AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Han ska skida 90 kilometer i nattmörker


Cityredaktionen 2020-02-24


Årets vasaloppsvecka är i full gång! I helgen som gick avgjordes bland annat Tjejvasan och Ungdomsvasan, och loppen avlöser varandra under veckan fram till söndag, när det klassiska 90-kilometersloppet ska avgöras.
Håkan Axelsson, ordförande i Borås Skidlöparklubb, har sju Vasalopp på meritlistan.
– Alla gånger utom en har jag varit bland de hundra bästa! En gång var jag först till Evertsberg, då får man det som kallas Bergspriset, så mitt namn står på stenen där uppe.
På fredag kväll ställer sig Håkan på startlinjen igen – men den här gången för att genomföra Nattvasan. Loppet går i det vanliga Vasaloppsspåret, med start klockan åtta på fredagskvällen. Det innebär att de 90 kilometerna körs genom skogen i ett kompakt mörker, med pannlampor och månens sken som enda ljuskälla. Nattvasan genomförs alltid i lag om två personer, och till skillnad från i de övriga loppen finns här bara en ­officiell vätske- och matstation. Övrig mat får man som åkare själv bära med sig.

Som om det inte är nog med nattens mörker har Håkan också en synnedsättning, som gör att han knappt ser någonting i mörker. Därför blir lagkompisen Ulf Högfeldts stöd extra viktigt.
– Han kommer köra framför mig, med en röd lampa på ryggen som jag kan navigera efter, berättar Håkan.
Vad har ni för mål tidsmässigt?
– Fem och en halv timme har vi sagt från början, men vi får nog revidera det nu när vi knappt kunnat träna skidåkning, säger Håkan.
Det räcker med en snabb blick ut över Borås Skidstadion för att förstå vad han menar. Det är slutet av januari när vi träffas men riktigt höstväder ute. En grånad plätt av snö ligger kvar på marken, men i övrigt är det lerig barmark. Hoppet lever om att kylan ska göra comeback, än är det ett par vintermånader kvar, men klart är att det inte har gått att träna fullt så mycket skidåkning som Håkan hade önskat.
– Men konditionen är inget problem, jag cyklar en hel del. Tekniken skulle vi däremot behöva träna mer, säger han.
Oftast cyklar Håkan inomhus på spinningcykel, men sommaren 2018 var han iväg på en riktig utmaning: Från Dubrovnik i Kroatien hem till Sandared. Det var kompisen Jan-Olof Falk som skulle cykla sträckan och tyckte att Håkan skulle haka på.
– Hur skulle det gå till, sa jag till honom, jag ser ju nästan inget, säger Håkan och skrattar.
Lösningen blev en tandemcykel. På den trampade de ungefär 12 mil om dagen, och totalt tog resan ungefär tre veckor. Äventyret gav mersmak:
– Nu i sommar pratar han om att vi ska cykla uppifrån Kiruna och hem...

Det är tomt på skidåkare på Borås Skidstadion den januarieftermiddag vi är där, men desto fler byggnadsarbetare syns till. De gamla barackerna på anläggningen ersätts inom kort med en ny, stor stadionbyggnad. I den ska det rymmas pistmaskin, kafeteria, värmestuga, omklädningsrum, vallabod och klubbrum för både Borås SK och Äspereds IF:s skidsektion.
Den nya anläggningen kommer bli ett stort lyft för både skidklubbarna och motionärerna, tror Håkan Axelsson. Intresset för skidåkning har ökat stort i Borås de senaste åren. Bara i Borås SK finns 150 barn och ungdomar i träningsverksamheten.
– Många av de stora åkarna kommer faktiskt från Götaland, säger Håkan, och nämner Borås SK:s egen Karl-Johan Westberg som exempel, liksom Ulricehamns IF:s Hanna Falk och Hestra-fostrade skidskytten Jesper Nelin.

Det är inte bara skidintresset som ökar, utan också konstsnökapaciteten. Idag finns 25 snökanoner på Borås Skidstadion, redo att spruta ur sig snö när temperaturen kryper nedåt. Problemet den här vintern har dock varit just temperaturen. Det har helt enkelt inte varit kallt nog för att tillverka snö, och därför har det blivit mer barmarksträning än vanligt för åkarna.
Nästa år arrangerar Borås, som sydligaste kommun hittills, SM-veckan vinter. Många grenar, som konståkning, bowling och vattenpolo, avgörs inomhus, men för längdskidåkningen krävs förstås en del snö. Trots den grå vintern i år är Håkan Axelsson hoppfull inför tävlingarna.
– Det kommer nästan aldrig två såna här milda vintrar på rad, säger han.
Inför SM kommer spåren delvis dras om och få nya riktningar. Håkan pekar och berättar hur spåren kommer slingra sig genom Ymerskogen för att till slut komma tillbaka till skidstadion, där upploppet läggs i svag uppförsbacke.
– Förut har vårt upplopp sluttat nedåt, då har man kunnat bli frånåkt på slutet. Lutar det svagt uppför blir det ett mer rättvist upplopp.
Skidförbundet har varit på anläggningen och tittat och mätt. Lutning, spårbredd och kupering ska vara enhetligt med andra banor i landet, så gott det går efter naturens förutsättningar. De nya spåren blir också godkända av FIS, internationella skidförbundet. Det innebär att anläggningen skulle kunna vara värd för världscuptävlingar, precis som Lassalyckan i Ulricehamn 2017, 2019 och 2021. En folkfest som skulle kunna dra många tusen åskådare upp till Ymer-terrängen, tror Håkan. De nya spåren kommer gå i en slinga så att publiken kan hänga med längs varvet och se åkarna vid flera tillfällen.

Det är mycket på gång för Borås skidentusiaster, alltså, men får Håkan drömma fritt vill han ha ännu mer:
– Jag har en dröm om att bygga en skidskyttevall. Det finns plats här för en skyttevall, och skidskytte är en väldigt rolig sport. Då skulle vi få dubbelt så många ungdomar som tränar här!


Tipsa en vän     Skriv ut



Vinjett Profilen


Textilföretaget utan textilier

Marie såg två problem i textilbranschen – Startade företaget som löser dem båda

Läs mer


Så firar Patrick på Saint Patrick’s Day

Bytte Irland mot Skene för snart 50 år sedan

Läs mer


Ärtan är hjälten i vegokorvarna

Peas of heaven skapar moderna produkter på traditionellt vis

Läs mer


Ida och Frida rycker ut när olyckan är framme

De är södra älvsborgs enda kvinnliga heltidsbrandmän

Läs mer


Han ska skida 90 kilometer i nattmörker

Håkan Axelsson åker nattvasan på fredag kväll

Läs mer


Fina fisken direkt från Island

I Bollebygd packar Grimsis färskfryst fisk av bästa kvalité

Läs mer


Testa konståkning på sportlovet

Borås konståkningsklubb bjuder in till prova på-träning.

Läs mer


Jenny vill göra boråsarna till ostproffs

”Osten har fått en mycket mer central roll i det vi äter”

Läs mer


Kyrkan som vill jobba för samhällets bästa


”Soppa, tvål och frälsning”. Så lyder Frälsningsarméns...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen