AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Shai Dahan sätter Borås på konstkartan


Louise Lundin 2015-08-31

Han har satt Borås på konstkartan. Nu startar andra upplagan av street art-festivalen No Limit.

Han har satt Borås på konstkartan. Nu startar andra upplagan av street art-festivalen No Limit.Namn: Shai Dahan
Ålder: 36 år
Bor: Borås
Familj: Fru Karin, dottern Grace, 6 månader
Alltid i kylskåpet: Barnmat, marmelad – det har jag börjat med sedan jag flyttade till Sverige
Alltid i skafferiet: Amerikanska bagels – min familj kommer hit var tredje månad, då får de ta med sig ett gäng


Fyra bitar korrugerad plåt står lutade mot en vägg. De pryds av målningar och är kvarlevor från höstens utställning ”Recollection”, till förmån för Project Playground. Tittar man närmare kan man se små hål i plåten.

­– Det är riktiga kulhål, bekräftar Shai som mött upp i sin luftiga studio.  
Han är entusiastisk, pratar fort och berättar att utställningen lyckades bidra med en rejäl summa pengar till den svenska ideella organisationen Project Playground, som verkar för att förbättra barn och ungas möjligheter i livet och som har verksamhet i kåkstäder utanför Kapstaden, Sydafrika.  
– Kan man sälja en tavla till förmån för detta är det bra, men jag sålde sexton stycken!  
Han längtar redan tillbaka till ungdomarna i Langa i Kapstaden.  
– Man åker dit för att man tror att man ska inspirera dem, men det visar sig att det är man själv som åker därifrån full av inspiration.

Shai gör ett snabbt överslag och kommer fram till att han idag lägger omkring tjugo procent av sin tid på idellea välgörenhetsprojekt. Han skulle vilja lägga åttio.  
– Jag har egentligen aldrig haft fokus på att tjäna pengar och bli framgångsrik, säger han. För mig handlar det mer om passion.  
Det var anledningen till att han reste till Palestina för att måla en vägg just där. Antagligen hade det varit mer fördelaktigt för karriären att måla någon annanstans, men Shai ser det inte så.  
– Jag har målat i London, New York, Blackpool, i Tyskland och på massa ställen. Och jag tyckte att det palestinska folket förtjänade en målning. Konsten kanske inte kan förändra världen men jag vill hellre göra något som kan ge långtidseffekt än något som på kort sikt gynnar min egen karriär.  
Själv har han både arabisk och israeliskt ursprung och han är född i Israel. Men när han var tio valde föräldrarna att flytta till Los Angeles för att barnen skulle slippa den israeliska militärtjänstgöringen.  
Det var där Shai började med graffitti som trettonåring. I skolan skällde lärarna på honom för att han klottrade i sina anteckningsböcker under genomgångarna.  
– Jag har en ADHD-diagnos, säger han som förklaring till sin enorma energi.  
Han försökte tygla den. Jobbade i bankvärlden i sju år. Bar slips och kavaj. Målade skateboards och surfbrädor på fritiden. Men det var ju först efter flytten till Borås som konsten tog fart på allvar. Han gav sig sex månader och vi vet hur det gick... En utställning i Göteborg, dalahästen vid Sandwalls plats ... och karriären var igång. Han kan försörja sig, men känner sig fortfarande livrädd över att en dag kanske tvingas tillbaka in i en kostym.  
– Jag har ju en dotter att försörja nu, säger han tankfullt.

Fjolårets No Limit gjorde förstås succé. Satte Borås på kartan med bland annat en artikel i den prestigefyllda Huffington Post där Borås plötsligt fanns på förstasidan.  
Shai är mycket noga med att poängtera att No Limit inte på något sätt är en enmanshow.  – En byggnad behöver fyra hörn, slår han fast och nämner BoråsBorås med Stina Hallhagen och Anders Kihl som avgörande för att festivalen blev en sådan framgång.  
– Stina hade relationerna till fastighetsbolagen, Anders kan marknadsföringen och jag kunde bidra med mina erfarenheter från konstvärlden. Man kan inte göra ett sånt här evenemang på egen hand. Det fjärde hörnet är själva Borås, boråsarna.  
Inte bara boråsarna tog emot No Limit med öppna armar. Festivalen fick genomslag världen över. Shai känner sig enormt stolt över att folk tar sig tid och gör avstickare till Borås under sina semesterresor. Men han skrattar lite åt den kommentaren han fick en gång: ”Jaha, du är gatukonstnär, har du hört om den där festivalen, No Limit?”  
– Det händer att jag får mejl från folk som frågar efter boende i Borås för att de vill komma hit och se No Limit.

Nu är det dags igen. Fastighetsägarna är tillfrågade, väggarna bokade.  
– Förra året fick fastighetsägarna köpa grisen i säcken, men det blev fantastiskt. Och konstnärerna var supernöjda med arrangemanget och den backup de fick.  
I år var tanken att testa gränserna. Vissa väggar gick inte igenom, andra, som Shai trodde skulle vara för kontroversiella godkändes direkt.  
– Vi ville göra det större, galnare, öppna ögonen för nya storlekar, former och placeringar. Artisterna kommer kunna skapa fenomenala verk.  
Fjolårets No Limit-verk har bygglov till 2017. De har inte sökt för längre tid än tre år i taget. Med flit, eftersom det finns viss risk att väggarna i Borås inte kommer att räcka till. För självklart blir det ännu en street art-festival, No Limit 2017 och förhoppningsvis vartannat år framöver.  
För Shai själv finns det gott om andra saker att sätta tänderna i.  
– Jag är fullbokad fram till mars 2016...


Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Född kräftfiskare – Urban Hermansson håller familjetraditionen levande

Läs mer


Ulla-Karins lott i livet – stortrivs i grönskan på Almenäs koloniområde

Läs mer


I Gäsene är korna hjältarna

Läs mer


Sommarfesternas sommarfest

Familjen Wiklund håller traditionerna vid liv även i annorlunda tider

Läs mer


Svenssonlivet går som en dans

Anders Svensson om livet efter spelarkarriären, den dansanta våren i Tv4, vad han lägger på grillen i sommar och vad han tror om Elfsborgs nya trupp.

Läs mer


Experten som hyllar Rocket, men föredrar mos

Fira Färskpotatisens Dag den 6 juni

Läs mer


Cityledaren som älskar folkfesten, pärlplattor och sitt pannben

Caroline Wallin om uppladdningen inför Kretsloppet

Läs mer


Ramadan går mot sitt slut – nu blir det fest!

Elmi är en av många boråsare som har fastat i en månad

Läs mer


Ambassadören för Kamomilla stad firar 17 maj

Göran Lohne om sina norska rötter

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen