AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Han forskar för cancerpatienternas bästa


City Redaktion 2019-10-07


När man skänker pengar till stiftelsen Borås Cancerfond ser man till att cancerpatienter på Södra Älvsborgs Sjukhus får bättre framtidsutsikter. Pengarna går nästan helt oavkortat till forskning, utbildning och utveckling som berör cancerdrabbade inom Borås, Alingsås och Skene. Och stiftelsen gör stor skillnad. Det kan överläkaren och docenten Ulf-Henrik Mellqvist intyga.

Ulf-Henrik Mellqvist arbetar både som forskare och överläkare på SÄS.

– Det blir väl hälften kliniskt arbete, och hälften forskning för min del, säger han, och lägger till att det känns viktigt att inte förlora kontakten med det ”vardagliga” läkararbetet.

Vi träffar honom i korridoren på sjunde våningen, avdelningen för blodcancer och tumörer. Längst bort i korridoren syns en inglasad balkong med utsikt över staden.

– Patienterna genomgår cellgifts­behandling på den här våningen, det betyder att de löper stor infektionsrisk. De kan alltså inte vistas utomhus. Det var därför vi såg till att bygga en inglasad balkong, så att patienterna ska kunna komma bort från sina rum, få en känsla av att vara ute, och ändå inte löpa någon risk för att få en infektion.  

Med hjälp av cancerstiftelserna har flera viktiga studier kunnat finansieras. En där Borås Cancerfond haft en stor och viktig roll är en studie som gjorts om sjukdomen myelom. Myelom är en obotlig blod­cancersjukdom som tidigare haft väldigt dålig prognos. Det kom en mängd nya läkemedelsalternativ, så olika kombinationer och doseringsalternativ behövde prövas för att se vilka som gav bäst effekt.

Studierna gav goda resultat.

– Många som får myelom ­klarar sig mycket bättre idag jämfört med tidigare. För en del patienter blir det här mer som en kronisk sjukdom.  

Eftersom forskningsresultaten för myelom har varit så lyckade har SÄS i år fått anslag från Borås Cancerfond för att fortsätta med förlängda patientstudier inom området.

– Det har alltså gått så bra för såpass många patienter att vi behöver följa dem längre, berättar Ulf-Henrik.

– Ett annat konkret exempel, som också gäller myelom, var nära våra studier ledde till en förändring av behandlingsrutinerna i hela Sverige. Från att patienterna låg inne i fyra dagar vid fyra tillfällen för behandling kunde de gå över till tre mottagnings­besök. Det hade vi inte kunnat göra utan pengar från stiftelsen.

Borås Cancerfond finns till för att hjälpa cancervården på SÄS och Alingsås lasarett så mycket som möjligt. Det betyder att de ger anslag till sjukhusen för att läkare ska kunna ta del av viktiga utbildningar och vetenskapliga möten – och ge stöd när studier behöver genomföras.

– En sak som jag även tycker är bra med lokala stiftelser, som Borås Cancerfond, är att de har små administrativa kostnader jämfört med större organisationer. Pengarna går bara till forskning, utbildning och utveckling, ingenting annat, säger Ulf-Henrik.

På SÄS har nyligen en ny klinisk ­prövningsenhet tillkommit, för att SÄS ska kunna bredda sin forskning.

– Främst betyder det att vi kan utöka forskningen inom cancersjukdomar, men också hjärt- och inflammatoriska tarm­sjukdomar, samt på sikt alla kliniska områden.

Klinisk prövning betyder att man testar den bästa behandlingen som finns nu, mot nya läkemedel eller behandlingsmetoder.

– Det är förstås inte så experimentellt som det låter. När man till exempel vill testa ett nytt läkemedel har man starka misstankar att det är minst lika bra som det befintliga.

Antingen bygger den kliniska prövningen på att ett företag har framställt nya läkemedel och vill få dem prövade, eller så bygger den på strikt akademiska studier.

– När det kommer till det akademiska kan det handla om att man vill se om det går reducera mängden doser, eller att man vill ta reda på genetiska markörer, som varför vissa patienter svarar på ett läkemedel medan andra inte gör det.

Ulf-Henrik Mellqvist kommer att vara medicinskt ansvarig för den kliniska prövningsenheten.

– Det betyder att jag kommer se till att vi under studierna håller oss till våra högsta prioriteter; att studierna ger största patientnytta och är helt patientsäkra.

 För att säkerställa kommer det i höst hållas kurser i i något som kallas GCP, Good Clinical Practice, för personalen som har kontakt med patienterna.

– Under GCP går man igenom vad som gäller under en prövning, som att man ska agera om man misstänker att ett preparat ger biverkningar, berättar Ulf-Henrik.

Att få patienter att vilja ställa upp i studierna är sällan ett problem.

– Det är fint att se att engagemanget för att ställa upp på prövningar är så stort. Människor känner nog att de vill bidra till att fler ska må bättre.

Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Han ska skida 90 kilometer i nattmörker

Håkan Axelsson åker nattvasan på fredag kväll

Läs mer


Fina fisken direkt från Island

I Bollebygd packar Grimsis färskfryst fisk av bästa kvalité

Läs mer


Testa konståkning på sportlovet

Borås konståkningsklubb bjuder in till prova på-träning.

Läs mer


Jenny vill göra boråsarna till ostproffs

”Osten har fått en mycket mer central roll i det vi äter”

Läs mer


Kyrkan som vill jobba för samhällets bästa


”Soppa, tvål och frälsning”. Så lyder Frälsningsarméns...

Läs mer


Musse fyller flaskorna med nypressad frukt

i Herrljunga tillverkas juicen på hantverksmässigt sätt.

Läs mer

Ann-Sofie fixade triathlon-utmaningen

Triathlon. En vansinnessport bara för elitidrottare. Eller?
Inte alls, faktiskt.
Det är Ann-Sofie Bylund ett utmärkt bevis på.

Läs mer


Julens rester får nytt liv i Lottas kök

Tänk nytt – och njut av smörrebröd, marmelad och italiensk kaka

Läs mer


Redo att roa i årets revy

Håll i er, Boråspolitiker!
På söndag är det premiär för årets nyårsrevy.

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen