AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Jim Ternander vill utbilda lagspelare för livet


Lars Josefsson 2019-09-02


Jim Ternander blev fotbollstränare av samma anledning som så många andra. När hans son Melwin ville börja spela behövdes det ledare till laget.

– Jag blir väldigt lätt passionerad och vill ofta hjälpa. Här fanns det ett behov och jag tog initiativet och engagerade mig.

Just initiativ är ett återkommande ord under vårt samtal. Hans ledarskap bygger på att skapa en kultur där man stöttar varandra i alla lägen. Spelarna ska få med sig värderingar, inställningar och en attityd som de har nytta av även som vuxna. Tanken är att det ska hjälpa individerna att våga hitta lösningarna själva – oavsett om det är på fotbollsplanen eller i arbetslivet. 

– Man känner igen ett bra lag på att spelarna lyfter och gör varandra bättre. När jag ser våra killar uppträda så på planen är det beviset på att vi lyckats. Tyvärr möter vi ibland lag som gör precis tvärtom. Spelarna gestikulerar mot varandra och klagar. Då blir det knappast bättre vid nästa passning. Självförtroendet går snabbt neråt, och det gäller i lika hög grad för vuxna som för barn.

Att Jim säger vi istället för jag är ingen tillfällighet. Han är noga med att poängtera att han är en del av ett tränarteam, där han ihop med kollegorna Magnus och Kenneth jobbar ideellt med Dalsjöfors P14-lag. Tillsammans har de arbetat sedan dag ett för att bygga ett lag där tillhörighet och bekräftelse är ledorden.

– Vi har pratat med grabbarna sedan de var små om hur man beter sig mot varandra och vi underhåller det hela tiden. De gör att de känner sig trygga. När killarna trivs och är avslappnade kan de prestera utifrån sitt bästa.

Vi sitter på en träbänk bredvid elvamannaplanen på Gårdavallen i Dalsjöfors. Det är här de har format tjugofem unga pojkar till ett lag. Som springer för varandra, som peppar varandra, som vinner och förlorar tillsammans. Jim blickar ut över anläggningen samtidigt som han berättar med stor entusiasm om sin syn fotboll och ledarskap, men också vilken viktig roll föreningslivet har för samhället i stort.

– Vi ledare som är aktiva inom föreningslivet, oavsett vilken sport eller sysselsättning det handlar om, har en så viktig roll. Många saker i livet gör barnen för att de måste, men hit kommer de av egen vilja. Och är du här för att du vill är det också lättare för oss ledare att ställa krav. Jag tycker faktiskt att barn och ungdomar behöver regler och värderingar att förhålla sig till. De har inte den referensramen själva alla gånger. Och det är vår uppgift att hjälpa dem. När vi går igenom en övning ska alla lyssna – inte för vår skull – utan för varandra. Om nån flamsar iväg så förstör han för sina lagkompisar.

På andra sidan reglerna finns friheten. När laget vet vad som förväntas av dem och hur de ska bete sig mot varandra på träning och match, kan resten släppas väldigt fritt. Då hittar spelarna lösningarna själva, menar Jim.

Det är tydligt att han ser sitt uppdrag som ungdomstränare som något mycket större än bara fotboll. När han får frågan om hur han vill bli ihågkommen av sina spelare är det inte sig själv han vill fokusera på.

– Jag ser hellre att de tänker på sin tid i laget och hur roligt de hade som grupp. Vi tränare ska finnas i periferin. Om 30 år hoppas jag att när killarna i laget stöter på varandra på stan så går de fram och hälsar och kollar läget.

 

Efter en lång stunds diskussion om mjuka värden, vi-känsla och att ha roligt tillsammans måste frågan komma. Är det viktigt att vinna?

– Ja, det är viktigt. Jag är en tävlingsmänniska, jag kan inte säga annat. Men om killarna förlorar efter att vi gjort en match där vi spelat fantastisk fotboll och gjort vårt bästa så gör det inget. Det hände häromdan faktiskt. Vi släppte in några mål i snabb följd tidigt i matchen. Då är det lätt att man kroknar. Just det pratade vi om i halvtidsvilan. Att kämpa och visa rätt inställning. Men du kan inte be ett lag om det om inte grunden finns där. Nu blev det en riktig scenförändring till nästa halvlek. Vi lyckades arbeta oss in i matchen, hämta in två mål och pressa motståndarna ända in i slutet. Vi vann inte, men vi gjorde en riktigt bra insats.

På ett sätt finns det också en vinst i förlusten. Att möta motgångar genom idrotten blir en viktig förberedelse för livet i stort.

– De kommer att få motgångar där också. Då handlar det om att resa sig igen. Det är kul om vi kan lära grabbarna det.

Viljan att vinna är stark, men får aldrig ta överhanden, fortsätter Jim.

– Som tränare måste vi se alla spelare i laget, oavsett nivå. Något som vi pratar mycket om är ”så många som möjligt, så länge som möjligt”. Det handlar om att hålla kvar ungdomarna i idrotten. Då måste vi skapa en miljö där alla känner att de utvecklas utifrån sin egen nivå.

Det innehär däremot inte att dela in spelarna efter spelnivå. Då faller lagandan direkt, menar Jim.

– På träningar och övningar är det viktigt att rulla runt. Det ska alltid vara rörelse och aldrig köbildning. Konsekvensen blir att alla får träna med alla. De som är längst fram med sin fotboll får alltså både spela med varandra, precis som de också får spela med de som har en bit kvar innan de är ikapp. Sen pratar vi med varje spelare och bygger upp dem efter deras förutsättningar och vad de behöver träna mer på.

Jim lyfter också gärna föräldrarnas betydelse för spelarnas utveckling.

– Något av det viktigaste är stöttning hemifrån men utan press. Vilket, som allt annat, är en balansgång för alla föräldrar. Vi har tur som har ett lag med föräldrar som stöttar i alla lägen.

Jim kan fortsätta att prata om idrott och ledarskap en bra stund till, men här måste vi sätta punkt. Precis som de flesta ledare inom det svenska föreningslivet har han nämligen ett ordinarie arbete också. Det är dit han skyndar nu.


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Han ska skida 90 kilometer i nattmörker

Håkan Axelsson åker nattvasan på fredag kväll

Läs mer


Fina fisken direkt från Island

I Bollebygd packar Grimsis färskfryst fisk av bästa kvalité

Läs mer


Testa konståkning på sportlovet

Borås konståkningsklubb bjuder in till prova på-träning.

Läs mer


Jenny vill göra boråsarna till ostproffs

”Osten har fått en mycket mer central roll i det vi äter”

Läs mer


Kyrkan som vill jobba för samhällets bästa


”Soppa, tvål och frälsning”. Så lyder Frälsningsarméns...

Läs mer


Musse fyller flaskorna med nypressad frukt

i Herrljunga tillverkas juicen på hantverksmässigt sätt.

Läs mer

Ann-Sofie fixade triathlon-utmaningen

Triathlon. En vansinnessport bara för elitidrottare. Eller?
Inte alls, faktiskt.
Det är Ann-Sofie Bylund ett utmärkt bevis på.

Läs mer


Julens rester får nytt liv i Lottas kök

Tänk nytt – och njut av smörrebröd, marmelad och italiensk kaka

Läs mer


Redo att roa i årets revy

Håll i er, Boråspolitiker!
På söndag är det premiär för årets nyårsrevy.

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen