AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Ramadan går mot sitt slut – nu blir det fest!


Cityredaktionen 2020-05-18


Det har snart gått en månad sedan den muslimska fastemånaden Ramadan startade. Nu till helgen, den 24 maj, tar den slut och byts mot Eid al-Fitr, en tredagarsfest för att fira brytandet av fastan.

Under den månad som gått har Elmi Mahamoud och tusentals andra boråsare fastat. Ramadan är väl kanske främst förknippat med att avstå från mat och vatten under dygnets ljusa timmar, men även sex och rökning hör till sysslor som bör undvikas.

Det finns också en grundtanke om att uppträda väl, rannsaka sina dåliga vanor och undvika konflikter under månaden. Många bidrar också lite extra till välgörenhet av olika slag.

– Jag känner mig närmare Gud den ­månaden. Och man får lättare för att känna in andra människors situation, till exempel vad människor som är fattiga upplever, säger Elmi
Han beskriver också en känsla av att bli renad i kroppen, nästan som en slags detox, och att blodsockret balanseras.

På söndag är alltså fastemånaden slut och avslutas med Eid al-Fitr. Till högtiden samlas normalt sett familjer och vänner på stora firanden, men den här våren blir det förstås inte riktigt som vanligt.

– Det är en så fin känsla att kunna fira Eid ihop med familjen, kusiner och andra släktingar. Men i år blir det svårt. Det är en tuff tid, många har förlorat någon nära i coronasmittan, säger Elmi.
Han planerar att fira Eid tillsammans med sin närmaste familj, och undvika att fira i några stora folksamlingar.

– Det viktigaste är att man samlas med nära och kära. Vi festar, umgås och ger gåvor till barnen. Det är väldigt fint!

Eid-firandet innebär såklart också mängder av god mat och sötsaker. En av Elmis favoriter är en somalisk pastarätt, enligt ett recept hans mamma ofta lagade förr.

– Det är kött, tomat och sånt. Lite som vanlig köttfärssås, men det är kryddorna som gör skillnaden. Det är jättegott!

Sambusa, en slags friterat degknyte fyllt med kött och grönsaker, längtar han också efter att få äta under helgens firande.

– Sambusa är nästan som en symbol för ramadan. Det är riktigt gott!

Ramadan följer den muslimska kalendern, som inte är likadan som den gregorianska som vi använder till vardags i Sverige. Det innebär att Ramadan flyttas från år till år.

– Det jobbigaste är på sommaren, när solen går ner väldigt sent, konstaterar Elmi.

Nu i april och maj inträffar solnedgången omkring klockan nio. Då bryts fastan. Det första man gör då är att dricka vatten och äta dadlar. Det är viktigt att man äter ett udda antal dadlar, berättar Elmi – en, tre eller kanske sju. Sägnen säger att det gör att dadlarna inte ombildas till socker i kroppen, till skillnad från om man äter ett jämnt antal.

Därefter är det dags att hugga in på den riktiga maten. Elmi jobbar ofta kväll, och har då med sig en matlåda som han passar på att äta lagom till att fastan bryts.

Är han ledig passar han istället på att träffa kompisar lagom till solnedgången, och äta tillsammans, umgås och kanske röka vattenpipa.

Elmi har somaliska rötter, men är född och uppvuxen i Saudiarabien. Fem språk står därför på meritlistan. Han har bott i Sverige sedan 2014, och pluggar just nu upp ett par betyg för att i höst kunna komma in på en yrkesutbildning till elektriker. Han är också utbildad undersköterska, och jobbar parallellt med plugget i hemtjänsten i Dalsjöfors. Han stortrivs med kontakten med de äldre.

– En del av dem kallar mig ”knävelborr”, säger han och skrattar.

Knävel... vadå..?  
Elmi bokstaverar ordet för Citybladets team.

– Jag visste heller inte vad det var först! Jag fick kolla i en ordbok. Men det är mustaschen, när man har den böjd så här som jag har.

Det lyser om honom när han pratar om jobbet och relationerna med de äldre – det är uppenbart att han gillar det han gör.

– Ibland känns det nästan som om jag tillhör deras familj, när vi skojar och pratar med varann. Man lyser upp någon annans liv. Jag blir så glad när jag går därifrån och de ler. Då känner jag att jag gjort något bra.


Tipsa en vän     Skriv ut



Vinjett Profilen


Ekås egen brunchdrottning

Övernattade gryn och nybakat på menyn hos Danielle Staaf.

Läs mer


Kocken som lärde sig att plocka svamp på gymnasiet

Casper Berndtsson använder gärna svamp som smakförhöjare

Läs mer


Med fokus på helhet och glädje

Tennistränaren som vill skynda långsamt med talangerna

Läs mer


Polisen som vill bygga broar

Nadim Ghazale bär uniformen med stolthet

Läs mer


Mattanterna från Bollebygdskolan minns tillbaka

”Det är alla underbara skolbarn vi minns mest och bäst."

Läs mer


Naprapaten från OS i Nagano

”Jag korrigerar muskler och leder, som att trimma en motor"

Läs mer


Född kräftfiskare – Urban Hermansson håller familjetraditionen levande

Läs mer


Ulla-Karins lott i livet – stortrivs i grönskan på Almenäs koloniområde

Läs mer


I Gäsene är korna hjältarna

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen