AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Ola grillar elektriskt i sommar


Cityredaktionen 2020-05-04


Ända sedan Ola Boman var liten pojk har han älskat att grilla. Sommar eller ­vinter – det spelar ingen roll. Blir Ola sugen på att grilla, ja då går han ut och grillar.
– En korv på en pinne över öppen eld. Det var så det började för mig, tror jag. Enkelt, men tillräckligt spännande när man är liten.
Även upp i vuxen ålder fortsatte grillandet för Ola. Under sin mest intensiva grillperiod, när han bodde i Falkenberg med radhuslägenhet och egen trädgård, kunde han grilla två gånger i veckan året om. Ibland mer, ibland mindre. Nästan alltid till grannarnas förtret.
– Gör man som jag och tänder grillen ibland redan klockan sex på morgonen, då får man nog räkna med att vissa blir irriterade. Men ska man grilla pulled pork med stora bitar karré måste köttet få ligga på grillen ett bra tag. Jag använder rökspån och då ryker det gärna. Det var väl främst röken som grannarna hade ont av, men många tycker också att det doftar fantastiskt gott.

De långa stunderna vid grillen beskriver han som en slags meditation. Ett långsamt, monotont arbete med mycket väntan. Själva belöningen finns nånstans där borta i horisonten, framåt seneftermiddagen kanske, om nu allt går som det ska på gallret. Främst gäller det att ha koll på temperaturen, och vara beredd med penseln när det blir dags.
– När jag kör pulled pork står ­grytan här bredvid och puttrar. En mix av öl, lök och olja penslas på med jämna mellan­rum för att hålla köttet saftigt och smakrikt. Och jag gör de flesta kryddblandningar helt själv. Det är roligt att experimentera.

Grillsommaren 2020 såg länge hotad ut för Ola, och det hade varken med karantän eller pandemier att göra. Nyligen flyttade han från radhuslängan i Falkenberg till lägenhet på Byttorp tillsammans med sambon. Här saknas grillplats, och det lär inte byggas någon inom den närmaste framtiden heller. Frågan har varit uppe ett antal gånger i styrelsen, men utan framgång.
– Lösningen för mig i sommar blir elektrisk grill, en sån får vi använda på balkongen. Elgrillar är väl inte optimala när det kommer till min typ av grillning, men samtidigt ser jag det som en utmaning. Jag gissar att många som grillar på el köper en billig variant och lägger ambitionsnivån därefter. Med lite extra kärlek kommer vi förhoppningsvis kunna grilla gott fram­över. Jag har faktiskt redan provat halloumi och det blir riktigt bra. Jag grillar den i stora bitar och skär upp den efteråt.

Nytt i maskinparken är alltså en elektrisk Weber-grill från de övre prisnivåerna i segmentet. Olas tips är att ge elgrillen gott om tid att värma upp gjutjärnsgallret, samt att jobba med kryddningen för att hitta fram till de rökiga smakerna.
– Testa dig fram med kryddor som chipotle och smoked paprika. De passar extra bra när du grillar elektriskt och inte kan använda kol. Sen finns ju även liquid smoke, flytande rökarom som ger bra smak.
Men viktigast av allt är nog att använda locket.
– Många verkar tro att locket är ett regnskydd. Locket är grillarens bästa vän. Det hjälper värmen att cirkulera jämnt och håller kvar den härliga smaken. På med locket och låt värmen göra sitt.

Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Sommarfesternas sommarfest

Familjen Wiklund håller traditionerna vid liv även i annorlunda tider

Läs mer


Svenssonlivet går som en dans

Anders Svensson om livet efter spelarkarriären, den dansanta våren i Tv4, vad han lägger på grillen i sommar och vad han tror om Elfsborgs nya trupp.

Läs mer


Experten som hyllar Rocket, men föredrar mos

Fira Färskpotatisens Dag den 6 juni

Läs mer


Cityledaren som älskar folkfesten, pärlplattor och sitt pannben

Caroline Wallin om uppladdningen inför Kretsloppet

Läs mer


Ramadan går mot sitt slut – nu blir det fest!

Elmi är en av många boråsare som har fastat i en månad

Läs mer


Ambassadören för Kamomilla stad firar 17 maj

Göran Lohne om sina norska rötter

Läs mer


Ola grillar elektriskt i sommar

Bytte radhustomten mot lägenhet – men har sina knep för att få till röksmaken

Läs mer


Alla får vara med i scouternas gemenskap

Jonas Hellman har varit scout så gott som hela sitt liv. Idag leder han ungdomsgrupper med stort engagemang.

Läs mer


Maria hjälper dig att hitta rätt i bokhyllan

”Biblioteket har blivit så självklart att många glömmer bort det”

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen