AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Så firar Patrick på Saint Patrick’s Day


Cityredaktionen 2020-03-16


Av någon märklig anledning är många svenskar välbekanta med Irlands nationaldag – Saint Patrick’s Day. Firandet sker den 17 mars varje år, till minne av landet skyddshelgon Patrick som föddes på 300- eller 400-talet.

Enligt legenden befriade han hela landet från ormar, och använde en shamrock (en typ av klöver, irländsk nationalsymbol) för att förklara den heliga treenigheten. Men det är förmodligen inte därför vi svenskar så ofta hör talas om dagen. Troligtvis har det med irländska migranter och våra svensk-irländska pubar att göra. Vi letade upp en äkta Patrick från Irland för att ta reda på mer.

– För mig handlar Saint Patrick’s Day framförallt om den stora paraden. Nästan varje liten ort på Irland har sin egen parad på nationaldagen och paraden sker till minne av vårt nationalhelgon Patrick. Som scout gick jag flera gånger i ­paraden ­hemma i Dublin innan jag flyttade till ­Sverige, berättar Patrick Sheerin från Skene.

– Men det stämmer att firandet kan gå vildare till utomlands. I New York festar man på Times Square och i Colorado färgar de hela floden grön, till exempel.

De senaste århundradena har irländska migranter spridit sig över hela världen. Själv hamnade Patrick Sheerin i Skene. Här fanns ingen parad, men väl hustrun Ingrid.

– I början av 70-talet var jag en helt vanlig pojk från Dublin. Jag arbetade i en diskbänksfabrik och en regnig fredags­eftermiddag kastade jag och mina vänner oss ut i ett impulsivt äventyr. Vi bokade ett flyg till Mallorca.

– Jag hade aldrig varit utomlands förut. Det kändes spännande och outforskat.

Vi satte oss på flyget ner men hade ingenstans att bo. När vi landade bad ­taxi­chauffören oss om hotellets adress, men vi hade ingen adress att ge. Det ­slutade med att taxichauffören fick ordna ett hotell åt oss.

Samtidigt uppe i Sverige fanns det­ ­ytterligare ett gäng ungdomar som ­längtade efter sol, bad och värme. Ingrid och väninnorna från Skene hade också flugit ner till den lilla ön. En varm kväll korsades Ingrids och Patricks vägar ­bokstavligen.

– Jag och mina vänner hade hört talas om en populär nattklubb. Vi promenerade dit men när vi kom fram såg vi att lokalerna var helt nedsläckta. Medan vi stod utanför klubben och diskuterade Plan B mötte vi ett tjejgäng som var på väg åt motsatt håll. Utan att säga något vände vi på klacken och följde efter dem mot stan.

– De klev in på en liten bar och vi följde efter. Längst in i lokalerna, i ett litet sidorum, fann vi dem. Och det var så alltid startade.

Mötet på baren blev lyckat. Kvällen innan Patrick skulle åka tillbaka till Irland träffades han och Ingrid för sig själva på en lokal restaurang. En fotograf förevigade dejten.

– Jag betalade för fotot och gav Ingrid min hemadress. Egentligen trodde jag väl aldrig att jag skulle få se henne igen. Men efter ett par månader tillbaka i Dublin landade ett kuvert i brevlådan.
En lång brevväxling startade. Glöm Facebook, Instagram och sms. Patrick hade inte ens telefon hemma. Ingrid fick istället ringa till hans jobb efter veckor av planering via brev.

– Efter något år skrev hon att hon skulle på semester och att jag var välkommen. Jag gick in till chefen och bad om semester direkt.

Det blev en härlig semester i Sverige för Patrick och Ingrid. Sommaren därefter, två år efter första dejten på Mallorca, sa Patrick hejdå till vännerna hemma i Dublin och flyttade till Skene.

– Det var härligt att få bo tillsammans med Ingrid, men det var såklart också en liten chock. Mycket var annorlunda. Men jag har försökt att behålla min koppling till mitt hemland så gott jag kunnat. Ända fram till mamma gick bort år 2002 reste vi varje år. Nu blir det ungefär vartannat år.

Saint Patrick’s Day kommer han fira lugnt och stilla i hemmet, med en Guinness och en skvätt irländsk whiskey. Nästa år blir firandet däremot större. Då var det 50 år sedan de sågs på den där gatan utanför nattklubben.

– Tillsammans har vi blivit äldre men vi är absolut inte för gamla för att åka dit och fira igen. n

Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Experten som hyllar Rocket, men föredrar mos

Fira Färskpotatisens Dag den 6 juni

Läs mer


Cityledaren som älskar folkfesten, pärlplattor och sitt pannben

Caroline Wallin om uppladdningen inför Kretsloppet

Läs mer


Ramadan går mot sitt slut – nu blir det fest!

Elmi är en av många boråsare som har fastat i en månad

Läs mer


Ambassadören för Kamomilla stad firar 17 maj

Göran Lohne om sina norska rötter

Läs mer


Ola grillar elektriskt i sommar

Bytte radhustomten mot lägenhet – men har sina knep för att få till röksmaken

Läs mer


Alla får vara med i scouternas gemenskap

Jonas Hellman har varit scout så gott som hela sitt liv. Idag leder han ungdomsgrupper med stort engagemang.

Läs mer


Maria hjälper dig att hitta rätt i bokhyllan

”Biblioteket har blivit så självklart att många glömmer bort det”

Läs mer


Elfsborgs nummer 7 återvänder som 24

Johan Larsson är tillbaka på Borås Arena

Läs mer


Påsktid är fisktid!

Laxen har en given plats på helgens buffé

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen