AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

I Gäsene är korna hjältarna


Cityredaktionen 2020-07-20


Det är en varm sommardag när vi besöker en av gårdarna i Gäsene härad. Den och 22 andra, av varierande storlek, tillhör landets minsta mejeriförening – Gäsene Mejeri. En ekonomisk förening ägd av de ­lokala bönderna. Här kan vi tala om lokalproducerat, ingen gård ligger längre bort än 25 minuter från mejeriet.
– Hos oss är alla lika viktiga, det spelar ingen roll om du har 500 kor eller 20, som medlem har du en röst, säger Kjell-Åke Karlsson, ägare av föreningens största gård och som i år firar 30 år som mjölkbonde.
Mejeriet har legat i Ljung (i Gäsene härad) sedan starten 1931. Reglerna för bönderna är desamma idag som då, för att vara kvalificerad måste gården ligga i samma härad.

All mjölk som produceras av bönderna i föreningen går till Gäsene Mejeri. Totalt cirka 80 000 liter varje dag, året runt. Det räcker till cirka 8 000 kilo ost, till exempel storsäljaren Bondmoran, Gäsene Special och Minimunk.
– Vi mjölkar korna tre gången om dagen, morgon, middag och kväll. Varje pass ger ungefär 7 000 liter, så totalt blir det drygt 20 000 liter om dagen från min gård.
Mjölkningen sker halvautomatiskt i en stor karusell som rymmer 40 kor samtidigt. Korna står lugnt och stilla och äter medan karusellen sakta snurrar runt samtidigt som de mjölkas, ett varv som tar cirka 12 minuter.

Att vara ko på Kjell-Åkes gård verkar vara ett behagligt liv. Går de inte fritt på de vackra naturbetesmarkerna så befinner de sig inne i de stora, luftiga stallarna. I ett av dem finns en upphöjning i mitten där mjuk sand ligger utspridd.
– Det är ett sterilt material som formar sig efter kons kropp och minskar risken för tryckskador på olika kroppsdelar när den ligger ned.
Från taket, på några ställen, hänger en roterande mjuk borste. Där under kan korna ställa sig när de vill bli kliade på ryggen. Korna är värda all omvårdnad förklarar Kjell-Åke, en ko förbrukar lika mycket energi under en dag som en människa gör under två maratonlopp.
Korna är lite som hjältar i Gäsene härad. Betande djur och egen foderproduktion har gjort att Gäsenetrakten är ett öppet landskap med stor biologisk mångfald. En äkta landsbygd med både stora och små mjölkgårdar, drivna av entreprenörer som vågar satsa på kor och mjölk, trots utmaningar i världen. De öppna landskapen och den biologiska mångfalden skapar de bästa förutsättningarna för korna och för själva mjölkproduktionen. Mer lokalt än så här blir det inte för alla som bor i Borås med omnejd.

Gäsene Mejeri förädlar mjölken till olika sorters ostar, ystade på hundra procent svensk mjölk från Gäsene härad. Men det här med vad som är svenskt eller inte råder det delade meningar om.
– Så kallade ”svenska” ostar kan vara tillverkade av dansk, tysk eller holländsk mjölk, så det gäller att läsa noga på förpackningen vad som gäller om det är svensk ost tillverkad av svensk mjölk du vill ha. Idag är det lätt att bli lurad av svenskklingande namn på såväl företag som ostar.
Alldeles bredvid mejeriet finns en gårdsbutik med stora delar av ostsortimentet. Hit kommer busslaster med turister och andra besökare. Bondmoran är storsäljaren men samma dag vi är på besök visar Peter Edqvist, marknadsansvarig på företaget, stolt upp en nyhet – grillosten, den svenska varianten av halloumi.

Gäsene Mejeri har nyligen tagit fram sin hållbarhetsplan. Ett dokument som säkerställer att de gör rätt saker med rätt prioritering idag och framåt.
– Målsättningen är att vi innan utgången av 2030, alltså till vårt 100-årsjubileum 2031, ska erbjuda koldioxidneutral ost, berättar Claes Persson, VD på Gäsene Mejeri.
Företaget har fler utmaningar. Den största är att utveckla förpackningarna i en mer hållbar riktning. Målet är att 2022 ha framme en materialåtervinningsbar ostförpackning och en fossilfri till 2030. Naturligtvis med bibehållen ostkvalitet. Det lilla mejeriet spänner bågen och har stora framtidsplaner.
– Folk i branschen brukar säga att vi är som humlan, vi flyger för vi vet inte att vi inte kan. Men faktum är att vår mjölk­produktion ökar medan den i övriga landet minskar.

Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Ekås egen brunchdrottning

Övernattade gryn och nybakat på menyn hos Danielle Staaf.

Läs mer


Kocken som lärde sig att plocka svamp på gymnasiet

Casper Berndtsson använder gärna svamp som smakförhöjare

Läs mer


Med fokus på helhet och glädje

Tennistränaren som vill skynda långsamt med talangerna

Läs mer


Polisen som vill bygga broar

Nadim Ghazale bär uniformen med stolthet

Läs mer


Mattanterna från Bollebygdskolan minns tillbaka

”Det är alla underbara skolbarn vi minns mest och bäst."

Läs mer


Naprapaten från OS i Nagano

”Jag korrigerar muskler och leder, som att trimma en motor"

Läs mer


Född kräftfiskare – Urban Hermansson håller familjetraditionen levande

Läs mer


Ulla-Karins lott i livet – stortrivs i grönskan på Almenäs koloniområde

Läs mer


I Gäsene är korna hjältarna

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen