AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Experten som hyllar Rocket, men föredrar mos


Cityredaktionen 2020-06-01


I över 19 år har Magnus Nilsson staplat äpplen, fyllt på potatisbingar men framförallt svarat på boråsarnas alla frågor om frukt och grönt. Vissa dagar får han hundratals.

– Det finns inga besvärliga kunder. Att svara på deras frågor ser jag som min viktigaste uppgift och faktiskt den roligaste. Jag försöker alltid vara så ärlig jag kan. Den vanligaste frågan är om avokadon är bra, men det är svårt att se, så det kan jag aldrig lova, säger Magnus.

En vanlig dag börjar med att med­arbetarna på avdelningen fördelar arbetsuppgifterna. Just den här morgonen fick Magnus isdisken, då ska allt rengöras och fyllas på med fräsch is. Sedan läggs alla nyinkomna varor upp med största omsorg, exponeringen är viktig.

– När isdisken var ny gjorde vi fantastiska upplägg i den, men det blev så fint att ingen kund vågade röra varorna. Idag har vi hittat en bra medelväg.

Något förvånande är han själv ingen stor frukt- och grönsaksentusiast även om han så klart smakar på alla nyheter som kommer in i butiken. Men när det kommer till potatis går han med på att bli kallad nörd. Ändå medger han att han aldrig har hört talas om Färskpotatisens Dag den 6 juni.

– Det finns så många dagar för allting så det är svårt att hänga med. För mig är varje dag, året runt, potatisens dag. Men det är klart att det pirrar lite extra i magen när de första färskpotatisarna dyker upp, det är en delikatess.

Att hans yrkesbana skulle kretsa runt potatisar anade han kanske redan när han som 18-åring krattade potatis på Potatislagret i Ulricehamn. På 15 meter höga potatisberg krattade han potatis för att lufta dem.

Från Potatisbergen i Ulricehamn till potatisbingarna på City är vägen inte lång. Även om det vid den här årstiden handlar nästan uteslutande om färsk­potatis. Och hisnande priser.

Den allra först uppdragna färsk­potatisen, Swift, kan betinga ett pris på 2 000 kronor kilot, trots det är det inte Magnus favorit. Den godaste färsk­potatisen är enligt honom Rocket. Han får något drömskt i blicken när han ska beskriva smaken.

– Den första sorten Swift är god, men lite vattning. Sedan kommer Solist och den är bättre men går inte att jämföra med Rocket som har en smak och konsistens i världsklass.

För att vi ska få vår efterlängtade färskpotatis till midsommar är vi beroende av vädret. Torka är lika illa som skyfall och vattendränkta åkrar. Nej, som alltid är lagom bäst, så låt oss hålla tummarna för vädergudarna.

Midsommar är den tid då vi äter mest färskpotatis, helt naturligt eftersom den då är som bäst. Nyskördade och precis lagom stora med så tunt skal att det lossnar med en smekning. Men hur är det med övriga potatissorter och den ständiga frågan om vilken potatis som ska användas till vad?

Här kommer Magnus tips:
Färskpotatis
– God att äta som den är med lite smör och salt, eller i en sommarsallad.
Mandelpotatis
– Nötig och god, koka med skalet på annars faller den lätt isär.
King Edvard (mjölig)
– En allroundpotatis som passar lika bra som kokt, mosad eller ugnsrostad.
Asterix (fast)
– Passar perfekt som kokt, klyftpotatis, råstekt eller i gratäng.
Blå Kongo
– Mer effektfull än smakfull, för dig som vill imponera med blått potatismos.
Burkpotatis
– Ofta underskattad, men den färdigtärnade är suverän att steka.

På Citys potatishyllor i Knalleland finns det drygt ett tiotal olika potatissorter att välja mellan. Men på vilket sätt bör de bäst förvaras för att hålla sig så länge som möjligt?

– Jag brukar alltid tvätta bort jorden och förvara dem i kylskåpet, men inte i lådorna längst ned. Placera dem istället på ett hyllplan i mitten, inte för nära kylskåpets väggar där det lätt bildas kondens. Ljus och fukt är potatisens värsta fiende.

Har potatisen gröna fläckar, som bildas av ämnet solanin, räcker det inte med att skära bort den skadade biten, hela potatisen bör kasseras.

Efter alla år i butiken har Magnus många historier att berätta.

– En privat kund kom in och ville köpa 200 kilo potatis, alltså en hel binge. Jag sa till honom att han aldrig skulle kunna äta upp allt innan de blev dåliga. Efter lite övertalning nöjde han sig med 5–6 kilo. Det hade varit synd om så mycket potatis hade behövt slängas.

Potatisexperten Magnus bästa sätt att avnjuta de älskade knölarna är, trots Färskpotatisens Dag, att tillaga ett riktigt gott mos. Grädde, mjölk, smör, salt och svartpeppar i lagom doser är hemligheten för att lyckas. Om det passar till midsommar­sillen är en helt annan fråga.

Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Ekås egen brunchdrottning

Övernattade gryn och nybakat på menyn hos Danielle Staaf.

Läs mer


Kocken som lärde sig att plocka svamp på gymnasiet

Casper Berndtsson använder gärna svamp som smakförhöjare

Läs mer


Med fokus på helhet och glädje

Tennistränaren som vill skynda långsamt med talangerna

Läs mer


Polisen som vill bygga broar

Nadim Ghazale bär uniformen med stolthet

Läs mer


Mattanterna från Bollebygdskolan minns tillbaka

”Det är alla underbara skolbarn vi minns mest och bäst."

Läs mer


Naprapaten från OS i Nagano

”Jag korrigerar muskler och leder, som att trimma en motor"

Läs mer


Född kräftfiskare – Urban Hermansson håller familjetraditionen levande

Läs mer


Ulla-Karins lott i livet – stortrivs i grönskan på Almenäs koloniområde

Läs mer


I Gäsene är korna hjältarna

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen