AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Familjen Wiklund håller traditionerna vid liv även i annorlunda tider


Cityredaktionen 2020-06-15


Få svenska högtider är så präglade av traditioner som midsommar. Det är blommiga kransar, små grodor och många sorters sill. Samtidigt vet vi ganska lite om ursprunget till vårt firande. Det är sannolikt att allt började med hyllningen av sommarsolståndet, och högst troligt hade högtiden med fruktbarhet att göra. Den midsommar vi firar idag är däremot en salig blandning av gamla och nya traditioner. Något som även stämmer bra in på Cecilia Wiklunds firande.

– Sedan 20 år tillbaka ses vi fyra familjer hos våra vänner i Ulricehamn. Vi träffas före lunch och dukar fram en knytisbuffé. Alla har med sig några gamla favoriter som bara måste finnas på bordet, som olika sillar, gravad lax och köttbullar till barnen. Och så klart massor av färskpotatis.
Men vi ger också alltid plats för lite nya rätter som ändras från år till år.

Variation och nya inslag på matbordet till trots finns det en rätt som Cecilia aldrig kommer undan att göra. Räktårtan, som du hittar receptet på här intill.

– Haha, det finns alltid starka önskemål om den och jag gör den gärna. Den har en botten med lagrad ost, mjöl och smör som gräddas gyllenbrun. Sedan toppar jag med hårt vispad creme fraiche och dekorerar med färska räkor, citron, dill, krasse och gurka. Jag minns inte när jag åt den första gången, men det måste ha varit någon gång på 80-talet och att jag sedan bad om receptet. Jag har det nedskrivet på ett vykort.

Efter lunchen bär det av till UIF-stugan i Ulricehamn där Ulricehamnsbygdens folkdanslag arrangerar ett klassiskt midsommarfirande med sång och dans runt midsommarstången.

– Det är riktig gammeldans och när våra barn var yngre uppträdde de och dansade oxdansen. Men inte längre. Nu är det bara vi pinsamma mammor som är med.

En aktivitet där ungdomarna har en större roll är istället den efterföljande femkampen.

– När vi kommer tillbaka från dansen runt stången så är det obligatorisk jordgubbs­tårta med kaffe innan vi har femkamp. Det är olika grenar varje år, men något som alltid brukar stå på schemat är stövelkastning.

Variation inom givna ramar är också någonting som präglar kvällsmaten. Sedan några år tillbaka är det alltid grillspett som står på menyn för kvällen, men varje familj bidrar med sin egen anrättning.

– Vi har en Facebookgrupp där vi bestämmer vilken typ grillspett varje familj ska ta med sig, med tillhörande såser och röror. Det är smidigt att grilla och samtidigt är det roligt att smaka på olika sorters kött. Struts har blivit en favorit. Till spetten tar vi den överblivna färskpotatisen från lunchen och gör potatissallad på.

Under samtalet med Cecilia är det tydligt att traditioner är viktiga för henne. Men vad är det egentligen som är så tilltalande med att i praktiken göra samma sak, med samma människor, år efter år?

– Jag har jättemånga traditioner och trivs med det. Det finns de som förknippar högtider med ångest, men vi vet alltid vad vi ska göra och med vilka. Och vet man det har man också något att längta efter.

I år är det däremot mycket som inte är sig likt. Coronaviruset har ritat om spelreglerna för hur ett midsommarfirande får se ut, och det är förstås inte aktuellt med något stort firande vid UIF-stugan.

– Vi har pratat om att vi kommer att sitta ute oavsett väder. Sen kanske vi får fixa en egen midsommarstång. Eller i värsta fall får vi dansa runt äppelträdet.


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Ekås egen brunchdrottning

Övernattade gryn och nybakat på menyn hos Danielle Staaf.

Läs mer


Kocken som lärde sig att plocka svamp på gymnasiet

Casper Berndtsson använder gärna svamp som smakförhöjare

Läs mer


Med fokus på helhet och glädje

Tennistränaren som vill skynda långsamt med talangerna

Läs mer


Polisen som vill bygga broar

Nadim Ghazale bär uniformen med stolthet

Läs mer


Mattanterna från Bollebygdskolan minns tillbaka

”Det är alla underbara skolbarn vi minns mest och bäst."

Läs mer


Naprapaten från OS i Nagano

”Jag korrigerar muskler och leder, som att trimma en motor"

Läs mer


Född kräftfiskare – Urban Hermansson håller familjetraditionen levande

Läs mer


Ulla-Karins lott i livet – stortrivs i grönskan på Almenäs koloniområde

Läs mer


I Gäsene är korna hjältarna

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen