AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Med stort hjärta för Rångedalas barn och unga


Lars Josefsson 2019-08-19


Det är dags för skolstart! Det betyder också startskottet för föräldraföreningarnas arbetsår.


I höst går Catharina Rengensjö in på sitt nionde år i Rångedalas föräldraförening. Hon engagerade sig när äldste sonen, nu 16 år gammal, började skolan, och sedan dess är hon fast.

 

Något slut på engagemanget  har hon inte i sikte.

 

– Nu börjar min minsta ettan, så det är många år kvar av karriären, säger hon med ett leende.

 

Föräldraföreningen består av engagerade föräldrar som jobbar för att barnen i samhället ska få en så bra skolgång som möjligt. Catharina berättar att föräldraföreningens arbete vilar på två ben.

 

– Det ena är det pedagogiska, vi ska ha en bra relation med lärare och rektor och en dialog för att kunna påverka. Vi vill se till att allt fungerar i skolan, att barnen får sin utbildning och att de har utbildade lärare. Det andra benet är att arrangera event, och att samla in så mycket pengar vi kan.

 

Pengarna som samlas in går till aktiviteter och annat barnen vill ha och behöver.

 

– En stark tradition i Rångedala är att vi skickar alla barn på skolresa varje år.  Vi har ett rullande schema på tre år. De små barnen får åka till Torpa Stenhus, Sjöfartsmuseet och Universeum, och de lite äldre får åka till Carlstens fästning på Marstrand, Gränna-Visingsö och till Göteborg, där de besöker Naturhistoriska museet och åker Paddan.

Förskolebarnen, som är lite för små för att åka iväg på resa, fick istället besök av en kringresande teater.

 

Resorna är helt kostnadsfria för eleverna, vilket gör att alla kan åka med, oavsett familjens ekonomiska situation. Ingen ska behöva tacka nej.

 

Barn och skolpersonal kan också önska pengar till speciella inköp, som kanske ett nytt pingisbord. Eller som härom året, när förskolan önskade sig ett solskydd till gården för att kunna vara ute med de yngsta barnen även varma sommardagar. Då ryckte föräldraföreningen in och köpte virke, samlade ett gäng händiga föräldrar och snickrade ihop en pergola.

 

Catharina gick själv på Rångedalaskolan som liten. Vissa traditioner lever kvar sedan dess, som den årliga julfesten där femmorna och sexorna spelar en julrevy och föräldraföreningen anordnar lotteri och säljer korv. Andra är nyare idéer, som Barnens dag, som Föräldraföreningen anordnade för första gången i fjol.

 

Den 19 oktober är det dags igen och planeringen pågår för fullt.

 

– Förra året var det ponnyridning, hoppborgar, ansiktsmålning, lotterier, mat och fika. Polisen och ambulansen var där och visade upp sina bilar, och personer som vi känner kom ned med sina traktorer och arbetsmaskiner. Vi hittar på allt möjligt som kan vara roligt för barnen! Och så köpte vi en maskot, en panda som heter PingPong, döpt med en blinkning till skolans webbplattform.

 

Barnens dag arrangeras i samarbete med Rångedala Bygdegård, som har konstvecka samma vecka. Även där är Catharina engagerad, som kassör i föreningen.

 

– Vi jobbar för att få igång lite liv på hemmaplan, att visa att man inte alltid behöver ta sig till stan. Vi arrangerar cykelfest, kräftskiva, after work och har haft bio och lan för barnen i bygdegården, säger hon.

 

Skolsituationen i Rångedala har varit stökig på sistone. Lärare har sagt upp sig och flera elever har bytt skola, vilket resulterat i extremt små klasser i de äldre årskurserna, berättar Catharina.

 

Det är också en fråga föräldraföreningen har engagerat sig i. De har ett nära samarbete med lärare och rektor och försökt komma fram till möjliga lösningar för att hålla skolan attraktiv för både lärare och elever, utan att tumma på kvaliteten på undervisningen.

 

En idé som kommit upp  är att låta de äldre barnen, som är väldigt få, integreras i Äsperedsskolan och i stället bygga upp Rångedalaskolan underifrån med yngre barn i större, stabila klasser.

 

– Vi vill ju jättegärna att skolan ska finnas kvar, vi bor ju här. Men det får inte vara till vilket pris som helst, säger Catharina.

 

Allt arbete i föräldraföreningen sker ideellt på fritiden. Belöningen är istället glädje och uppskattning från tacksamma barn och skolanställda.

 

– Lärarna och rektorn är otroligt positiva och visar verkligen uppskattning för det vi gör. Och barnen blir superglada när de får åka iväg på resorna, eller när de får det där pingisbordet de har önskat sig. Det gör att allt är värt det.

 

Men att engagemanget helt bygger på frivilligt arbete gör att det ibland är svårt att få folk att ställa upp. Dessutom lämnar man automatiskt föräldraföreningen när barnen lämnar skolan, så det behövs ett ständigt inflöde av nya styrelsemedlemmar.

 

Catharina medger att föreningsarbetet förstås tar en del tid, men att det roliga överväger.

 

– Det är roligt att brainstorma och arbeta fram idéer tills man når sitt mål. Min hjärna går inte att stänga av, den jobbar hela tiden. Och jag är inte den som tycker att “det där får duga”, utan jag vill att det ska bli bra, säger hon.

 

– Det är ett bra forum för att lära känna sina grannar. Vi ses ofta, då blir man ett tajt gäng. Jag har hittat flera av mina bästa vänner i styrelserna.


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Han ska skida 90 kilometer i nattmörker

Håkan Axelsson åker nattvasan på fredag kväll

Läs mer


Fina fisken direkt från Island

I Bollebygd packar Grimsis färskfryst fisk av bästa kvalité

Läs mer


Testa konståkning på sportlovet

Borås konståkningsklubb bjuder in till prova på-träning.

Läs mer


Jenny vill göra boråsarna till ostproffs

”Osten har fått en mycket mer central roll i det vi äter”

Läs mer


Kyrkan som vill jobba för samhällets bästa


”Soppa, tvål och frälsning”. Så lyder Frälsningsarméns...

Läs mer


Musse fyller flaskorna med nypressad frukt

i Herrljunga tillverkas juicen på hantverksmässigt sätt.

Läs mer

Ann-Sofie fixade triathlon-utmaningen

Triathlon. En vansinnessport bara för elitidrottare. Eller?
Inte alls, faktiskt.
Det är Ann-Sofie Bylund ett utmärkt bevis på.

Läs mer


Julens rester får nytt liv i Lottas kök

Tänk nytt – och njut av smörrebröd, marmelad och italiensk kaka

Läs mer


Redo att roa i årets revy

Håll i er, Boråspolitiker!
På söndag är det premiär för årets nyårsrevy.

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen