AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Musse fyller flaskorna med nypressad frukt


Cityredaktionen 2020-01-20


I kylrummet på Herrljunga Rå syns ett färgglatt myller av frukter och grönsaker. Apelsiner och äpplen i stora kartonger samsas med gurkor, ingefära, morötter, citroner, selleri och en liten låda chilifrukter.
– Här har vi Valencia, och där ligger Midnight. Det är de sorter vi pressar just nu, säger Mostafa Heravi och pekar mot två stora bingar med apelsiner.
Mostafa, eller Musse som han kallas bland kollegorna, är musteriansvarig, och den som vet allt om hur frukt blir till juice. För det är inte så enkelt som att bara ta ett gäng apelsiner och pressa.
– Juicen får inte bli för söt och inte för sur. Vi vill ha en bra balans, så det gäller att välja rätt sorter. Och vi köper alltid apelsiner från där de är bäst just nu. I januari kommer apelsinerna från Egypten.

Herrljunga, företaget som kanske framför allt är känt för sin cider i den ikoniska gröna flaskan, har pressat juice i sitt nya presseri i lite mer än två år. Här finns två stora pressar: En citruspress, där apelsiner, citroner, blodapelsin och andra citrusfrukter blir till juice, och en bandpress, där alla andra frukter och grönsaker pressas. Ingenting annat än frukt och grönsaker tillsätts i flaskan, och juicen behandlas inte på något sätt, varken med värme eller med tryck. Det gör att hållbarheten begränsas till 11 dagar – men det är det värt, tycker Musse och kollegorna. Den blir så mycket godare då.

När Citybladet hälsar på en onsdagsförmiddag har Musse och hans kollegor precis pressat juice på några hundra kilo äpplen. I väntan på att den ska tappas är det dags för en låda apelsiner att bli juice. Frukterna glider in i breda rader på ett rullband och Musse scannar av dem med blicken, en efter en. Ruttna och skrumpna exemplar sorteras bort direkt. De andra faller ner i ett vattenbad, där de sköljs av. Därefter väntar raspen.
– Raspen är ett av de viktigaste stegen! Vi måste punktera oljesäckarna i apelsinens skal. Annars blir juicen väldigt besk, förklarar Musse.
Ut ur raspen kommer apelsinerna, något slätare i skinnet än förut. När de nu är både tvättade och putsade är det dags för det stora momentet: Pressen. Apelsinen klyvs på mitten, precis som när man pressar hemma, och juicen pressas ut av ­maskinens starka nypor. Faktum är att maskinen nästan pressar lite för bra – det kommer nämligen med väldigt mycket fruktkött.
– 85 procent av fruktköttet får vi sila bort, faktiskt. Det blir lite för grötigt annars, berättar Musse.
Skalen och fruktköttet som silats bort skickas till en biogasanläggning i Vårgårda.
Juicen, och det fruktkött som får vara kvar, åker direkt in i en kyltank.
– Kylkedjan är viktigast av allt, säger Musse, och förklarar att eftersom juicen varken pastöriseras eller behandlas på något annat sätt är den mer känslig än behandlad juice. Juicen körs sedan ut av företagets egna chaufförer, så att kylkedjan kontrolleras hela vägen ut till butik.

Så har det blivit dags för äppeljuicen som pressades under morgonen att tappas upp. Flaskorna, som faktiskt går att panta, radas upp på ett band och åker in i tappningsmaskineriet. Det är ett vältrimmat flöde: Först fylls flaskorna med juice, därefter skruvas locket på, och sist klistras etiketten fast.
Musse och hans kollegor smakar alltid på juicen, vid varenda pressning. Frukt smakar ju olika beroende på var och när den är skördad, och målet är att juicen alltid ska ha en bra balans av sötma och syra.

Förutom apelsin och äpple görs också lemonad i presseriet, liksom shots och blandade juicer. En riktig favorit hos många är den gröna juicen, som består av äpple, apelsin, spenat och citron.
– Vi kommer satsa mer på grönsaker framöver, vi märker av att många frågar efter det, säger Ida Vesterlund, som är brand manager på Herrljunga Cider.
Selleri är en grönsak som har fått mycket uppmärksamhet på sistone, och hävdats vara hälsosam på många sätt. Den har tagit sig in i sortimentet i form av en shot där den blandats med äpple, ingefära, citron och spenat.
– Den är lite av en vattendelare, antingen verkar man älska eller hata selleri, säger Ida. Hon själv hör till den förstnämnda sorten, och var den som kom med idén att göra något med grönsaken.
– Det är väldigt roligt att vi jobbar så nära musteriet. Vi kan komma med en idé på en ny juice, och två dagar senare kommer Musse in på kontoret med ett smakprov, berättar Olivia Byman, som är marknadskoordinator på företaget.

Musse, som har jobbat med att pressa juice i mer än tio år, vet mer än de flesta om vilka frukter som funkar ihop. Det är inte bara smaken som ska vara perfekt – det är också viktigt att färg och konsistens blir härlig och känns aptitlig. En allt för brun juice ser oftast inte så god ut, till exempel.
I musteriet jobbat man gärna säsongsbetonat. Just nu, i januari och februari, är blodapelsinen som allra bäst och finns på tillfälligt besök i juicesortimentet. En riktigt röd, härlig c-vitaminbomb!


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Textilföretaget utan textilier

Marie såg två problem i textilbranschen – Startade företaget som löser dem båda

Läs mer


Så firar Patrick på Saint Patrick’s Day

Bytte Irland mot Skene för snart 50 år sedan

Läs mer


Ärtan är hjälten i vegokorvarna

Peas of heaven skapar moderna produkter på traditionellt vis

Läs mer


Ida och Frida rycker ut när olyckan är framme

De är södra älvsborgs enda kvinnliga heltidsbrandmän

Läs mer


Han ska skida 90 kilometer i nattmörker

Håkan Axelsson åker nattvasan på fredag kväll

Läs mer


Fina fisken direkt från Island

I Bollebygd packar Grimsis färskfryst fisk av bästa kvalité

Läs mer


Testa konståkning på sportlovet

Borås konståkningsklubb bjuder in till prova på-träning.

Läs mer


Jenny vill göra boråsarna till ostproffs

”Osten har fått en mycket mer central roll i det vi äter”

Läs mer


Kyrkan som vill jobba för samhällets bästa


”Soppa, tvål och frälsning”. Så lyder Frälsningsarméns...

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen