AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Påsktid är fisktid!


Cityredaktionen 2020-04-06


Laxen har en given plats på helgens buffé

Det är dags att duka upp till påskbuffé! För Fisk & Sånt, fiskbutiken på City Knalleland, är veckan inför påsk en av årets mest intensiva. Många har bjudit hem släkt och vänner och vill lyxa till det med en god buffé med vårkänsla.

– Påsk är ju framför allt lax och lamm, konstaterar Lotta Sturnegk som jobbar i butiken.

Just lax finns det gott om på Fisk & Sånt, och på påsk verkar den gå hem i alla former. Kallrökt, varmrökt, gravad, och kanske framför allt inkokt.  

– Inkokt lax är nog stämplad som lite gammaldags, men jag tycker att den är underskattad, säger Lotta.

Hon gör sin egen lag på morot, purjolök, lagerblad, salt, socker och ättika. Den varma lagen hälls rakt över den råa laxen, som på så sätt blir tillagad.

Till inkokt lax köper många gärna en hel laxsida, men Lotta tipsar om att rätten går lika fint att göra med lax i bitar. Det blir till och med lättare och snyggare att plocka från buffén än om hela släkten ska karva med gaffeln från en och samma fiskbit.

I morgonkylan utanför butiken står Jonas Karlman och Tobias Schedin och lastar ut dagens fångst från en lastbil. Jonas inleder varje arbetsdag med att besöka fiskeauktionen i Göteborg, och vad han får med sig hem till butiken med varierar från dag till dag.

På lådorna står fisksort och vilken båt som dragit upp den. Slätvar, bläckfisk och torsk hör till dagens fångst, liksom ett par lådor färska Arköräkor och en plastback med ett tiotal humrar. De lever fortfarande och har därför klorna hopsnörade.

I en av lådorna dyker en riktig bjässe upp, den du ser Jonas och Tobias visa upp på framsidan av den här tidningen: En marulk. En platt, bred fisk, med tätt sittande ögon och en enorm mun fylld av vassa små tänder.

– Det finns en anledning till att vi ofta säljer denna filéad, konstaterar de och skrattar.
Marulken är en fisk som kanske inte är så vacker, men som istället imponerar med sitt fasta, lite söta kött. Att köttet är så kompakt i sin struktur gör marulken till en utmärkt fisk att lägga på grillen, för den som är sugen på att dra igång grillsäsongen redan nu.

– Havskatten är en klassisk vårfisk, den är också perfekt att grilla för den håller ihop så bra, tipsar Lotta Sturnegk.

Både havskatten och marulken är enkla att variera smakmässigt.

– De tar upp mycket smaker och funkar därför till exempel bra att tillaga i asiatisk stil, säger Lotta.
Perfekt för den som vill bryta av påskens traditionella smaker med något helt annat, alltså.

Det traditionella verkar annars vara det vi allra helst vill äta på högtider som jul och påsk. Laxen får vi aldig nog av, gubbröran är otroligt populär och sillen har redan varit efterfrågad i flera veckor.

– Det är en riktig rush inför påsk. Det kan vara hundratals nummer i kö, säger Lotta Sturnegk, och rekommenderar den som planerar att handla fisk att vara ute i god tid för att slippa stå så länge i kö.

Visst är fisk och skaldjur färskvaror, men de är inte fullt så känsliga som många tror. Mycket av sillen, till exempel, är ju konserverad redan genom att den är inlagd. Och även för färskvarorna finns det finns knep att ta till.

– Skala räkorna direkt, även om du ska använda dem någon dag senare. Då håller de bättre, tipsar Lotta exempelvis.

– Och en burk krämig sill håller minst en vecka om man hanterar den rätt.

”Hantera rätt” är egentligen enkla saker: Låt inte maten stå framme i rumstemperatur för länge, och blanda inte redskap mellan produkter. Att doppa ner en smutsig gaffel i sillburken, till exempel, kan öka risken för bakterietillväxt.

Vad äter du själv helst på påsk?

– När man har stått här och jobbat så många dagar är man inte så sugen på klassisk påskmat faktiskt. Men jag gör gärna matjessill med brynt smör, hackat ägg och potatis, det är riktigt gott, säger Lotta.

Tipsa en vän     Skriv ut



Vinjett Profilen


Sommarfesternas sommarfest

Familjen Wiklund håller traditionerna vid liv även i annorlunda tider

Läs mer


Svenssonlivet går som en dans

Anders Svensson om livet efter spelarkarriären, den dansanta våren i Tv4, vad han lägger på grillen i sommar och vad han tror om Elfsborgs nya trupp.

Läs mer


Experten som hyllar Rocket, men föredrar mos

Fira Färskpotatisens Dag den 6 juni

Läs mer


Cityledaren som älskar folkfesten, pärlplattor och sitt pannben

Caroline Wallin om uppladdningen inför Kretsloppet

Läs mer


Ramadan går mot sitt slut – nu blir det fest!

Elmi är en av många boråsare som har fastat i en månad

Läs mer


Ambassadören för Kamomilla stad firar 17 maj

Göran Lohne om sina norska rötter

Läs mer


Ola grillar elektriskt i sommar

Bytte radhustomten mot lägenhet – men har sina knep för att få till röksmaken

Läs mer


Alla får vara med i scouternas gemenskap

Jonas Hellman har varit scout så gott som hela sitt liv. Idag leder han ungdomsgrupper med stort engagemang.

Läs mer


Maria hjälper dig att hitta rätt i bokhyllan

”Biblioteket har blivit så självklart att många glömmer bort det”

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen