Lördagen den 20 april 2024 - klockan 02:47
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Betygen stressar bara…


Isabella 2015-06-11

Skolan, det ska vara ett ställe där man ska lära sig, inte bara tänka på att få bra betyg. Det ska inte behöva ge eleverna sömnproblem, grov ångest, depression och stress. Vi ska inte behöva hata oss själva. Vi ska inte behöva känna oss otillräckliga. Vi ska inte behöva känna oss så stressade att vi gråter oss till sömns. Vad hände med platsen där alla ska uppfylla sina drömmar, få en bra framtid och känna sig trygga och säkra?  Varför blev det så?

Vi är bara tonåringar, vuxna kan inte förvänta sig att vi ska kunna hinna med flera prov och läxförhör på fem dagar. Läxor och prov blir bara fler och fler, och fler och fler ungdomar ger upp. Det här är inte rätt! Om vi har slutat skolan, varför ska den då fortsätta hemma? Men ja visst, det ska inte heller vara för lätt, men det ska inte heller vara så mycket att det enda vi vill göra är att ge upp! Lärare bara sitter och skriker om man gör minsta lilla fel. Istället för att bara skrika, hjälp oss? Vi behöver någon som kan stå där och pusha oss på ett snällt och lugnt sätt. När vi inte orkar mer så vill i alla fall jag att någon ska hjälpa mig. Det är väl inte konstigt att vi är trötta, när man måste sitta uppe hela natten och göra läxor. När man är trött så börjar många prata och stöka. Istället för att undra varför, så kanske ni lärare t.ex. kan ge oss mindre läxor, ha lite mindre grupper att arbeta i, ha flera lektioner där vi kan arbeta med läxor. Ifall man arbetar i mindre grupper blir det bättre för både elever och lärare eftersom att lärare kan undervisa bättre och elever kan koncentrera sig bättre.

Jag tycker också att vi måste vakna alldeles för tidigt för skolan. Det är viktigt att sova minst åtta timmar. ”Men lägg er tidigare då” säger säkert ni vuxna som läser den här krönikan. Jo men så klart hade vi kunnat lägga oss tidigare om vi inte hade slutat så sent, haft så många läxor och prov, behövt duscha, äta middag och kanske hämta sina syskon från dagis. En ny amerikansk studie säger att elever behöver längre sovmorgon eftersom studien visar att den så kallade biologiska klockan gör att barn och elever somnar senare. Andra forskare säger att hjärnan inte riktigt är vaken innan klockan tio. Men ändå måste vi elever börja åtta till halv nio tiden, och behöva vakna sex till sju. Det är inte normalt!

Claes Ehinger, läkare som är specialist i allmänmedicin säger att: ”Om man inte sover tillräckligt så känner vi oss trötta och upplever brist på energi. Det blir också svårt att koncentrera sig och inlärningsförmågan och minnet blir sämre. Man kan också känna sig dyster, bli lättirriterad och man får oftare skuldkänslor. Om man inte sover eller sover dåligt under lång tid så finns en del fakta som talar för att man drabbas av problem med hjärta och blodkärl, diabetes och fetma.” [1] Tänk om vi får till exempel hjärtproblem som dödar bara på grund av att vi inte sov tillräckligt, eftersom att vi inte kunde somna och behövde vakna tidigt? Det är inte normalt! Jag tycker att vi ska börja senare och också sluta lite senare, men göra allting i skolan. Då får vi bättre sömn, och slipper arbeta hemma så man kan använda tiden hemma till att vila och ta det lugnt. När vi är utvilade så koncentrerar man sig bättre och då arbetar många bättre i skolan.

När vi till exempel uppfyller fyra stycken A av kunskapskraven och ett E så blir det ett D i betyg. Då är det inte konstigt att vi ungdomar ger upp, betygssystemet är alldeles för jobbigt och svårt. Bara för att vi till exempel är dåliga på att simma men är bra på allt annat i idrotten så behöver vi inte få ett mycket sämre betyg. Då känner vi ju oss dåliga och otillräckliga? Jag tycker att vi borde få fler chanser att träna upp det vi är sämre på och göra det tills vi blir bra. Det är viktigt att elever och lärare kommunicerar så att vi elever får så höga betyg som möjligt. Då hade i alla fall jag känt mig mycket bättre och hade blivit gladare eftersom att jag hade fått bättre betyg.

Det finns mycket saker som ni vuxna kan ändra på som gör att vi elever får det mycket bättre i skolan. Skolan är väldigt viktig för oss, i alla fall jag vill få ett bra arbete i framtiden och få en bra lön. Sömnen är viktig! Stress och press är inte bra för hälsan! Betygssystemet stressar bara! Snälla lärare, politiker, föräldrar och andra vuxna, hjälp oss barn och ungdomar! Jag vill inte behöva känna att jag redan nu inte orkar längre, skolan är viktig, och för att kunna satsa på skolan måste vi hjälpas åt tillsammans, både elever och lärare!

 



[1]  http://www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/Fragor/Vad-hander-med-kroppen-om-man-sover-for-lite/ Hämtad 2014-11-17
                                                


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Hjärnan


HJÄRNAN 

Hjärnan är ett organ som sitter i huvudet och är som kroppens kontrollcentrum. Hjärnan är uppdelad i två halvor, och väger totalt 1,5 kilo. Den högra hjärnhalvan skapar och tänker kreativt, medans vänstra hjärnhalvan styr över dina logiska tankar, matte och språk. Över storhjärnan ligger hjärnbarken, som styr över tankar, känslor...

Läs mer

Bokrecension - Dagbok för alla mina fans: Fly fältet



Dagbok för alla mina fans. FLY FÄLTET

 

Författare: Jeff Kinney.

Illustratör:...

Läs mer

Piratens resa till Nordpolen


 

 

Det var en gång en pirat som försökte hitta en skatt. Han seglade i...

Läs mer

Bokrecension - Dagbok för alla mina fans: Värre än vanligt!



Dagbok för alla mina fans - Värre än vanligt

Bokens namn:Dagbok för alla mina...

Läs mer

Elevernas prov stulna!



 

Natten till lördagen den 29/4- 2023 blev läraren David utsatt för ett brott....

Läs mer

AI skriver dikt om livet!


Jag gick in på en hemsida där man kan chatta med en AI och jag bad den skriva en dikt om...

Läs mer

Poesi: När jag hoppar...



När jag hoppar 

Känner jag mig fri

När jag hoppar

Ser jag ut som ett bi

När...

Läs mer

Spårvagnsförare: Ett jobb med dramatik



Under en kylig vårdag så träffade vi Nicklas Blücher, spårvagnsfö...

Läs mer
Politik

Hur hade valet 2022 blivit om bara ett kön röstat?

Hur hade valet 2022 blivit om bara kvinnor röstat, eller bara män? Är Liberalernas...

Läs mer
Lindholmens historia

Dom gjorde båtar åt militären!


 



Lindholmens historia



Lindholmen nämns för första gången år 1333, av...

Läs mer
Äventyr på Lindholmen:

Kugghjul både i verkstad och i arkitektur i gamla varvsområdet



Vi var 6 personer som fick i uppdrag att åka till Lindholmen och intervjua olika affärer...

Läs mer

Bra leksaksaffär vid Risåsgatan


Ägaren till Någorlunda leksaker heter Christer. Vi har träffat honom under...

Läs mer

Thai Food & Take Away


När vi kom in i restaurangen på Risåsgatan kände vi igen oss för vi...

Läs mer

Hagabadet är populärt


 

När vi gick in i Hagabadet var det en fin reception med olika saker man kunde köpa...

Läs mer

Hagas historia: första arbetarstadsdelen och ockupationer

 

1647 gav Drottning Kristina order att bygga en förstad till fiskare, båtkarlar och...

Läs mer

Bokrecension - Fatta eld

Lärare borde använda minecraft i undervsingen

Bibloteks renovering på Bild och Form!

Bokrecension - Nästan helt okej

No Limit intervjuar Carina Sjöholm, chef över Sjöfartsmuseet

Rysslands invasion av Ukraina

Sagan om trollkarlens herravälde

Utflykt till Göteborgs Synagoga

Därför ska vi äta mer vegetariskt

Vårt läge  i klimatkrisen

Der finns miljöproblem med odlad lax.

Allt du behöver veta om kärnkraft!

MER IDROTT I SKOLAN

Minska bilåkandet

Smutsig natur!

Skräpa inte ner i havet!

Sluta med koldioxidutsläpp!

Sluta åka flygplan!

Gratis transport

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF