AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Kräftfiskaren i Gingri hoppas på fulla burar

 


Sofia Thulin 2019-08-05


Äntligen kräfttider! En höjdpunkt på året för alla skaldjursälskare. Vilken sorts kräftor som läggs på faten brukar vara en smaksak. Frågar du Niklas Rydin är svaret självklart: De godaste finns i Gingri!


Han har fiskat
kräftor hela livet, och för tolv år sedan gjorde han verklighet av en barndomsdröm och grävde två kräft­dammar på sin egen mark.  


Under högsäsong levererar Niklas så mycket han kan av sin fångst till Fisk & Sånt, fiskbutiken bredvid City Knalleland. Pinfärskt och närproducerat! Han har också många privata kunder som återkommer år efter år. Han har aldrig annonserat, men ryktet verkar ha spridit sig. 


Egentligen finns
det ingen lagligt reglerad kräftpremiär längre. Regeln som styrde när kräftfisket

– Du får ju äta kräftor när du vill, men de allra flesta väntar till augusti och september. Kräftorna är bäst då, helt enkelt, säger Niklas Rydin.

 

Vi hälsar på i Gingri en varm sommar­förmiddag. Dammarna ligger nästintill spegelblanka och lugna, men under ytan gömmer sig tiotusentals kräftor i olika åldrar och storlekar. 


Kräftorna är ganska skygga djur och gör inget större väsen av sig. De trivs under stenar och i trånga skrymslen, speciellt när de ömsar skal, och håller sig därför gärna bland de tegelpannor Niklas fyllt botten på dammen med. 


Livet i dammen sköter sig själv på naturlig väg. Niklas tillför ingenting, varken fler kräftor eller föda till kräftorna. Istället äter kräftorna de växter som finns i vattnet, och i viss mån snäckor och andra små vattenlevande organismer. Vattnet fylls på när det regnar. Och när det är dags för fiske agnas burarna med egenfångad fisk för att locka in kräftorna. 


– Hade det funnits en ekolologisk stämpel på kräftor hade jag haft den. Det här är så nära ekologiskt man kan komma, konstaterar Niklas. 

 

Att ingenting tillförs i dammarna innebär också att vädrets makter har stor påverkan på livet under ytan, på gott och ont. 


–  Kräftorna gillar milda vintrar och varma somrar, berättar Niklas. 


Den rekordvarma sommaren ifjol uppskattades alltså av kräftorna, som lade yngel som aldrig förr. Värre var det vintern 2010. Kylan gjorde att isen låg på dammarna ända till början av maj, vilket gjorde att kräftorna fick brist på mat. Flera årskullar var nära att utplånas, och det tog nästan tre år innan stammen återhämtade sig. 

 

Nu under högsäsong vittjar Niklas burarna varje morgon. Han är oftast uppe redan vid femtiden, för att hinna en sväng till dammarna innan han stämplar in på sitt vanliga jobb. Då kollar han igenom de 60 burarna och ser hur många kräftor som krupit in under natten. De som är allt för små åker tillbaka i vattnet direkt, de övriga läggs i en större bur i dammen i väntan på att säljas. 


Genomsnittskräftan som fångas i Sverige är nånstans mellan 4 och 5 år gammal, och runt 10–15 centimeter lång. Den största Niklas fått upp var nästan 17 centimeter. Den åt han upp själv, men han tycker generellt att de äldre och större är lite för träiga i smaken. 

 

Yngsta sommarlovslediga dottern är med under intervjun. Hon lyfter upp kräftorna vant, men medger att det är lite läskigt eftersom de gärna bits. Hon har provat att äta kräftor, men tycker inte att det smakar något vidare. Den äldre dottern är däremot förtjust, liksom Niklas själv, förstås. 


– Jag älskar alla skaldjur! Jag äter även havskräftor och räkor, säger han.


Niklas håller inte kräftätandet begränsat till augusti och september, utan har alltid ett par kräftor på lager i frysen hemma i villan. Till julbordet plockar han exempelvis gärna upp ett par stycken. 

 

Hur kokas då kräftorna bäst, enligt en expert som Niklas?


– Jag använder farmors gamla recept. Salt, dill och socker. Vissa har öl i koket också, men jag tycker att det blir för beskt.


Hur äter du helst dina kräftor?


– Jag äter kräftor! Det finns ju väster­bottens­ostpaj och alla möjliga tillbehör, men jag är en sån som helst bara mölar i mig 20 stycken kräftor, säger han och skrattar.


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Han ska skida 90 kilometer i nattmörker

Håkan Axelsson åker nattvasan på fredag kväll

Läs mer


Fina fisken direkt från Island

I Bollebygd packar Grimsis färskfryst fisk av bästa kvalité

Läs mer


Testa konståkning på sportlovet

Borås konståkningsklubb bjuder in till prova på-träning.

Läs mer


Jenny vill göra boråsarna till ostproffs

”Osten har fått en mycket mer central roll i det vi äter”

Läs mer


Kyrkan som vill jobba för samhällets bästa


”Soppa, tvål och frälsning”. Så lyder Frälsningsarméns...

Läs mer


Musse fyller flaskorna med nypressad frukt

i Herrljunga tillverkas juicen på hantverksmässigt sätt.

Läs mer

Ann-Sofie fixade triathlon-utmaningen

Triathlon. En vansinnessport bara för elitidrottare. Eller?
Inte alls, faktiskt.
Det är Ann-Sofie Bylund ett utmärkt bevis på.

Läs mer


Julens rester får nytt liv i Lottas kök

Tänk nytt – och njut av smörrebröd, marmelad och italiensk kaka

Läs mer


Redo att roa i årets revy

Håll i er, Boråspolitiker!
På söndag är det premiär för årets nyårsrevy.

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen