AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Maria hjälper dig att hitta rätt i bokhyllan


Cityredaktionen 2020-04-20


Egentligen skulle Maria Nordin blivit ingenjör. Ansökan till högskolan var så gott som klar. Men så fick hon ett infall och lade till ytterligare en utbildning på listan: Biblioteks- och informationsvetenskap.
Hon kom in, både på ingenjörsutbildningarna och på biblioteksutbildningen, och bestämde sig för den sistnämnda. Det lät ju spännande, tänkte hon.
Biblioteksutbildningen i Borås är Sveriges största, vilket gör att många med bibliotekariedrömmar flyttar hit från hela landet. I klassen var de flesta redan riktiga litteraturälskare, och Maria kände sig lite som en udda fågel i sammanhanget. Men hon insåg snart att hon var på helt rätt plats.
– Jag började jobba extra på högskolans bibliotek under studietiden, och kände direkt att det var helt rätt yrkesval. Jag gillar det sociala, och att kunna hjälpa till, säger hon.
Maria fick upp ögonen för böckernas värld under barn­domen, men intresset har pendlat fram och tillbaka under livet.
– Jag blev en läsare på mellanstadiet. På högstadiet var jag nog lite av en drömelev – jag var den som skrev tre bokrecensioner istället för en, säger hon och skrattar.
Men så kom tonåren, och som så många andra tappade Maria läsintresset.
– Idag tycker jag att ungdomslitteratur är jätteskoj! Jag tror att jag gillar det för att jag själv hoppade över det som ung, säger hon.
Maria hyllar utbudet som finns idag.
– Ungdomslitteraturen är sjukt bra nu för tiden, säger hon.
Hon brinner för att guida tonåringar till bra läsning, och tycker att det är viktigt att man väljer att läsa något på sin egen nivå, där man känner igen sig och kan ta till sig av texten.

Maria Nordin jobbar på Sandareds bibliotek. Det ligger mitt i centrum av samhället, granne med 7–9-skolan, och är ett integrerat folk- och skolbibliotek. Hit är alla välkomna, både elever och allmänhet. Det innebär ett brett spann av besökare, allt från de allra yngsta med sina föräldralediga mammor och pappor till de läsglada pensionärerna. På håltimmarna kommer ofta högstadieelever in.
– Vi är en öppen mötesplats för alla. Det är en så fin tanke, tycker jag, säger Maria.
Barn har ofta en naturlig relation till biblioteket, och besöker det regelbundet som en del i sin skolgång. Men därefter blir bibblan ibland lite bortglömd, har Maria märkt.
– Biblioteket har blivit så självklart att många glömmer bort det. Många återupptäcker biblioteket senare i livet, kanske som nyblivna föräldrar eller som pensionärer, säger hon.
Hon poängterar att biblioteket inte bara är till för bokälskare.
– Alla älskar inte att läsa. Vissa lyssnar mycket hellre. Vi försöker ha ett brett sortiment för alla, både böcker, tidskrifter och strömmade medier. Det är inte alla som har råd med strömningstjänster som Storytel och Netflix. Vi behövs verkligen.
– Och sen kan man faktiskt bli bok­älskare, man kanske bara inte hittat rätt genre, påpekar Maria.
Hon visar med handen mot hyllan med kokböcker.
– Man behöver ju inte vara en skön­litteraturläsare. Jag älskar att bläddra i fina kokböcker, till exempel. Det är inte alltid jag lagar något, men jag blir inspirerad av alla fina bilder.

Den rådande situationen med corona­viruset har tvingat många mötesplatser och verksamheter i samhället att stänga. Biblioteken är fortfarande öppna, men april månads aktiviteter är inställda. Nu i veckan skulle Världsbokdagen ha uppmärksammats stort på bibblan, men arrangemangen fick tyvärr ställas in.
Maria och hennes kollegor har märkt att utlåningen ökat på sistone. Kanske är det den ofrivilliga isoleringen som många tvingats till som har skapat ett större lässug. För den som inte vill trängas inomhus med andra finns sedan ett par veckor tillbaka möjligheten att beställa take away-påsar med böcker att hämta i entrén.

Hur mycket läser då en ­bibliotekarie på fritiden? Inte så mycket som man kanske kan tro. Maria ser till att ha bra koll på nyheter inom bokvärlden, omvärldsbevakning är viktigt, men är långt ifrån att hinna läsa allt som köps in till biblioteket.
Vad läser du helst?
– Jag är väldigt förtjust i Alex Schulman och Fredrik Backmans böcker. Jag gillar deras sätt att skriva. Det är svårt att sätta fingret på vad det är...
– Men jag gillar inte deckare och fantasy!
Ofta får Maria boktips till sig från bibliotekets besökare.
– Låntagarna tipsar när de lämnar tillbaka böckerna, de säger att ”den här borde du läsa”. Det tycker jag är så himla roligt! Några av de bästa böckerna jag läste förra året var faktiskt sådana tips, säger hon.


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Sommarfesternas sommarfest

Familjen Wiklund håller traditionerna vid liv även i annorlunda tider

Läs mer


Svenssonlivet går som en dans

Anders Svensson om livet efter spelarkarriären, den dansanta våren i Tv4, vad han lägger på grillen i sommar och vad han tror om Elfsborgs nya trupp.

Läs mer


Experten som hyllar Rocket, men föredrar mos

Fira Färskpotatisens Dag den 6 juni

Läs mer


Cityledaren som älskar folkfesten, pärlplattor och sitt pannben

Caroline Wallin om uppladdningen inför Kretsloppet

Läs mer


Ramadan går mot sitt slut – nu blir det fest!

Elmi är en av många boråsare som har fastat i en månad

Läs mer


Ambassadören för Kamomilla stad firar 17 maj

Göran Lohne om sina norska rötter

Läs mer


Ola grillar elektriskt i sommar

Bytte radhustomten mot lägenhet – men har sina knep för att få till röksmaken

Läs mer


Alla får vara med i scouternas gemenskap

Jonas Hellman har varit scout så gott som hela sitt liv. Idag leder han ungdomsgrupper med stort engagemang.

Läs mer


Maria hjälper dig att hitta rätt i bokhyllan

”Biblioteket har blivit så självklart att många glömmer bort det”

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen