AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Naprapaten från OS i Nagano


Cityredaktionen 2020-08-10


Det talas mycket om naprapater och kiropraktorer, men vet du egentligen vad som skiljer dem åt? Och kan naprapati enbart användas när en skada har inträffat eller kan det också vara en förebyggande behandling? Läs vidare och lär dig mer om metoden som grundades i USA i början av 1900-talet av Oakley Smith. Idag betyder behandlingsmetoden mycket för mångas hälsa och välbefinnande.

Som ung drabbades Oakley av scharlakansfeber och sviterna satt i under hela hans uppväxt. När han senare blev behandlad av kiropraktikens grundare, Dr. D. D. Palmer, väcktes hans intresse för behandlingsmetoderna. Så småningom valde han att utbilda sig till kiropraktor. Men han blev själv aldrig riktigt bra och valde att forska vidare enligt tanken:

– Om ingen annan kan ta reda på vad som är fel med mig och bota mig, så får jag själv göra det.
Naprapatin var född.

Vi är på besök hos Clas Sköld, legitimerad naprapat sedan 1994. Han driver två mottagningar, Ryggakuten och Akuta Ryggjouren i Borås och Kungälv. Vi frågar nyfiket vad han gör som inte en kiropraktor gör?

– Kortfattat kan man säga att kiropraktik är mer inriktat på kroppens hårda delar, till exempel kotor. Naprapati fokuserar även på muskler och leder, förklarar Clas.

Den långa versionen är att en naprapat arbetar med allt från att undersöka, förebygga, diagnostisera, behandla och rehabilitera smärttillstånd och nedsatt funktion i muskler och leder. Ofta skräddarsys en behandling som passar den specifika patientens behov och förutsättningar.

– Eller så är jag ärlig och säger att det här måste sjukvården och en läkare titta närmare på.
På samma sätt kommer fler och fler patienter från sjukvården till Clas, människor som sjukvården inte kan hjälpa. De behöver naprapatins specialistkunskap och arbetsmetoder för att bli bra.

En naprapat utgår alltid från helheten och tar hänsyn till både kroppsliga och sociala faktorer. Stress är till exempel, kanske inte helt oväntat, en vanlig orsak till smärta och olika besvär.

– Det mest brukliga är att jag korrigerar skelett och muskler, ofta genom manuell behandling. Ibland kan jag också använda mig av elektroniska enheter som till exempel ström. Stress tänker inte många på som en orsak till besvär, men det gör att axlarna åker upp, hållningen blir dålig och huvudvärken och andra bekymmer kommer.

För att komma tillrätta med ­problemen tittar Clas på rörelsemönster, testar muskler, ger behandling och goda råd. Det kan handla om träning men också om kost och levnadsvanor. Den stora delen av ­rehabiliteringen sköter patienten sedan själv med olika övningar som Clas har rekommenderat.

Patienter hör oftast inte av sig till Clas förrän något inte stämmer, det gör ont eller känns stelt någonstans. Den klart vanligaste anledningen är ryggsmärtor. Men fler och fler har också upptäckt fördelarna med förebyggande behandling.

– Ibland kanske det bara är någon detalj som behöver justeras eller optimeras, ungefär som att trimma en motor. Elitidrottare har kommit till mig i många år för förebyggande behandling men det blir allt vanligare bland övriga också.

Under många år var Clas naprapat för det svenska alpina landslaget. I laget fanns bland annat Borås-bördige Patrik Järbyn.

– OS i Nagano var en upplevelse jag kommer att bära med mig resten av livet. Vad som fascinerade mig mest var de aktivas professionalitet. Vid sidan av tävlingsbanan var de som vilka som helst, otroligt lyhörda, ödmjuka och intresserade.

För dessa tävlingsindivider var alla pusselbitar lika viktiga för att nå resultat. Förberedelserna var minutiösa, från träning och förebyggande behandlingar till sömn och kost.

Så här i sommartider är Clas extra noga med vikten av att vara ledig.

– Det får inte underskattas, att vara ledig då och då är viktigt för hälsobalansen. Kroppen och knoppen behöver komma ned i varv med jämna mellanrum. Själv har jag tillbringat mycket tid på västkusten tillsammans med familj och vänner. Det har blivit några hamburgare på grillen, men ärligt talat, jag är ingen stor matlagare.

Men vad gör du själv om du mitt under semestern har svårt att komma upp ur hängmattan på grund av ryggsmärta.
– Då ringer jag en naprapat.


Hälsotips; unna dig en USA-resa!
Alla behöver en USA-resa då och då, speciellt så här i Corona-tider. Men det behöver inte vara så avancerat som det låter.

I det här fallet står förkortningen för Utan Särskild Anledning (USA). Det är helt enkelt något som gör dig glad och får dig att tänka på annat. En specialfika med familjen, ett besök hos naprapaten eller en weekend på ett hotell. Helt utan särskild anledning.

Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Ekås egen brunchdrottning

Övernattade gryn och nybakat på menyn hos Danielle Staaf.

Läs mer


Kocken som lärde sig att plocka svamp på gymnasiet

Casper Berndtsson använder gärna svamp som smakförhöjare

Läs mer


Med fokus på helhet och glädje

Tennistränaren som vill skynda långsamt med talangerna

Läs mer


Polisen som vill bygga broar

Nadim Ghazale bär uniformen med stolthet

Läs mer


Mattanterna från Bollebygdskolan minns tillbaka

”Det är alla underbara skolbarn vi minns mest och bäst."

Läs mer


Naprapaten från OS i Nagano

”Jag korrigerar muskler och leder, som att trimma en motor"

Läs mer


Född kräftfiskare – Urban Hermansson håller familjetraditionen levande

Läs mer


Ulla-Karins lott i livet – stortrivs i grönskan på Almenäs koloniområde

Läs mer


I Gäsene är korna hjältarna

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen