AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Jenny vill göra boråsarna till ostproffs


Cityredaktionen 2020-02-03


I kylrummet på Hugo Ericson Ost är det lätt att bli frestad. På de många hyllplanen samsas ostar med namn som klingar franskt, tyskt, italienskt, holländskt och spanskt. En hel del engelska och schweiziska sorter syns också. Ja, nästan halva Europa känns representerat här inne i de anrika lokalerna på Nääs Fabriker.

Dessutom ligger stora hjul av svenska ostfavoriter som Präst och Grevé prydligt uppradade. De har lagrats till olika mognadsnivåer på Hugo Ericsons ostlager i Bredöl, ute på ”schlätta” en bit norr om Nossebro, och är nu redo att levereras ut till butiker runt om i Sverige.

De första steget till vad som skulle komma att bli Hugo Ericson Ost togs redan 1888, när lanthandlaren Johan Bernt Andersson skaffade sig en butiksplats i saluhallen som vid den tiden byggdes i Göteborg.

1931 tog hans 17-åriga barnbarn Hugo Ericson över verksamheten, startade fler butiker och öppnade ostlagret i Bredöl. Företagets nuvarande vd Jenny Svensson, som är barnbarn till Hugo Ericson, är alltså femte generationen i ostfamiljen.

Idag står företaget på tre ben: De mognadslagrar svensk ost på ostlagret i Bredöl, de importerar kvalitetsostar från Europa och de driver delikatessbutiker i Göteborgstrakten.

Svenskarna äter allt mer ost, berättar Jenny.

– Osten har fått en mycket mer central roll i det vi äter. Förr serverade man ost efter varmrätten, men idag äter vi gärna ost- och charktallrik som en hel måltid en fredagkväll. Eller så ställer vi fram det som en plocktallrik när gästerna kommer, säger hon.

Det blir ett socialt ätande, som Jenny tror är en trend i tiden. Hon tycker sig också ha märkt att 70- och 90-talets sociala trendrätter fondue och raclette, där ju den smälta osten har en central roll, är tillbaka i finrummet.

Med ökad konsumtion kommer också ett ökat intresse, till Jennys stora glädje. Hon brinner för att sprida sin kunskap till ost, och ordnar både ost- och vinprovningar för privatpersoner och ostutbildningar för butikspersonal. Flera medarbetare i Citybutikernas delikatessavdelningar har varit på kurs hos Jenny, exempelvis.

– Svenskar är hungriga på information! Vi vill inte bara köpa Gruyère längre, utan kanske en lagrad Gruyère, säger Jenny.

I år vill hon sprida sin kunskap ännu ett steg, nu till Citybladets läsare. Sex gånger under året kommer Hugo Ericsons Ostskola ta plats i tidningen.

Varje tillfälle ska en “ostfamilj” stå i centrum i ostskolan. Totalt finns det sex stycken: Färskost, hårdost, getost, vitmögelost, kittost och blåmögelost. Ostskolan kommer vara säsongsanpassad – getost tycker vi exempelvis om att äta när våren närmar sig, och mögelostarna är mer juliga. Nu på vintern, i årets första ostskola, kommer hårdosten stå i fokus.

– Hårda ostar kommer ofta från länder och platser där det är kallt. Gruyère och Emmentaler kommer till exempel alltid från Schweiz medans Comté och Morbier kommer från franska alperna. Våra svenska ostar påminner en hel del om dessa ostarna.
 
Har du någon egen absolut favorit bland alla ostar?

– Jag tycker att Camembert är väldigt gott. Just nu plockar jag gärna fram gröna oliver, Camembert, Comté och lite god korv som jag äter ihop med ett glas Pinot noir eller Riesling.
En annan vinnande kombination enligt Jenny – som kanske verkar lite otippad vid en första anblick – är getost, avokado, mango, koriander och chili.

– Getosten är både fet och syrlig vilket passar väldigt bra med sötman från mangon. Jag äter det ihop med räkor, lax eller kyckling.

Ytterligare ett tips från Jenny när man äter rätter med smält ost, som kan upplevas feta, är att tillsätta syra. Ett syrligt vin, inlagda cornichons eller syltlökar är bra exempel.

Vad gillar boråsarna? Har ni några särskilda storsäljare på City?

Jenny ropar dit kollegan Elisabeth, som är den som har koll på Borås-leveranserna.

– Boråsarna verkar gilla Brebirousse, en mjuk fårost från Frankrike. Även Vacherousse, som kommer från samma trakt men görs på komjölk, är populär. De levererar vi till alla fyra Citybutikerna. Och så förstås Brie och Gruyère, det är ostar som många gillar, säger hon.


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Vedeldad bastu och smörstekt vitkål

I den finska matkulturen handlar allt om att våga testa.

Läs mer


28 år som vegetarian – för Florence är det mer än bara en trend

Under barndomen i Ulricehamn var Florence och hennes bror de enda vegetarianerna på skolan. Då var maten som erbjöds ofta ganska torftig och tråkig – idag är utbudet ett helt annat.

Läs mer


En äppelmust ska vara söt, syrlig och sval

Anton Björkman pressar äppelmust på släktgården

Läs mer


Ekås egen brunchdrottning

Övernattade gryn och nybakat på menyn hos Danielle Staaf.

Läs mer


Kocken som lärde sig att plocka svamp på gymnasiet

Casper Berndtsson använder gärna svamp som smakförhöjare

Läs mer


Med fokus på helhet och glädje

Tennistränaren som vill skynda långsamt med talangerna

Läs mer


Polisen som vill bygga broar

Nadim Ghazale bär uniformen med stolthet

Läs mer


Mattanterna från Bollebygdskolan minns tillbaka

”Det är alla underbara skolbarn vi minns mest och bäst."

Läs mer


Naprapaten från OS i Nagano

”Jag korrigerar muskler och leder, som att trimma en motor"

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen