AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Kyrkan som vill jobba för samhällets bästa


Cityredaktionen 2020-01-27


”Soppa, tvål och frälsning”. Så lyder Frälsningsarméns välkända gamla motto. 
Riktigt så specifik är inte verksamheten idag, men grundtanken finns kvar: Att hjälpa människor som har det tufft i livet. 
– Man kan vara behövande på många olika sätt, säger Marie Blomberg, som är kårledare i Frälsningsarmén i Borås tillsammans med sin man Mathias.
Många behöver förstås hjälp med de basala behoven: En tallrik mat, en kopp kaffe, hygienartiklar. Men det finns också ett stort behov och själavård och samtalsstöd, berättar Marie.  
– Ensamhet är ett av våra stora stora samhällsproblem idag. Vi vill vara en mötesplats för att bryta isolering, säger hon.

I Frälsningsarméns lokaler i centrala Borås är alla välkomna. Tidigare drev församlingen ett café i lokalerna, men sedan det stängdes i somras används lokalen istället som Öppen kyrka. Tre dagar i veckan står kyrkan öppen för den som vill komma in och få gemenskap, hjälp och kanske en macka. Marie, Mathias och de två anställda Gunilla Trygg och Lisbeth Östling finns till hands för den som vill lätta på hjärtat och prata om både små och stora frågor. 
– Många människor bär på någon slags längtan efter en tro. Och många behöver prata om livsfrågor, tror jag, säger Marie. 

På söndagar är det gudstjänst, då alla som är nyfikna är välkomna till kyrkan. 
– Vi vill göra det enkelt att komma in. Det finns inte så mycket regler, det är ingen risk att man sätter sig på “fel” sida i lokalen, exempelvis, säger Marie. 
Var fjärde vecka har gudstjänsten temat “Mätt och förlåten”. Precis som namnet antyder bjuds det på mat – soppa, förstås – och förutom predikan, bön och sånger bjuder församlingen också in till samtal i smågrupper. För vissa kan det vara nervöst i början, men det lättar ofta fort, säger Marie.
– Det är absolut inte något förhör, du ska inte behöva rapa upp namnen på alla apostlar, säger hon och skrattar.
– Vi brukar prata utefter en frågeställning. Vad tänker du när du hör ordet lovsång? Vad betyder nåd för dig? Den sortens frågor utgår vi ifrån. Det blir ofta väldigt fina samtal.

När vi besöker Frälsningsarmén en onsdagsförmiddag arbetas det för fullt i lokalen med att packa upp varor som skänkts av butiker i staden. Kaffe, toapapper och tvättmedel har kommit i dagens leverans, liksom bröd i stora mängder. Allt är fullt ätbart, men är sådant som butikerna av en eller annan anledning inte kan sälja. 
– Häromdagen fick vi in ananas till exempel, sådan där som normalt säljs i trepack. Någon hade öppnat plasten och tagit en burk, och då gick de två andra inte att sälja, berättar Marie, och konstaterar att det ibland nästan känns absurt att se hur mycket mat som blir över.

Den mat som Frälsningsarmén får donerad till sig går i första hand till kyrkans eget behov, som sopplunchen på “Mätt och förlåten” och så att den som kommer in till Öppen kyrka och är hungrig ska kunna få sig en smörgås och en kopp kaffe. 
Men snart blir det andra tider: Inom kort hoppas Frälsningsarmén att ihop med andra kyrkor i staden kunna öppna en så kallad social supermarket. Det är en butik där personer som lever i ekonomisk utsatthet ska kunna tilldelas ett medlemskap och handla till betydligt lägre priser än i den vanliga dagligvaruhandeln. 
Butiken är öppen även för andra, men den som inte har ett medlemskap får ­betala ett högre pris för varorna. Ett sätt både att hjälpa människor med svag ekonomi och att tillsammans minska mat­svinnet. 
Planen var att butiken skulle hamna på Norrby, men ett bygglovsbesked satte käppar i hjulet. Nu är det istället Frälsningsarméns lokaler i centrum som åtminstone tillfälligt blir matbutik. 


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Experten som hyllar Rocket, men föredrar mos

Fira Färskpotatisens Dag den 6 juni

Läs mer


Cityledaren som älskar folkfesten, pärlplattor och sitt pannben

Caroline Wallin om uppladdningen inför Kretsloppet

Läs mer


Ramadan går mot sitt slut – nu blir det fest!

Elmi är en av många boråsare som har fastat i en månad

Läs mer


Ambassadören för Kamomilla stad firar 17 maj

Göran Lohne om sina norska rötter

Läs mer


Ola grillar elektriskt i sommar

Bytte radhustomten mot lägenhet – men har sina knep för att få till röksmaken

Läs mer


Alla får vara med i scouternas gemenskap

Jonas Hellman har varit scout så gott som hela sitt liv. Idag leder han ungdomsgrupper med stort engagemang.

Läs mer


Maria hjälper dig att hitta rätt i bokhyllan

”Biblioteket har blivit så självklart att många glömmer bort det”

Läs mer


Elfsborgs nummer 7 återvänder som 24

Johan Larsson är tillbaka på Borås Arena

Läs mer


Påsktid är fisktid!

Laxen har en given plats på helgens buffé

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen