AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Testa konståkning på sportlovet


Cityredaktionen 2020-02-10


Borås konståkningsklubb grundades 1959, de 60 åren firade den anrika föreningen med pompa och konståkningsshow förra året. Några år tidigare, 2016, hade Ann-Marie Lindqvist anlänt, en frisk fläkt från Sundsvall, Stockholm och Kalmar – i den ordningen. Nämn den ishall i norra Europa där hon inte har satt sina piruetter.

Hon kom till en stor klubb med konståkningsmått mätt. Här fanns aktiva medlemmar i alla åldrar på alla nivåer. Det var främst det och utvecklingsmöjligheterna för konståkare i Borås som lockade henne att ta jobbet (även om kommunens långt framskridna planer på en till två nya konståkningshallar, som inte blivit verklighet än idag, också lockade).
– Vi är en förening som växer och riktar oss till alla. I skridskoskolan är den yngsta medlemmen 2 ½ år och den äldsta i 50-årsåldern. Här finns både bredden och eliten. Alla delas in efter åldrar och nivåer så att var och en får den stimulans de vill ha. Många föräldrar som brukar titta på sina barn blir sugna på att prova själva och får nu den möjligheten, istället för att stå och frysa, berättar Ann-Marie.

I skridskoskolan finns det 60–70 aktiva, nybörjargrupperna för konståkning har 50 och tävlingsåkarna är cirka 60. Fortfarande är det betydligt fler tjejer än killar som fastnar för sporten. Varför det är så har Ann-Marie inget riktigt bra svar på.
– Det är något gammalt som lever kvar i Sverige. I t.ex. Kanada och Ryssland ser det annorlunda ut, där är det högre status att åka konståkning och jämn fördelning mellan killar och tjejer.
Kanske skulle det se annorlunda ut här i Sverige om killarna insåg en av fördelarna med konståkning; du får lära dig skridskoteknik som grund för all skridskosport. I Ryssland och Kanada får många inte hålla i en hockeyklubba innan de först har tränat konståkning och lärt sig grunderna.

De som är bäst i Borås tränar sex dagar i veckan. Två gånger i veckan inleds dagen med ett morgonpass kl. 6.45 och avslutas med ett kvällspass kl. 16, 18 eller 20. Antalet A-åkare (på väg in i elitserien och tävlar om SM-platser) i föreningen är 13, en av dem, som nyligen åkt Ungdoms-SM, tävlar även internationellt. Men vad är det då som gör konståkning så kul?
– Det är variationen, det komplexa. Du måste vara musikalisk, smidig, stark och spänstig, dessutom ska åkningen vara vacker att titta på. Det är nästan som friidrottens 10-kamp på tre minuter, till musik.

Ann-Maries erfarenhet är att det ofta är de ungdomar som har haft det tuffast, som fått kämpa mer och som varit beredda att ta motgångar som blivit de mest framgångsrika. Det handlar om träning, stort tålamod och envishet men också om det mentala, vila och kost.
– Jag pratar mycket om helheten, det ska vara kul och du ska må bra. Kosten spelar en stor roll. Det håller inte att konståkarna äter som sina kompisar som kanske inte idrottar, de behöver ibland äta mer än sina pappor för att orka med den hårda träningen.

Föreningen har ett tränarteam på fem personer som coachar alla åkare. På helgerna är det alltid jobb, de arbetar när andra är lediga. För Ann-Marie, som är heltidsanställd, kan en vanlig dag se ut så här:
6.45–9.00    Träning i Ishallen
9.10–11.00    Tränarmöte
11.30    Lunch
12.30    Administration, planering, medlemskontakt mm
14.00–18.00
eller
18.00–22.00    Träning i Ishallen, möten med styrelse, kommun osv
Eftersom dygnet har 24 timmar är Ann-Marie även utbildad kursföreläsare på Svenska Konståkningsförbundet och håller bl.a. tränarkurser tre gånger om året.
– Det här är en livsstil, ett val jag själv har gjort och som jag trivs bra med. Även om grannarna, den här tiden på året, inte tror att jag bor kvar i huset, de ser mig nästan aldrig …

Klubbkänslan är viktig, speciellt i en idrott som ofta utövas individuellt. Föreningen drar sitt strå till stacken. Exempelvis ordnas shower med gruppnummer som kan omfatta 15–20 ungdomar. Det skapar både gruppdynamik och samhörighet. Just glädjen i idrotten är viktig för Ann-Marie.
– I julas överraskade tränarteamet alla deltagare med ett hemligt nummer. Två av tränarna, som också tävlar aktivt fortfarande, klädde ut sig till Musse och Mimmi och gömde sig i ismaskinen. Den hade vi slagit in så att den såg ut som en julklapp. Mitt under föreställningen dök ismaskinen upp i showen och alla undrade vad som hände. Då öppnades luckan i ismaskinens front och ut hoppade tränarna och åkte ett roligt uppvisningsnummer …
Det klingar kanske något igenkännande över namnet Ann-Marie Lindqvist (f.d. Söderholm)? Inte så konstigt, hon var bofast i det svenska landslaget under tolv år. Det blev många resor till allt från Nordiska Mästerskapen till EM och VM. Till Europa, Öststaterna och Nordkorea. Bedriften blir inte mindre av att hon ofta fick finansiera satsningen själv.
– Det var tufft med ekonomin, sponsorerna stod inte i kö direkt. De säsonger jag var som bäst körde jag taxi på helgnätterna, pluggade på dagarna och tränade all annan ledig tid.
När den här säsongens istid är över får Ann-Marie tid att ägna sig åt andra intressen som till exempel trädgårdsodling och svampplockning. Ibland hamnar dessa ingredienser i favoriträtten lasagne. Enligt Ann-Marie är den lika enkel att tillaga som en Salchow. Men det är en helt annan historia.

Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Experten som hyllar Rocket, men föredrar mos

Fira Färskpotatisens Dag den 6 juni

Läs mer


Cityledaren som älskar folkfesten, pärlplattor och sitt pannben

Caroline Wallin om uppladdningen inför Kretsloppet

Läs mer


Ramadan går mot sitt slut – nu blir det fest!

Elmi är en av många boråsare som har fastat i en månad

Läs mer


Ambassadören för Kamomilla stad firar 17 maj

Göran Lohne om sina norska rötter

Läs mer


Ola grillar elektriskt i sommar

Bytte radhustomten mot lägenhet – men har sina knep för att få till röksmaken

Läs mer


Alla får vara med i scouternas gemenskap

Jonas Hellman har varit scout så gott som hela sitt liv. Idag leder han ungdomsgrupper med stort engagemang.

Läs mer


Maria hjälper dig att hitta rätt i bokhyllan

”Biblioteket har blivit så självklart att många glömmer bort det”

Läs mer


Elfsborgs nummer 7 återvänder som 24

Johan Larsson är tillbaka på Borås Arena

Läs mer


Påsktid är fisktid!

Laxen har en given plats på helgens buffé

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen