferiet: Mjöl

Tipsa en vän     Skriv ut



Vinjett Profilen


Vedeldad bastu och smörstekt vitkål

I den finska matkulturen handlar allt om att våga testa.

Läs mer


28 år som vegetarian – för Florence är det mer än bara en trend

Under barndomen i Ulricehamn var Florence och hennes bror de enda vegetarianerna på skolan. Då var maten som erbjöds ofta ganska torftig och tråkig – idag är utbudet ett helt annat.

Läs mer


En äppelmust ska vara söt, syrlig och sval

Anton Björkman pressar äppelmust på släktgården

Läs mer


Ekås egen brunchdrottning

Övernattade gryn och nybakat på menyn hos Danielle Staaf.

Läs mer


Kocken som lärde sig att plocka svamp på gymnasiet

Casper Berndtsson använder gärna svamp som smakförhöjare

Läs mer


Med fokus på helhet och glädje

Tennistränaren som vill skynda långsamt med talangerna

Läs mer


Polisen som vill bygga broar

Nadim Ghazale bär uniformen med stolthet

Läs mer


Mattanterna från Bollebygdskolan minns tillbaka

”Det är alla underbara skolbarn vi minns mest och bäst."

Läs mer


Naprapaten från OS i Nagano

”Jag korrigerar muskler och leder, som att trimma en motor"

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen