AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Född kräftfiskare – Urban Hermansson håller familjetraditionen levande


Cityredaktionen 2020-07-27


Urban Hermansson fiskade kräftor innan han kunde gå. Redan som bebis var han med sina föräldrar vid ån, även fast han så klart fick följa själva fisket från sidan.
– Mina första minnen från kräftfiske har jag från när jag var kanske 5–6 år gammal. Det är en känsla av mys. Det var en speciell stämning, med människor överallt längs Ätran. Det spelade ingen roll vilket väder det var – folk var ute och fiskade. Jag minns särskilt en gång när jag tio. Det var riktigt hemskt väder med åska och regn. Vi hade spänt upp plastskynken under en gran, det var ju idiotiskt att sitta där. Tänk om det hade kommit en blixt!
Kräftfisket har varit med genom hela Urbans liv, och det är knappast något han planerar att sluta med.
– Jag tycker det är alldeles för roligt. Jag gillar allt med kräftfisket. Dessutom är det en familjetradition. Jag har alltid fiskat med mina föräldrar och när jag och min fru fick vår dotter så kom hon med också, från att hon bara var några månader gammal. Än idag så är hon med oss vid varje kräftpremiär. Ska du med, frågar jag. Det är klart, säger hon.

Att fiska kräftor är ett kvällsjobb. Runda burar med tygnät, så kallade mjärdar, prepareras med bete och sänks ner i vattnet. Sedan är det bara att vänta.
– Efter en till en och en halv timme ungefär är det dags att vittja. Då lyfter man helt enkelt upp mjärdarna och tömmer dem på kräftor. Men alla som är under 11 centimeter måste tillbaka i vattnet. De får växa till sig till nästa år istället.
Men vad gör man egentligen medan man väntar på att kräftorna ska lockas till betet?
– Då sitter man och pratar och äter mackor. Nån granne kanske kommer och tjötar lite. Och så har man fika med sig också. Jag tycker att tiden går fort. Sen är det alltid bilar som kör förbi och tutar, jag känner många där jag fiskar i Sexdrega. Samtidigt är det stor skillnad mot hur det var på 70- och 80-talet. Då var det folk överallt både längs ån och i samhället i Sexdrega. Det kom fiskhandlare från Borås, Göteborg, Falkenberg och Varberg som stod och väntade på att få handla kräftor av oss fiskare. Men inget fick säljas förrän klockan tolv på natten.
Urban var med på tiden när det var gott om flodkräftor i de svenska vattnen. Men den största skillnaden på de gamla inhemska kräftorna och den inplanterade signalkräftan har inget med smaken att göra. Åtminstone inte om du frågar Urban.
– Signalkräftor är mycket glupskare än flodkräftor. Ibland när man lyfter upp mjärdarna så kan betet vara helt slut. Det hände inte på flodkräftornas tid. Det är faktiskt rätt kul att titta när mjärdarna ligger på grundare vatten. När det fanns flodkräftor såg man hur försiktigt de närmade sig betet medan signalkräftorna kör gasen i botten och går rakt på.
En klassisk fråga är om det är insjökräfta eller havskräfta som är godast. Urban har svaret även här.
– Måste jag välja tar jag insjökräftan. Det är jag uppvuxen med och gillar. En släkting från Göteborg tyckte att havskräftor var det bästa som fanns. Men han fick smaka på våra insjökräftor och sa att ”det var fasen vad dom var goda”. Så jag tror faktiskt att han ändrade sig.

Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Ekås egen brunchdrottning

Övernattade gryn och nybakat på menyn hos Danielle Staaf.

Läs mer


Kocken som lärde sig att plocka svamp på gymnasiet

Casper Berndtsson använder gärna svamp som smakförhöjare

Läs mer


Med fokus på helhet och glädje

Tennistränaren som vill skynda långsamt med talangerna

Läs mer


Polisen som vill bygga broar

Nadim Ghazale bär uniformen med stolthet

Läs mer


Mattanterna från Bollebygdskolan minns tillbaka

”Det är alla underbara skolbarn vi minns mest och bäst."

Läs mer


Naprapaten från OS i Nagano

”Jag korrigerar muskler och leder, som att trimma en motor"

Läs mer


Född kräftfiskare – Urban Hermansson håller familjetraditionen levande

Läs mer


Ulla-Karins lott i livet – stortrivs i grönskan på Almenäs koloniområde

Läs mer


I Gäsene är korna hjältarna

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen