AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Polisen som vill bygga broar


Cityredaktionen 2020-08-24


Han är polisen med plattformen. Känd från Veckans brott i SVT. Och det är framförallt den erfarenheten som Nadim Ghazale vill använda för att minska avståndet och öka förståelsen mellan människor.

– Idag blir retoriken hårdare och folk dras längre ifrån varandra när vi istället måste komma närmare för att fungera som ett land. Kändisskapet i sig är inget jag strävar efter, det kan försvinna imorgon och jag skulle förmodligen må lika bra. Jag använder min plattform för att nyansera, skapa förståelse och förhoppningsvis bidra till ett tryggare Sverige för alla.

Många drömmer om att bli polis redan som unga. Så var inte fallet för Nadim, som tvärtom valde yrket för att han upplevde att många andra dörrar stängdes för honom på grund av hans bakgrund. Istället hittade han en väg framåt där den blev en fördel.

– När jag sökte jobb och inte blev kallad till lika många intervjuer som mina vänner med svenska namn mindes jag en polis som var och besökte oss i skolan. Han sa att vi behöver folk med annan etnisk bakgrund inom polisen. Jag hade också gått runt länge med en känsla av skuld, att jag var skyldig Sverige något som tack för det liv jag fått möjligheten till här. Att bli polis blev ett sätt att ge tillbaka.

Nadim minns fortfarande första gången som han fick bära uniformen i tjänst ute bland allmänheten och beskriver det med stolthet.

– Det var sommartorsdag och jag fick patrullera på stan med Bassen, chefen för ingripandeverksamheten. Han är tyvärr död idag, men han var en fantastiskt godhjärtad människa. Han kände allt och alla. Han hejade på busar och vanliga människor. Jag minns att jag tänkte att så här vill man kunna prata med folk. På hans begravning kom det människor från alla samhällsskikt. Till och med såna som han låst in. Bredvid mig satt en a-lagare med en plunta i innerfickan.

Idag jobbar Nadim som brottsförebyggande polis på strategisk nivå, men han ger sig fortfarande ut på stan ibland. När det gäller bemötandet man får som polis vittnar många om en ökad respektlöshet, men Nadim är tveksam till det.

– Jag tycker det är ganska oförändrat. Det är kanske lite råare attityd med fulare ord, men jag tycker inte att det är någon stor förändring jämfört med när jag började som polis för fjorton år sen. Däremot kan jag känna att förtroendet och tacksamheten för polisen har blivit större. Tyvärr krävdes det kanske ett terrordåd för att folk verkligen skulle inse vår betydelse. På samma sätt är det med sjuksköterskorna inom vården. Det krävdes en pandemi för att vi på riktigt skulle uppskatta deras insatser. Undrar vad som behövs för att vi ska uppskatta vår skola och våra lärare?

Den sista torsdagen i augusti varje år infaller Polisens dag. Den är instiftad av Polisförbundet för att uppmärksamma den betydelse polisen har för tryggheten i samhället.

– Jag tycker det är bra att det finns en dag då man lyfter oss poliser och vårt arbete. Vi är en yrkesgrupp som många har åsikter om, både bra och mindre bra. Men jag är stolt över uniformen och de allra flesta poliser är väldigt bra människor som gör ett väldigt bra jobb.

Förra året uppmärksammade Nadim Polisens dag med ett inlägg på Instagram. Han berättar att det fick bra respons, och kommer med ett tips till de som själva vill hylla polisen.

– Vi tar inte emot gåvor, men upp­skattning är alltid roligt. Kom gärna fram, hälsa och ge lite beröm om du känner för det.

På ämnet skolan är polisen högaktuell i Borås och Nadim är entusiastisk för den relativt nya polisutbildningen.

– Det är fantastiskt bra för staden och hela regionen. Det kommer att innebära fler poliser och ökad synlighet. Dessutom hoppas jag att det blir ännu lättare att rekrytera poliser lokalt.

Det här är ändå Citybladet, så vi kan inte avsluta intervjun utan att avhandla ­frågan om vad poliser äter på jobbet. ­Svaret kommer snabbt.

– Jag har en förkärlek för kebab. Det är något med kött, bröd och sås som jag har svårt att låta bli. Det har varit med mig länge också, min pappa hade pizzeria i Ulricehamn.

Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Vedeldad bastu och smörstekt vitkål

I den finska matkulturen handlar allt om att våga testa.

Läs mer


28 år som vegetarian – för Florence är det mer än bara en trend

Under barndomen i Ulricehamn var Florence och hennes bror de enda vegetarianerna på skolan. Då var maten som erbjöds ofta ganska torftig och tråkig – idag är utbudet ett helt annat.

Läs mer


En äppelmust ska vara söt, syrlig och sval

Anton Björkman pressar äppelmust på släktgården

Läs mer


Ekås egen brunchdrottning

Övernattade gryn och nybakat på menyn hos Danielle Staaf.

Läs mer


Kocken som lärde sig att plocka svamp på gymnasiet

Casper Berndtsson använder gärna svamp som smakförhöjare

Läs mer


Med fokus på helhet och glädje

Tennistränaren som vill skynda långsamt med talangerna

Läs mer


Polisen som vill bygga broar

Nadim Ghazale bär uniformen med stolthet

Läs mer


Mattanterna från Bollebygdskolan minns tillbaka

”Det är alla underbara skolbarn vi minns mest och bäst."

Läs mer


Naprapaten från OS i Nagano

”Jag korrigerar muskler och leder, som att trimma en motor"

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen