AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Sebastian fixar stjärnspäckad festivalhelg vid strandkanten


Sofia Thulin 2019-07-29


SOMMAR ÄR INTE LIKA med semester för Sebastian Andersson. Tvärtom, faktiskt. För festivalgeneralen från Ulricehamn är juliveckorna några av årets mest intensiva. Nu i helgen går han i mål – det har blivit dags för årets upplaga av Uport! 


På fredag och lördag fylls grönområdet intill Åsunden av tusentals glada festivalbesökare och på stora scenen står artister och band som Mando Diao, Seinabo Sey och Backyard Babies. 

 

SEBASTIAN ÄR VÄLDIGT NÖJD med årets bokningar. Fokus har, precis som tidigare år, legat på att hitta artister som bjuder på en riktigt bra liveshow. Kanske inte de allra största namnen, utan hellre de som är bäst på scen.

 

– Det känns som en lineup som har en väldigt hög livenivå. The Sounds till exempel, vi hade dem här även första året och det är en show man kommer ihåg. Sångerskan Maja Ivarsson är väldigt karismatisk, säger han.

 

– Mando Diao är en bokning vi jobbat med att få till i många år. Och jag är glad över att vi fått hit så stora kvinnliga akter, som Seinabo Sey och Silvana Imam. Större festivaler bokar annars ofta upp dem med exklusivitet, att de bara får göra en spelning per år, så det är roligt att vi har lyckats. 

 

Han uppmuntrar besökarna att gå och lyssna på fler konserter än bara de med favoritartisterna.

 

– Det är verkligen det som är så roligt med festivaler. Det är inte alla som lyssnar på Silvana Imams musik till exempel, men i och med att det är så bra live så hoppas jag att många ändå passar på att gå och kolla. Det kan bli något nytt. 

 

I ÅR DET DET SJUNDE ÅRET i rad som Uport arrangeras. Ett tag i höstas var Sebastian osäker på om det faktiskt skulle bli en festival 2019 – hade han ork och tid så att det räckte? – men svaret landade ändå i ett ja. 

 

– Det är så jävla roligt så det är svårt att sluta!

 

2013, Uports premiärår, planerade han i princip allt själv. Två år senare drog han med sin pappa in i verksamheten, och idag är de ett kompisgäng på 8-9 personer som arrangerar festivalen. Därtill kommer förstås mängder av funktionärer. 

 

– När vi startade hade knappt någon av oss varit på festival eller ordnat ett musikevenemang förut. Vi var väldigt gröna, det var många nödlösningar första året. Att gå från det till att vi förra året vann Liveapan, priset för Årets bästa arrangemang… Det har varit en väldigt intensiv resa.

 

STORLEKSMÄSSIGThar inte Uport vuxit särskilt mycket, men Sebastian berättar att festivalen med tiden har blivit effektivare, snyggare och disponerats om. I år blir det till exempel en alternativ scen med lite mindre akter, och livepodd och gameshow med tjejerna bakom podcasten Alla våra ligg

 

Ett annat mål framöver, förmodligen redan nästa år, är att ta Uport till fler orter. Halmstad och Örebro är två tänkbara städer.  

 

Förändringarna behövs, inte minst för att jobbet ska fortsätta vara utmanande. 

 

– Det är det som är det roliga och det som motiverar mig. Jag vill lära mig hela tiden. När genomförandet är smärtfritt är det inte lika roligt, för då blir det ingen utmaning. 

 

FESTIVALHELG INNEBÄR OCKSÅ, förutom att dansa till favoritmusiken, chansen att smaka på massor av spännande mat. Matvagnarna som finns på plats på Uport bjuder bland annat på barbeque, thaimat, burgare och smålandsrulle, en wrap fylld med kikärtsröra, ost, groddar och inlagd gurka. 

 

– Smålandsrullen gör brutalt bra mat. De har haft lite svårt att etablera sig i Ulricehamn eftersom det bara är vegetariskt, det avskräcker en del, men de som väljer att äta där blir väldigt imponerade. Pappa Peppar som kör barbeque är också väldigt duktiga. Jag gillar mixen, att man kan välja och vraka! 

 

Efterrättsfacket lämnas förstås heller inte ofyllt. Festivalgästerna kan dricka lokal­producerat kaffe och njuta av munkar, godis och lokaltillverkad glass. 

 

DET HAR VARIT EN INTENSIV VÅR och försommar, där Sebastian har rest runt i landet och jobbat med infrastruktur, skyltning och ljussättning på andra festivaler, som Sweden Rock, Summerburst och Lollapalooza. Dessförinnan var han eventansvarig när världscupen i längdskidor kördes i Ulricehamn i januari. Kul, men slitigt, sammanfattar han.

 

Vad gör du när du är ledig?

 

– Jag gillar att fiska. Jag gillar att göra saker där man bara kan stänga in sig, liksom. Jag tog motorcykelkort för tre år sen och det är så gött att bara vara ute och åka motorcykel och inte kunna svara i telefon. Men det är sällan jag är ledig… 

 


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Fina fisken direkt från Island

I Bollebygd packar Grimsis färskfryst fisk av bästa kvalité

Läs mer


Testa konståkning på sportlovet

Borås konståkningsklubb bjuder in till prova på-träning.

Läs mer


Jenny vill göra boråsarna till ostproffs

”Osten har fått en mycket mer central roll i det vi äter”

Läs mer


Kyrkan som vill jobba för samhällets bästa


”Soppa, tvål och frälsning”. Så lyder Frälsningsarméns...

Läs mer


Musse fyller flaskorna med nypressad frukt

i Herrljunga tillverkas juicen på hantverksmässigt sätt.

Läs mer

Ann-Sofie fixade triathlon-utmaningen

Triathlon. En vansinnessport bara för elitidrottare. Eller?
Inte alls, faktiskt.
Det är Ann-Sofie Bylund ett utmärkt bevis på.

Läs mer


Julens rester får nytt liv i Lottas kök

Tänk nytt – och njut av smörrebröd, marmelad och italiensk kaka

Läs mer


Redo att roa i årets revy

Håll i er, Boråspolitiker!
På söndag är det premiär för årets nyårsrevy.

Läs mer


Fira in 2020 med ­nyårsfin frisyr

Frisörens bästa gör det själv-knep

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen