AVDELNINGAR
Profilen
Butiken
Nyheter
Krönikörer
Recept
CITY–TV
Hälsocoachen
Växtcoachen
Kostcoachen
Kökscoachen


Annons öppettider

receptsok-head.png, 5,0kB
Sök bland våra recept
receptsok-foot.png, 6,7kB
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept

MATBLOGG
Linneas Skafferi

Annons – Butiken
Annons – City-tv
Annons – Hälsocoachen

Ulla-Karins lott i livet – stortrivs i grönskan på Almenäs koloniområde


Cityredaktionen 2020-07-27


Det har blivit försommar och vi har tagit oss ut till Almenäs koloniområde. Ett par kraftiga metallgrindar och ett hänglås välkomnar besökaren, men väl innanför är stämningen desto trevligare. Här håller Ulla-Karin Palm till.
– Jag brukar vara här tidigt på morgonen, oftast redan 05.30. Min gubbe släpper av mig innan han åker på morgongympa. Det är så gott och härligt att börja dagen här på lotten och bara lyssna på fåglarna.
Vi förstår snabbt att platsen är speciell för Ulla-Karin. Planterat har hon gjort hela sitt liv.
– Ända sen jag var liten knatte har jag planterat. Första gången jag hade händerna i jorden var nog när jag rensade ogräs hos min moster. Lite senare upptäckte vi i och för sig att det var rödbetorna jag hade rensat bort, men jag älskar verkligen att syssla med växter och grödor.
Även om hon bara är inne på tredje året med kolonilotten på Almenäs, är det sannerligen inte det första odlingsprojektet för Ulla-Karin.
– För många år sen hade vi eget hus i Hultafors. Där odlade jag potatis, svartrot och andra goda grejer. Samtidigt hade jag en annan kolonilott här på Almenäs borta vid båthamnen. Men jag kunde aldrig riktigt njuta av odlandet på den tiden. Med nyfödd bebis och två små knattar räckte tiden inte till. Och varje gång jag skulle ut och titta på tulpanerna så hade rådjuren eller hararna ätit upp dem.

Odlingen lades på is och Ulla-Karin fick mer tid för familjen och sitt yrke. I grunden är hon kock, men hon hann också arbeta i hela 17 år på City.
– Jag har jobbat med mat sen jag var 17 år. Först på I15, men jag har också sysslat med mat inom catering, äldrevården och haft eget företag. Till slut tog ryggen stryk av alla tunga lyft, så jag tog jobb på City istället. Började som frukostvärdinna och gick vidare till köket och började göra smörgåstårtor. Att jobba med kall mat var helt nytt för mig, men det var ett härligt gäng och åren bara sprang iväg.
Nedräkningen till pensionen gick dock inte som planerat. Sista åren hade hon alldeles för mycket på sitt bord och till slut gick hon in i väggen.
– Planen var att fylla 65, stänga dörren till arbetslivet och sen öppna en ny dörr. Men tempot var för högt de sista åren. En dag sa det bara stopp och jag blev säng­liggande i ett halvår. Kunde knappt räkna. Huvudet var som en ”teflonpanna”. Jag trodde att jag skulle komma tillbaka, men till slut tog jag några månaders förtida pension och började långsamt vänja mig vid livet som pensionär.

Kanske var kolonilotten en viktig del i Ulla-Karins rehabilitering. Hon hade stått i kö och fick till slut två lotter bredvid varandra. Idag odlar hon både blommor och ätbart.
Odlargrannen Annika sitter med vid ­bordet och flikar in:
– Jag är nybörjare på odling och fick min lott nu i höstas. Jag kom snabbt i prat med Ulla-Karin och lär mig så otroligt mycket av henne. Nu ska vi snart göra lite olika projekt tillsammans och jag har fått virke av henne att bygga staket av. Det är mycket återbruk här på koloniområdet och allting odlas utan några gifter.
Ulla-Karin håller med. Både om vikten av ekologisk odling och om sammanhållningen på området.
– Här förenas vi av ett intresse. Stämningen är bra och vi träffar människor från hela världen. De inspirerar mig att odla nya saker. Här bredvid har de till exempel kastanj och hasselnöt från Makedonien. Höstanemon har jag också fått. Men allt funkar inte att odla här i Sverige. Klimatet är lite för kallt.

Kalla somrar är dock inget som hindrar Ulla-Karin. Nästa projekt på lotten är ett växthus som sonen hjälper till att bygga.
– Jag har pumpor som bara väntar på att få komma ut! Och meloner! Jag odlar bara det som jag själv tycker om att äta. Att kunna göra Ajvar relish på egenodlade grönsaker är en liten dröm jag har. Nu får jag tyvärr vänta tills nästa år, men den är på gång.
Det känns inte som någon skräll att det blir en sommar på lotten för Ulla-Karin.
– Min sommar är här. Det här med resor är jag inte så sugen på längre. Jag är pensionär nu och känner verkligen noll stress. Jag planterar det mesta på våren. På sommaren är jag bara här och slappar, går omkring och kikar lite på gurkorna och jordgubbarna. Gör en god sallad och grillar lite.

Tipsa en vän     Skriv utVinjett Profilen


Ekås egen brunchdrottning

Övernattade gryn och nybakat på menyn hos Danielle Staaf.

Läs mer


Kocken som lärde sig att plocka svamp på gymnasiet

Casper Berndtsson använder gärna svamp som smakförhöjare

Läs mer


Med fokus på helhet och glädje

Tennistränaren som vill skynda långsamt med talangerna

Läs mer


Polisen som vill bygga broar

Nadim Ghazale bär uniformen med stolthet

Läs mer


Mattanterna från Bollebygdskolan minns tillbaka

”Det är alla underbara skolbarn vi minns mest och bäst."

Läs mer


Naprapaten från OS i Nagano

”Jag korrigerar muskler och leder, som att trimma en motor"

Läs mer


Född kräftfiskare – Urban Hermansson håller familjetraditionen levande

Läs mer


Ulla-Karins lott i livet – stortrivs i grönskan på Almenäs koloniområde

Läs mer


I Gäsene är korna hjältarna

Läs mer
Annons – Butiken
Annons – Hälsocoachen
Annons – Krönikörer
Annons – City-tv
Annons – Kostcoachen
Annons – Kökscoachen
Annons – Profilen
Annons – Recept
Annons – Veckans-grönt
Till ICA.se Till ICA.se Till ICA kort och bank Om PUL Till toppen