AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Med fokus på helhet och glädje


Cityredaktionen 2020-08-31


Han började som tennistränare när han var 13 år. Nu, drygt 33 år senare, har han ett digert CV fyllt av möten med många av landets bästa tennisspelare och -ledare.

– Jag har haft många duktiga spelare, bl.a. Måns Dahlberg som just nu är landets bästa 17-åring. Tvåa är Leo Borg, Björn Borgs son, som faktiskt var nära att komma till klubben under våren men valde en annan klubb.

Till slut förde karriären Robert Almberg till Borås, sedan ett halvår tillbaka är han chefstränare för Elfsborg Tennis. Hans filosofi har varit densamma under alla år, det handlar om att se helheten och känna glädje.

Den egna tenniskarriären fick ett abrupt slut när han skadade armbåge och axel som tonåring. Då hade han varit utbytesstudent i USA, mött och vunnit över några av de bäst rankade spelarna där borta. Efter ett år i Sverige var tanken att han skulle åka tillbaka och gå på college, flera hörde av sig och erbjöd stipendium. Samtidigt gjorde de efterhängsna skadorna att han tappade lusten för tennis, men han skulle komma på bättre tankar.

– Jag hade börjat som tränare på helgerna redan som 13-åring så det var naturligt att jag skulle välja den vägen när min egen spelarkarriär tog slut, säger Robert.

En arbetskamrat på det företag han då arbetade på hjälpte honom att skriva det CV som gav honom jobbet som assisterande tränare i Mölndals Tennisklubb. Via ett antal klubbar, bland andra KLTK i Stockholm, Stabekk i Norge och Fair Play i Malmö, landade han under våren i Borås. Redan i början av 2000-talet var han nära att tacka ja till ett tränarjobb i stan. Att det blev Borås nu är han väldigt glad för.

– Jag har alltid sett Elfsborg som en klubb med potential, i den här stan känns det som att det går att skapa något bra. Det är faktiskt därför jag är här.

Robert gillar att bygga snarare än att förvalta. Han förklarar; att driva en tennisklubb är som att bygga ett hus, du måste först ha en stabil grund. Det handlar om att få med alla på resan, styrelser och kommittéer är viktiga för att helheten ska fungera. Han ser föreningen som en tårta där alla bitar är lika betydelsefulla.

– Jag vill bygga en miljö där alla känner tillhörighet och stolthet. För att lyckas är det hårt arbete och bra samarbete som är grunden. Vi har förutsättningarna och det finns väldigt många bra människor i föreningen.

Som chefstränare är Robert ansvarig för tävlingsspelarna (seniorer och juniorer) i klubben. För att hantera alla nivåer är spelarna indelade i olika grupper; internationellt, nationellt och regionalt – allt beroende på skicklighet och ambitioner.

– Indelningen görs i samråd med tränarna, men det är också upp till spelarna själva vilken nivå de vill ligga på.

Mycket handlar om mognad och utveckling. Spelare kan välja en lägre nivå för att sedan växla upp när de är redo. I slutändan handlar det om olika kravställningar.

– Många av de större tävlingarna ligger på helger, högtider och semestrar då andra kanske träffar släkt och vänner eller gör något annat kul. Det handlar om en prioritering. Vill någon tillhöra de internationella spelarna kanske en hel del måste försakas. Det finns familjer som säljer sina hus för att kunna prioritera sina barns tennis. Jag vet inte om det är sans och balans, men det är inte fel att ha drömmar. Samtidigt får du inte bli kvävd av tennisen. Det handlar om att hitta den nivå som känns bra för hela familjen.

Robert återkommer hela tiden till att finna och känna glädjen. Det ska vara kul att träffas, spela tennis och utvecklas.

– Hela tränarteamet ska se spelaren. Teamet; spelare, föräldrar och tränare måste vara som en väloljad kedja. Det handlar om att skynda långsamt och inte lägga för många, svåra uppgifter på spelaren, det kommer bara att skapa dåligt självförtroende. Där tror jag att många går fel. Det handlar om att checka av varje moment innan vi går vidare. Många försöker ta genvägar, men det går inte, jobbet måste göras. Jag har sett så många barn i 10-årsåldern som spelat tennis 10 timmar i veckan, av dem slutar nästan alla innan de är 16.

Robert har många skräckexempel på föräldrar som pressat sina barn till tårar. Å andra sidan, menar han, är det en fin avvägning. Som förälder måste du naturligtvis också pusha barnen ibland, men det måste alltid ske på barnets villkor.

Den stora padelvågen har också svept in över Elfsborg Tennis, något som Robert ser som mycket positivt. Inom kort byggs därför två tennisbanor om till tre padelbanor. Sedan tidigare finns redan badminton och boule i lokalerna.

– Ju mer människor i lokalerna desto härligare miljö. Sedan är det klart att allt som drar folk till anläggningen är bra för ekonomin. Att erbjuda fler sporter i föreningen ökar dessutom chanserna att behålla ungdomarna högre upp i åldrarna.

När det gäller hans förhållande till mat drar han lite på svaret. Men till slut kryper det fram att han gillar att botanisera i inspirerande matbutiker för att hitta den där speciella olivoljan eller lagrade osten. Men någon kung vid spisen är han inte.

– Jag står inte och lagar mat i timmar varje dag. Tvärtom, jag är den klassiska ungkarlen som går mycket på restaurang. Men min köttfärssås som får koka länge är en klassiker, och tacopajen faktiskt magisk enligt andra.

Det finns inte mycket mer att tillägga. Game, set and match.

Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Vedeldad bastu och smörstekt vitkål

I den finska matkulturen handlar allt om att våga testa.

Läs mer


28 år som vegetarian – för Florence är det mer än bara en trend

Under barndomen i Ulricehamn var Florence och hennes bror de enda vegetarianerna på skolan. Då var maten som erbjöds ofta ganska torftig och tråkig – idag är utbudet ett helt annat.

Läs mer


En äppelmust ska vara söt, syrlig och sval

Anton Björkman pressar äppelmust på släktgården

Läs mer


Ekås egen brunchdrottning

Övernattade gryn och nybakat på menyn hos Danielle Staaf.

Läs mer


Kocken som lärde sig att plocka svamp på gymnasiet

Casper Berndtsson använder gärna svamp som smakförhöjare

Läs mer


Med fokus på helhet och glädje

Tennistränaren som vill skynda långsamt med talangerna

Läs mer


Polisen som vill bygga broar

Nadim Ghazale bär uniformen med stolthet

Läs mer


Mattanterna från Bollebygdskolan minns tillbaka

”Det är alla underbara skolbarn vi minns mest och bäst."

Läs mer


Naprapaten från OS i Nagano

”Jag korrigerar muskler och leder, som att trimma en motor"

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen